Klart: Kvalformatet ändras till bäst av tre

Det stundande kvalet till Elitserien Herr har fått ett nytt, tillfälligt, format. Det meddelade Svenska Bandyförbundets tävlingskommitté under fredagen.

Det är med anledning av det, till följd av pandemin, förlängda seriespelet som Svenska Bandyförbundets tävlingskommitté har sett över hur kvalspelet till Elitserien Herr ska se ut och under fredagen meddelade man sitt beslut.

Det tillfälliga steget ifrån de ordinarie tävlingsbestämmelserna gör att det inte kommer att bli något klassiskt gruppspel i kvalet mellan lag 12 och 13 i Elitserien samt lag 2 och 3 i Bandyallsvenskan, utan att lagen istället kommer att göra upp i matchserier om bäst av tre. Detta för att både förenkla och komprimera kvalspelet på grund av att säsongen blivit uppskjuten.

– Målet har varit att finna kvalalternativ som kan spelas på kortare tid men med samma sportsliga rättvisa.De komprimerade kvalen är nu förskjutna i tid och kvalmatcherna i respektive kval kommer kunna spelas oberoende av varandra och på kortare tid. För att kvalificera lagen till nästa års högsta serier har krävts ett nytt sätt att tänka och jag tycker att Tävlingskommittén har givit oss bra förutsättningar att lyckas med detta, säger Anna-Karin Larsson, Tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet.

Rent konkret innebär det att lag 12 i Elitserien kommer att möta lag 3 i Bandyallsvenskan och lag 13 i Elitserien ställs mot lag 2 i Bandyallsvenskan. Elitserielagen både inleder och avslutar matchserien på hemmaplan, om en tredje match skulle krävas.

– Den stora utmaningen för elitserielagen här blir ju att de avslutar sin grundserie den 19 februari, medan Bandyallsvenskan inte slutar förrän den 5 mars. Det gäller för lagen att hitta bra sätt att hålla igång under de två veckorna, säger Per Selin, ligachef för Svensk Elitbandy.

– I övrigt är det bara att konstatera att det här formatet är förenklat och mer komprimerat. Nog för att vi nu ser en enklare, restriktionsfri, vardag komma emot oss, men i och med att säsongen redan blivit förskjuten och att matchandet för våra lag har varit väldigt tajt så är det här en bra lösning givet situationen vi är i.

Foto: Romus Ramström.