Klart: Elitserien Dam utökas till 2022/23

Flick- och dambandyn är på uppgång, med fler utövare och lag på alla nivåer. I kombination med detta har det under flera år funnits önskemål att utöka damernas elitserie med fler matcher och att utöka antalet lag i högsta serien.

Svenska Bandyförbundets tävlingskommittén har beslutat att det redan till kommande säsong är dags att gå från 8 till 10 lag i damernas Elitserie. Anledningen till att inte vänta in resultatet av den serieöversyn som just nu pågår, är att både förbund, föreningar och aktiva som Svenska Bandyförbundet har varit i kontakt med ser positivt på förändringen. Dessutom är förändringen möjlig att realiseras utan att det påverkar andra serier.

Direktuppflyttning för de allsvenska seriesegrarna

Utökningen kommer att ske genom att inget lag behöver lämna Elitserien efter innevarande säsong och att båda seriesegrarna i Damallsvenskan, Norra respektive Södra, kommer att erbjudas att gå upp i högsta serien till säsongen 2022/2023 utan kvalspel.

– Antalet damlag ökar stadigt i landet, med totalt 18 lag i Damallsvenskan denna säsong. I arbetet med serieöversynen har vi sett att majoriteten av damföreningarna välkomnar en utökning i elitserien, till 10 lag, säger Anna-Karin Larsson, Tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet.

– Vi är övertygade om att det är helt rätt för utvecklingen av dambandyn i Sverige att fler tjejer får spela i högsta serien, med och mot de allra bästa spelarna i landet, avslutar Anna-Karin Larsson.

– Detta är en positiv nyhet och en fråga som elitserieföreningarna tidigare har lyft vid seriemöten. Att ta bort de tre extraomgångarna, som nu finns för att få tillräckligt många matcher, anses bli mer sportsligt rättvist och det känns kul att få välkomna fler lag in i vår gemenskap som liga, säger Per Selin, ligachef Svensk Elitbandy.

Slutspelet Elitserien Dam

Tävlingskommittén har även fastställt matchdagarna för årets SM-slutspel. Slutspelet spelas enligt följande:

Kvartsfinaler: fredag 4 mars och söndag 6 mars

Semifinaler: torsdag 10 mars, lördag 12 mars och söndag 13 mars

SM-final: Lördag 19 mars

Detaljer kring hur slutspelet spelas finner ni här:
Svenska Bandyförbundet – Om serier och cuper (svenskbandy.se)

Foto: Gert Holmér