Klart: Även Elitserien dam klassas som yrkesutövning

Efter en intensiv dryg vecka med diskussioner om vad som egentligen är yrkesutövande idrott kom Svenska Bandyförbundets styrelse med följande besked under fredagsmorgonen.

Följande text är ett brev från SBF:s styrelse som publicerats på svenskbandy.se. Mer information om serierna kommer inom kort.

”Är det någonsin rätt att göra medvetet fel? Det är en fråga som vi tycker att man bör ställa sig just nu!

Samtidigt som vi har en accelererande pandemi där FHM går ut med särskilda rekommendationer i region efter region för att minska trycket på sjukvården och i slutändan rädda liv så pressas vi om att ”göra som alla andra” och tänja på definitionen Yrkesmässig så att den rymmer både Elitserien Herr och Elitserien Dam samt Allsvenskan Herr.

Det finns både bra och mindre bra argument för det. Bra argument är att om vi inte gör det så riskerar vi att tappa spelare, klubbar kan få ytterligare problem, serierna tappar i status etc. I korthet så riskerar vi bandyns framtid.

De mindre bra argumenten handlar om jämställdhet. På förbundsnivå är detta inte en jämställdhetsfråga. Förbundet behandlar både dam och herr helt likvärdig; samma tävlingsbestämmelser, samma ersättning vid landslagsuppdrag, samma ersättning vid vinst i Bandyfinalen m.m. Utan det här handlar om att Elitserien Dam och Allsvenskan Herr inte ryms inom ramen för RF:s definition av ”Yrkesutövning”. Man tjänar helt enkelt för lite på sin idrott.

Och att andra förbund gör på ett visst sätt, kan aldrig vara ett skäl till att bandyn automatisk ska göra på samma sätt.

Frågan för oss handlar om att hitta en balans mellan vad FHM rekommenderar och vad som är bäst för bandyn. Vi behöver säkerställa att vi inte bidrar till ökad smittspridning samtidigt som vi inte skadar bandyn.

SBF:s beslut är därför följande: Elitserien Herr och Dam samt Allsvenskan Herr kommer att hanteras utifrån samma förutsättningar när det gäller träning och tävling. Det betyder att Elitserien Herr och Dam startar 13/11, båda efter inrådan från FSE. Allsvenskan Herr startar 19/11 efter inrådan från ASF. Samtliga matcher och all träning sker under TK:s Corona-regelverk med den publikbegränsning som råder i varje region.

Kommer förtydligande från FHM eller RF som visar att detta inte är i linje med deras ambition för att minska smittspridningen kan SBF komma att utfästa nya regler för samtliga serier.

Styrelsen Svenska Bandyförbundet”