Killarna som ger oss bandy-tv i vinter

Det började som ett experiment i Edsbyn. Tre år senare har de här killarna ansvaret för att livestreama alla elitseriematcher. – Ju fler bandyfans som tittar, desto mer resurser kommer klubbarna att få, säger Pontus Karsbo på Staylive.

Det började som ett experiment i Edsbyn. Tre år senare har de här killarna ansvaret för att livestreama alla elitseriematcher.
– Ju fler bandyfans som tittar, desto mer resurser kommer klubbarna att få, säger Pontus Karsbo på Staylive.

Om man bor i Edsbyn har man bandy som passion och religion. De tre unga killarna som grundat streaming-plattformen StayLive/ Bandyplay är inget undantag. De har spelat, pratat och levt bandy som så många andra.
När ett gäng i klubben för fyra år sen började klura på hur man skulle kunna streama lagets hemmamatcher, kopplades killarna in i projektet.
– Vi samlade ihop ett gäng vänner som ville vara med ihop med Edsbyn och byggde affärskonceptet – från produktion till distribution, berättar Pontus Karsbo.
De andra vännerna från Edsbyn som idag är med är Johannes Rubensson och Daniel Eriksson som tillsammans med Pontus driver Bandyplay.
Edsbyns lösning blev att sätta upp en kamera på matcherna och livestreama i datorn till en tacksam fansskara.
Sen kom snabbt de större tankarna och idéerna. Varför inte låta fler klubbar prova att sända?
– Vi har fått en extra skjuts av att tv-branschen har gått igenom enorma tekniska förändringar, berättar Johannes Rubensson.
– Du kan idag göra tv-produktion med hög kvalité men med mycket färre personer jämfört med fem år sen.
Klubben eller evenemanget producerar sändningarna själva, om man inte anlitar ett externt produktionsbolag.
– En match sköts oftast av två tekniker på arenan, samt en kommentator. Två timmar före avslag brukar de flesta produktionsbolag rigga upp berättar Pontus Karsbo.
Alla klubbledare i elitserien är nu övertygade om att framtiden stavas streaming. Tillsammans har man tagit ett gemensamt beslut att satsa på (och äga) Bandyplay som plattform – och låta fansen få chansen att se sina lags samtliga matcher under säsongen.
Det har dessutom blivit allt tydligare att tv-bolagen – som SvT och TV4 – inte är intresserade av att regelbundet visa elitseriematcher.
Under Svenska Cupen i Lidköping i oktober fick alla ett bevis på Bandyplays kvalité.
– Ja, det var en bra genomkörare inför säsongen att visa vilken kvalité Bandyplay kan leverera säger Daniel Eriksson. Det blev 20 timmar streamade timmar totalt. Vi hörde bara positiva röster, inte minst från spelarna.
Killarna är tydliga på en punkt:
– Vi ska göra vårt jobb så bra vi någonsin kan och vi hoppas på ett stort genomslag bland fansen. Det är första gången någonsin alla matcher sänds under en hel bandysäsong och dessutom sänds alla matcher i HD, precis som i Svenska Cupen. Ju fler som tittar, desto mer pengar går ju till klubbarna. Tillsammans ska vi utveckla webbsänd bandy.

Fakta Bandyplay

Länken: www.bandyplay.se

  • Livestreamar alla grundspelsmatcher (182 st) och slutspelsmatcher under 2016/17
  • Bandyplay ägs av Svensk Elitbandy som är samtliga elitserieklubbar. Bandyplay är en officiell plattform för Elitserien.