Jumbo i fjol – nu jagar KS slutspel

Förra säsongen slutade ett ungt KS Bandy sist i Elitserien Dam, men den här säsongen har laget tagit kliv framåt och nu finns en slutspelsplats i sikte för västgötarna.

Med en snittålder på ynka 18 år lyckades KS Bandy ta säsongens första seger i Elitserien Dam på annandagen och därmed blandar sig laget snabbt i kampen om en slutspelsplats. Segern kom mot Mölndal Bandy och under torsdagskvällen ställs lagen mot varandra igen. En seger där och KS klättrar upp på den sjätte och sista slutspelsplatsen, förbi Skutskär och det på lika antal matcher spelat.

– Jag tror att många i laget har haft slutspel i tankarna, men det är inte så att vi har pratat om det som en tydlig målsättning. Vi har försökt ta match för match så gott det går. Vi vet hur det gick förra säsongen, så vi siktar bara på att göra det så bra som möjligt i varje enskild match och så får vi se hur långt det räcker, säger KS-kaptenen Erica Johnsson, som själv var med och vann SM-guld med Kareby IS 2017.

22-åringen tillhör en av lagets mer rutinerade spelare och hittills under säsongen tycker hon att de framförallt har lyckats orka vara bra under större delar av matcherna än vad de gjorde i fjol.

– Det har varit lite fram och tillbaka. Jag tycker vi har utvecklats mycket från förra året, men det är fortfarande det att vi svårt att göra mål. Det börjar dock komma mer och mer  och det är ju kul. Segern på annandagen betydde jättemycket. Det var en jätterolig match med perfekt väder och annandag jul, så alla tjejer var extremt taggade. Det var bara att gå ut och köra, säger Johnsson och fortsätter:

– Framförallt orkar vi spela hela matchen. Förra säsongen orkade vi kanske 80 minuter och så var det väldigt tungt på slutet, men nu har vi verkligen tränat på bra fysiskt och orkar därmed hålla uppe ett bra tempo i 90 minuter. Det har vi väldigt stor nytta av.

Det väntar nyckelmatcher i parti och minut framöver för KS del. Efter hemmamötet med Mölndal ikväll väntar visserligen seriesuveränerna Villa Lidköping på bortaplan på söndag, men därefter är det två raka hemmamatcher mot Skutskär som står på schemat. Matchen som kan innebära skillnaden mellan slutspel eller nedflyttning för ett KS vars största aber hittills har varit målskyttet. Blott elva mål har laget mäktat med under de åtta matcherna.

– Det gäller att vi håller uppe en hög fart hela tiden och fortsätter hjälpa varandra. Vi behöver spela på som vet att vi kan göra när vi väl lyckas. Vi behöver fokusera på det och se till att få in några bollar i mål, skrattar Johnsson.

Drygt halva serien återstår visserligen för västgötskorna, men att det finns en dröm om att nå ett SM-slutspel tycks det inte råda några som helst tvivel kring. Ett slutspel som i så fall skulle vara det första under KS-flagg och det första för Kareby sedan 2018.

– Det skulle betyda jättemycket. Det vore jättekul för oss alla att vara med i ett slutspel och se hur det känns. Många av tjejerna har ju spelat slutspel i F17, men det är ju en annan sak i Elitserien. Det hade varit jättehäftigt, avslutar Erica Johnsson.

Både torsdagens hemmamöte med Mölndal och söndagens bortamöte med Villa Lidköping direktsänds på Bandyplay.se. Se torsdagens match, med sändningsstart 19.50, HÄR och söndagens match, med sändningsstart 13.50, HÄR.

Foto: Gert Holmér

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se