Jesper Sundving: ”Vi bygger upp nåt som aldrig riktigt har funnits i klubben tidigare”

I en intervjuserie möter vi några av seriens lovande talanger såväl som en del av alla betydelsefulla personer utanför planen utan vilka sporten inte skulle vara vad den är.

Denna vecka pratar vi med Sandvikens 19-årige målvakt och kommunikatör Jesper Sundving.

Du flyttade till Sandviken från Lidköping för att gå bandygymnasium och debuterade som andremålvakt i herrlaget redan som 16-åring?
– Ja, jag hade en del flyt det året. Sedan fick jag hoppa ner i ungdomslagen igen, och det har gynnat mig. Jag fick mycket speltid och har kunnat jobba i mitt eget tempo.

Och nu är du inte bara andremålvakt i SAIK, utan även klubbens kommunikatör?
– Ja. Den här säsongen kombinerar jag de två rollerna. Det började egentligen redan när jag gick bandygymnasiet och läste inriktningen Handel på Bessemerskolan. Under ett läsår hade vi praktik tre dagar i veckan och jag frågade om jag fick vara i Saik eftersom jag ville lära mig mer om hur en förening arbetar. Det var också det som gav möjligheten att jobba vidare som anställd nu när skolan tagit slut.

Vad går jobbet ut på?
– Att få ut klubbens budskap om vad vi gör och står för och att locka folk till matcherna. Det som är svårt är nog mest att jag är ung och saknar erfarenhet, även om jag lärt mig mycket på vägen. Vi bygger upp nåt som aldrig riktigt har funnits i klubben tidigare, i alla fall inte med fokus på sociala medier. Då är det frågan vad som ska prioriteras och vad man ska lägga kraft på. Det går inte en dag utan att jag jobbar på något sätt. Direkt efter matcherna sitter jag med datorn och lägger upp grejer i våra kanaler. Det var lite svårt i början, men nu har jag rutiner för det.

Och samtidigt är du en del av ett lag som när vi pratar är mitt uppe i att spela SM-semifinaler. Hur funkar det?
– Bra. Den här säsongen har jag stått en match mot Motala och en halvlek mot Åby/Tjureda.

Det är inte världens enklaste sak att utmana Othén om speltid?
– Nej, och jag tycker att han har visat i semifinalerna vilken jäkla bra målvakt han är. Han håller landslagsklass. På träning har jag lärt mig mycket av honom. Man kan säga att han är både lärare och kompis. Sedan vill jag att det ska bli lite svettigt för honom, men han är duktig. Jag får ta min chans när den kommer, men när det blir vet jag inte.

Vet du något om hur det blir med nästa säsong för din del?
– Nej, inte just nu, men mitt mål är att stanna. Jag trivs oerhört bra.