SVENSK ELITBANDYS OCH CLOCKWORKS HÅLLBARHETSARBETE

Under vintern 2022 blev Clockwork ny hållbarhetspartner till Svensk Elitbandy och klubbarnas arbete med att, främst, öka jämlikheten. Ur pressmeddelandet om samarbetet från den 2 februari 2022:

Idrott på lika villkor – det är Clockworks ambition när det gäller samarbetsavtalet med Svensk Elitbandy. Att växla upp klubbarnas hållbarhetssatsning, främst genom att öka jämlikheten, står i fokus.

För Clockwork finns inga vanliga sponsringsavtal. När Clockwork stöttar idrott och föreningar görs det alltid med ett hållbarhetssyfte – oftast att stärka klubbarnas dam- och ungdomsverksamhet. För att få större påverkanskraft har Clockwork valt att gå in som central partner till Svensk Elitbandy, dit 20 klubbar i dam- och herrligorna är anslutna. Flera av dessa klubbar ligger på orter där Clockwork är etablerade.

– Vi har i många år stöttat lokala bandylag på orter där vi verkar. Men vi vill göra mer för att bidra till att öka jämlikheten i serien där framför allt damer och ungdomar behöver få bättre förutsättningar. Att stötta ligan med våra verktyg för hållbarhet, och jämställhet i synnerhet, känns därför som en självklarhet. Clockworks engagemang i Svensk Elitbandy är en garanti för att hållbarhetsfrågan alltid kommer att prioriteras inom samtliga klubbar i ligorna, säger Clockworks vd Petter Lundgren.

Växlar upp hållbarhetsarbetet

Under året kommer Clockwork bland annat att hjälpa ligorna och klubbarna att börja arbeta mer strukturerat med sitt hållbarhetsarbete. Det är ett välkommet partnerskap, menar ligachefen Per Selin.

– Många av våra klubbar jobbar redan mot FN:s globala hållbarhetsmål. Vi genomför exempelvis många sociala projekt, men det finns potential att växla upp. Clockwork kommer bli en stor inspirationskälla till klubbarna, säger Per Selin, Ligachef Svensk Elitbandy.

Tjej- och dambandy har ökat starkt på bara några år. Hos de klubbar som tidigare har haft riktade herrverksamheter har nu betydligt fler öppnat upp för såväl unga tjejer som damer att börja spela.

– För oss är det en självklarhet att jobba för att damer och herrar ska kunna spela på samma villkor. Det handlar bland annat om fördelning av träningstider, menar Per Selin.

Satsar på jämlikhetsomgång

Partnerskapet mellan Clockwork och Svensk Elitbandy utvecklas över tid och sträcker sig till 2023. Redan i år kommer säsongens sista omgång i elitserien att fokusera på temat jämlikhet. Det innebär att alla åtta matcher som spelas i jämlikhetsomgången kommer att lägga fokus på lika villkor inom idrotten.

– På plats under matcherna arrangeras en FanZone där unga tjejer får en chans att möta sina idoler. Inför matcherna har klubbarna fått i uppdrag att möjliggöra för barn och ungdomar att anmäla sig till sitt första träningspass och vi hoppas på att många tjejer kommer. Tillsammans med lokala företag på respektive ort kommer vi också att ge fem kronor per såld matchbiljett till klubbarnas dam- och ungdomsverksamhet, berättar Michael Campese, marknadsområdeschef på Clockwork.

VI STÖJDER JÄMLIKHETSOMGÅNGEN 2022
Bollnäs GIF
BrobergSöderhamn
IFK Motala
IFK Rättvik
IFK Vänersborg
IK Sirius
Sandvikens AIK
Skutskärs IF
Västerås SK
Vetlanda BK
Villa Lidköping
KLUBBAR SOM INTE SYNS OVAN HAR VALT ATT INTE VARA EN DEL AV DET LOKALA PARTNERARBETET I PROJEKTET