Integrationsarbete i fokus för elitklubbarna

Denna sommar gör vi på elitserien.se en djupdykning i våra föreningars samhällsengagemang och idag har det blivit dags att titta närmare på de många integrationsprojekt som bedrivs runtom i landet.

I våras presenterade Föreningen Svensk Elitbandy, för tredje året i rad, en samhällsrapport som en sammanställning över det hållbarhetsarbete och samhällsengagemang som bedrivs ute i våra elitserieklubbar. I denna artikelserie lyfter vi fram axplock ur rapporten för att visa på det fina arbete som vi bedriver runtom i landet.

Att bredda sporten genom att nå nya målgrupper och samtidigt stärka sin roll som aktör i lokalsamhället har under många år varit en av våra föreningars mest prioriterade utmaningar. Genom åren har detta lett till flertalet positiva integrationsprojekt och i Samhällsrapporten 2024 fastslås bland annat att det under säsongen 2023/24 var åtta elitserieklubbar som bedrev projekt eller initiativ där integration stod i fokus. Dessutom spelar integrationen en central roll hos samtliga klubbar när det kommer till arbeten såsom Bandykul, Skridskokul och olika projekt tillsammans med lokala skolor.

Verksamhet Entré

I Sandviken driver Sandvikens AIK projektet Verksamhet Entré, vilket är samlingsnamnet för alla aktiviteter föreningen genomför med fokus på integration. Arbetet fokuserar främst på att ge kvinnor och barn med utländsk bakgrund en plattform för deltagarnas fysiska, psykiska och sociala hälsa och för att de bättre ska integreras i det svenska samhället. Under det gångna året har projektet omfattat över 1 000 aktivitetstimmar innehållandes allt från matlagningskurser och idrottsaktiviteter till kulturella resor, utbildningar och en simskola på Parkbadet i Sandviken. Aktiviteter som bland mycket annat givit deltagarna en social samvaro och ett stort löpande erfarenhetsutbyte.

Blåhjärtat Campus

Villa Lidköping BK har samlat sina samhällsengagemang och sitt hållbarhetsarbete under varumärket Blå Hjärtat och en viktig del i detta arbete är Blå Hjärtat Campus – en introduktion till svenskt föreningsliv. Syftet med projektet är att, tillsammans med Campus Västra Skaraborg, utbilda SFI-elever i den svenska föreningsmodellen och den betydelse engagemang i förening kan ha för någon som är nyinflyttad att komma in i lokalsamhället. Här skapas en plattform för nätverkande som dels leder till social samvaro och erfarenhetsutbyte, men som i förlängningen även kan leda till möten med potentiella arbetsgivare och vänner för livet.

Projektet är uppdelat i följande delar:

FÖRELÄSNINGAR OM:

  • Vad är den svenska föreningsmodellen?
  • Vad är bandy och varför är Villa en stor förening och mötesplats på vintrarna för många i Lidköping?
  • Vad är Sparbanken Lidköping Arena, och vad kan erbjudas här?

STUDIEBESÖK:

  • Studiebesök i Sparbanken Lidköping Arena.
  • Praktik som volontär/ideellt arbetande i samband med dam & herrmatcher.
  • Besök på en elitseriematch med sin familj.
  • Skridskodag i arenan.

Kul på is

Drygt sex mil västerut, i Trollhättan, driver Gripen Trollhättan BK sitt Skol- och integrationsprojekt Kul på is. Ett arbete som, i samarbete med Trollhättan Stad, erbjuder barn på i årskurs 1-6 i utsatta områden i staden möjlighet att komma till Slättbergshallen och åka skridskor. Tillsammans med Fritidsbanken lånar föreningen ut utrustning och på isen finns stjärnor från elitserielaget med som instruktörer för barnen, som bussas till arenan i föreningen regi. Ett mycket lyckat arbete som under det gångna året hade så mycket som 75 barn på isen vid ett och samma tillfälle.

Aktiva områden

I Västerås firar VSK Bandys samhällsengagemang Schysst Framtid tio år i år och bland många aktiviteter inom ramen för detta finner vi bland annat Aktiva områden. Ett arbete tillsammans med Lokala Hjälpen för att bygga ett bättre Västerås. Schysst Framtid har i detta arbete varit ansvarig projektledare för att varje torsdag eftermiddag genomföra aktiviteter i stadsdelen Vallby. Lek och rörelse står i fokus under en intensiv timme och flera andra föreningar bjuds även in för att visa upp sina olika idrotter. Ett projekt som idag får närmare 2 000 barn i rörelse årligen.

Inom ramen för Schysst Framtid genomförs även ”Sveriges största ungdomsgård” vid sommarlov och höstlov varje år. Där aktiveras drygt 3 000 ungdomar sammanlagt då de bland annat får testa på olika idrotter i ABB Arena Syd.

Alla på is

Även i huvudstaden prioriteras integrationsarbetet högt. På klassiska Zinkensdamms IP driver Hammarby Bandy CSR-projektet Alla på is. Ett arbete som riktar sig mot nyanlända som vill testa att åka skridskor eller prova på att spela bandy. Föreningen bistår med utlåning av skridskor och utrustning samt arrangerar även utbildningar i skridskoåkning.

Läs mer och se alla föreningars engagemang

De goda exemplen är många och elitserieföreningarnas arbete med samhälls- och hållbarhetsfrågor stärks löpande. Vill du veta mer om vilka aktiviteter som genomförs på just din ort eller i din förening? Läs hela Samhällsrapporten 2024 här >>

Foto: SAIK Bandy