Ingela Turesson: ”Vi säljer runt 500 koppar kaffe per match”

I en intervjuserie möter vi några av seriens lovande talanger såväl som en del av alla betydelsefulla personer utanför planen utan vilka sporten inte skulle vara vad den är.

Denna vecka pratar vi med Ingela Turesson, städ- och kaféansvarig i Edsbyns IF.

Berätta nånting om vad du gör i föreningen.
– Jag är anställd som städare och med ansvar för kaféet. Det har jag varit i åtta år nu. Jag gör lite morgonfika varje dag med mackor och då är det mest övrig personal, men det kan också dyka upp nån väldigt bandyintresserad gubbe utifrån. Sedan på matchdagarna är det full fart från morgonen tills matchen är slut. Förutom kaféet har vi fem kiosker ute i arenan med hamburgare, korv och kaffe. Det är föräldrar till spelare i ungdomslagen, från 9-10-åringar upp till 17-åringar, som ställer upp och jobbar ideellt för att hålla i gång det. Dessutom fixar vi fika åt domarna och pressen.

Vad är bäst med jobbet?
– Att man får träffa så mycket folk. Jag trivs jättebra och har alltid tyckt om bandy. Redan 1975 började jag engagera mig när min storebror spelade. Då var jag med och värmde saft.

Vad är det svåraste?
– Största utmaningen i alla fall under match är att se till så att allt funkar och rullar på, att inget fattas. Vi säljer runt 500 koppar kaffe per match, så det måste alltid finnas. Det gäller att inte missa att dra i gång korvbingen eller en kaffebryggare.

Hur har du reagerat på beskedet om publikfria matcher på grund av coronaviruset?
– När vi fick veta det var det som att luften gick ur. Det är tråkigt att det drabbar finalerna också, men om det är nödvändigt så måste det vara så.

Du jobbar också på sommaren. Hur ser arbetet ut då?
– Då är det mycket som ska fixas som man inte hinner med annars. Under säsongen gör man det viktigaste som att torka golv och skura toaletter, men på sommaren kan man storstäda omklädningsrum och andra utrymmen ordentligt. Sedan har vi sommarbandyskolan med totalt 400 elever under tre veckor. Då är det fullt stök igen.