Information från Bandyförbundet om beslutade skärpta allmänna råd

Under torsdagen har Folkhälsomyndigheten beslutat om skärpta allmänna råd, vilket får konsekvenser för Elitserien Herr och Dam samt för Svenska Bandyförbundets verksamhet i övrigt.

Under torsdagen meddelar Folkhälsomyndigheten att man beslutat om skärpta allmänna råd i ytterligare tre regioner – Stockholm, Västra Götaland och Östergötland.

De nya, strängare restriktionerna gäller från och med den 29 oktober, och innebär att personer i de tre regionerna uppmanas att;

– Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

– Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

– Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Beslutet kommer efter att antalet personer i regionerna som bekräftats smittade med covid-19, fortsätter att öka kraftigt. Något som också lett till en ökad belastning inom sjukvården.

Antalet inskriva patienter med covid-19 i slutenvården har ökat. Det har även antalet smittade personer inom särskilda boenden för äldre gjort.

Beslutet gäller till och med den 19 november 2020, men kan förlängas.

Med anledning av ovanstående har SBF i dag i samråd Tävlingskommittéen tagit beslutet att skjuta på helgens F17 cup i Vetlanda då i huvudsak samtliga lag kommer från de tre nämnda regionerna. I övrigt kommer samtliga matcher i dessa regioner – oavsett ålder eller nivå ställas in under den här perioden.   

Konsekvenser

För att få så sportsligt rättvisa serier som möjligt kommer samtliga seriematcher i F17, P16, P17 och P19 (bredd och elit) under den här perioden att skjutas upp. TK kommer med ett nytt spelschema.

Seriestarten för Allsvenskan dam och herr skjuts upp till 19 november 2020

Elitserien Dam: Det två första omgångarna skjuts upp. När dessa spelas kommer meddelas inom kort. 

Elitserien herr: SBF avvaktar beslut från RF vad avser yrkesutövande idrott. Här ligger omg 1 i den aktuella restriktionsperioden. 

SBF rekommenderar också att cuper under denna period som inte arrangeras av  SBF följer FHM’s riktlinjer.

Vad avser träning så är detta en fråga för respektive förening att fatta beslut om utifrån det lokala läget, de Covid-19 planer man har samt FHM’s rekommendationer.

SBF har sedan tidigare fattat beslut om att alla läger i förbundets regi skall skjutas upp.