Inför VSK-AIK: ”Sätt henne i karantän nu”

Damernas SM-slutspel är i full gång och i helgen rullar semifinalerna igång. Inför dessa ges vi matiga analyser av den trefaldiga svenska mästarinnan Johanna Pettersson. Här inför Västerås SK mot AIK Bandy.

Under lördagen kopplade seriesegrande Villa Lidköping greppet om den ena semifinalserien i damernas slutspel och under söndagen är det dags för den andra att starta. Detta då de dubbla regerande svenska mästarinnorna, Västerås SK, ställs mot ett AIK som inte tycks acceptera någonting annat än ett 16:e SM-guld på damsidan. En oviss semifinal på förhand där tabelltvåorna från Västmanland inte på något sätt kan känna sig säkra, enligt den tidigare landslagsstjärnan Johanna Pettersson.

– Det blir inte någon “walk in the park” för VSK, även om jag ser att de har en fördel så tror jag ändå att AIK kommer att göra allt för att störa dem. Det har ändå varit deras mål hela tiden, att ta ett SM-guld, säger hon.

Västerås kommer in i semifinalspelet efter att ha fått stå över kvartsfinalspelet och därmed inte matchat på två veckor. Ringrostigt? Kanske, men samtidigt hyllas lagets och klubbens kontinuitet och trygghet rejält av Johanna Pettersson.

– Jag tycker att de har fått behålla sin stomme till största delen över en längre tid nu. Det har kommit och gått lite spelare, men de har haft samma tränare och samma stöttepelare ett tag. Det bygger trygghet, de vet vad de ska göra och de känner varandra innan och utan. Sedan har de varit i finaler, vunnit SM-guld och gjort den här resan, så de vet vad det handlar om när de kliver in i det här. Hela laget har den rutinen i sig, i stort sätt, förutom de allra nyaste. Det är väl det som talar för, att de är trygga i vad de gör, de har hållit ihop länge, de vet vad de vill göra och de har skapat en rutin tillsammans. De har varit där förut allihopa.

Trygghet och kontinuitet till trots så fanns det frågetecken inför säsongen hur laget skulle klara sig utan nyckelspelare som Anna Fosselius (nu i AIK), Malin Hedfors, Sara Carlström och superstjärnan Matilda Plan.

– De har varit smarta där och ersatt de här spelarna med yngre spelare, exempelvis Tova Grönoset. Hon är en spelare för framtiden som redan nu har visat framfötterna. Samtidigt så öppnade det sig en hel del utrymme för Charlotte Selbekk (45 poäng på 17 matcher i grundserien reds. anm.) när Matilda Plan försvann. Hon har gjort en fantastisk säsong och det kanske har varit för många på samma kaka tidigare. Det känns som att hon har fått mer utrymme och hon har verkligen tagit det, säger Pettersson och fortsätter:

– Jag tror inte att de har blivit sådär jättesårade av det, utan det finns andra som har klivit fram och det är en väldig styrka i sig. Att det finns spelare som tar det utrymmet som ges.

Vad blir då den stora grönvita utmaningen i jakten på ett tredje raka SM-guld? Enligt den sexfaldiga skyttedrottningen i Elitserien kommer det mestadels att handla om hur stor längtan och hungern faktiskt är att få vinna igen.

– De måste hitta energin och glädjen. Nu har de varit där under de senaste åren och det gäller att de inte blir mätta. De måste hitta det här som triggar igång dem och se till att de fortfarande är sugna på att vinna ännu en titel. Det skulle kunna tala emot dem att de inte riktigt är lika taggade längre, men det hoppas jag att gruppen hjälps åt med. De har kapaciteten, så det gäller bara att spelarna och ledarna tillsammans triggar igång stämningen och kör på, så att de inte har blivit lite bekväma. Samtidigt så tror jag inte att de har blivit det, säger den tidigare Skutskärs- och Sandviken-stjärnan.

Mellan AIK:s första SM-guld på damsidan, 1988, och det senaste, 2014, gick det aldrig mer än fyra år mellan ett svartgult guldfirande. Nu har det gått sju år sedan senast och inför den här säsongen spändes bågen med en lång rad profilstarka nyförvärv. Trots det så har laget inte imponerat överdrivet på Johanna Pettersson under grundserien.

– De har väl kanske inte överraskat så mycket som jag hade hoppats. Det kändes som att de försökte bygga ett lag som skulle vara så slagkraftigt att de bara skulle plöja hela vägen fram till finalen, men det är inte så enkelt i idrottens värld. Det tar tid att få ihop grupper, men det man kan se är väl att de har blivit bättre ju längre säsongen har gått och det är fullt förståeligt. Det går inte bara att kasta in en massa spelare som ska producera direkt, säger hon, innan hon snabbt tillägger att det är nu hon tror att AIK:s bästa tid på säsongen kommer.

– Jag tror att de kommer att vara som vassast nu när slutspelet kommer och det är därför jag vill höja ett varningens finger för dem. Jag tror att de kommer att vara ett helt annat lag nu i slutspelet än vad de var i grundserien. Dels har de extremt många spelare som har varit i den här situationen förut och dels tror jag att de har landat lite mer i sitt spel och i gruppen. Dessutom verkar Kristina Mashinskaya (29 mål på 17 matcher i grundserien) vara i riktig toppform, så jag tror att de kommer att trumma på ganska rejält.

Just de ryska stjärnorna i AIK väntas kunna bli nyckelspelare i semifinalserien och då inte bara den starka målvakten Almira Khoroshevskaya utan kanske främst offensiva hot som nämnda Mashinskaya och de båda Olgorna, Rodionova och Bogdanova.

– De har varit lite tungan på vågen när det kommer till att producera poäng och framförallt mål. De har svenska spelare som är stabila och rutinerade och så har väl ryskorna kryddat det med lite mer fart och fläkt. De kan avgöra matcher och om AIK får ihop det så har de en perfekt kombination. Det kan vara deras stora fördel om de får ihop det svenska och ryska. Det är inte alltid så enkelt. Man tänker ofta lite olika, men det gäller att förhålla sig till det de kommer överens om, säger Johanna Pettersson.

– De måste våga släppa loss dem litegrann också. De ska hålla sig till systemet, men jag har själv märkt, när jag har haft att göra med dem, att ibland är det bäst att släppa loss ryskorna litegrann. Det kan vara det som avgör tillslut.

Pettersson lyfter även fram två av svensk bandys mest meriterade och rutinerade spelare någonsin som direkt avgörande för AIK:s framgångar – Anna Widing, som gjorde comeback inför den här säsongen, och Frida Rutqvist, som gjorde comeback så sent som mitt under densamma.

– Jag tror att det är jätteviktigt för AIK att ha de här spelarna som har varit i klubben och som har ett hjärta för klubben. Jämför man VSK och AIK så tror jag ändå att det är en fördel för VSK att det grönvita hjärtat är lite större och starkare om vi pratar om spelarnas relationer till varandra. De har varit med varandra under en lite längre tid, men samtidigt har AIK en vinnarmentalitet som sitter i väggarna och det är där Widing och Frida verkligen tillför. Det har kanske saknats lite den senaste tiden, men det här är spelare som vet vad det handlar om.

– Det är superviktigt att de är där. Det måste finnas den typen av rutin. Det är bara så. Det måste finnas de här trygga delarna och spelare som Anna och Frida inger verkligen trygghet.

Det är dock VSK som kommer in i kvartsfinalserien med favoritstämpeln i pannan. Det blev inte bara grönvit seger när lagen möttes i semifinalen av Svenska Cupen i höstas, utan även i de båda mötena i Elitseriens grundserie. Så vad ska då AIK hitta på för att skaka fram två efterlängtade segrar mot så kvalificerat motstånd?

– AIK har bytt lite tränare (Pelle Fosshaug ersattes av Peter Rönnqvist i januari) och spelsätt under säsongen och jag tror att de kommer behöva gå i en riktning av att vara lite tätare och lite mer strukturerade i sitt sätt att spela. De måste vara mer noggranna defensivt och kanske inte chansa, tuta och köra på allting. De behöver vara lite mer kontrollerande i matcherna och vara tajta i banan, både defensivt och offensivt. Hur det än är så om de ger Malin Persson eller Charlotte Selbekk en lucka så går det fort. Samtidigt som de individuellt skickliga spelarna i AIK också måste våga ta för sig, säger Johanna Pettersson.

En förmodat jämn, tät och oviss semifinalserie med andra ord, så avslutningsvis, Johanna Pettersson, vilken spelare i respektive lag är den allra största nyckeln till framgång?

– Charlotte Selbekk måste fortsätta prestera. Hon måste fortsätta ligga på och hon måste fortsätta vara sugen. Hon är en slutspelslirare som ofta kliver fram i de här matcherna och jag hoppas vi får se att hon är lika sugen som hon brukar vara. Hon måste vara sugen på att vilja vinna. Då kommer hon att dra ett stort lass för VSK.

– Det känns som att det är Kristina Mashinskaya som kan avgöra matcherna. Hon kan sätta några kassar som blir avgörande. Vore jag AIK skulle jag sätta henne i karantän nu och bara släppa ut henne på isen och så in igen för att hålla henne frisk. De behöver ha henne frisk och alert.

– Charlotte Selbekk måste fortsätta prestera för Västerås. Hon måste fortsätta ligga på och hon måste fortsätta vara sugen. Hon är en slutspelslirare som ofta kliver fram i de här matcherna och jag hoppas vi får se att hon är lika sugen som hon brukar vara. Hon måste vara sugen på att vilja vinna. Då kommer hon att dra ett stort lass för VSK, svarar den tidigare storstjärnan och fortsätter med att ge AIK ett tips som ligger i tiden.

– Det känns som att det är Kristina Mashinskaya som kan avgöra matcherna. Hon kan sätta några kassar som blir avgörande. Vore jag AIK skulle jag sätta henne i karantän nu och bara släppa ut henne på isen och så in igen för att hålla henne frisk. De behöver ha henne frisk och alert.

Den första semifinalen mellan lagen spelas i Gubbängens Skridsko- och Bandyhall idag, söndag, klockan 13.00. Se matchen på Sportbladet Play med sändningsstart 12.50.

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se

Foto: Joakim Hall – @joakimhall