Inför Villa-Skutskär: ”De får inte bli apatiska”

Damernas SM-slutspel är i full gång och i helgen rullar semifinalerna igång. Inför dessa ges vi matiga analyser av den trefaldiga svenska mästarinnan Johanna Pettersson. Här inför Villa Lidköping BK mot Skutskärs IF.

Efter att ha fått två veckors vila kliver nu de stora giganterna i Elitserien, seriesegrande Villa Lidköping BK, in i SM-slutspelet under lördagen och de gör det i den första av maximalt tre semifinaler mot 2018-års mästare, Skutskärs IF. Storsatsande Villa, som aldrig tidigare har vunnit ett SM-guld på damsidan, dundrade igenom grundserien och vann tillslut samtliga 17 matcher. En insats som imponerade stort på många. Däribland den sexfaldiga skyttedrottningen i ligan, Johanna Pettersson.

– Det är imponerande. Jag tyckte att de var på gång redan förra säsongen och sedan dess har de fått behålla viktiga spelare och förstärkt litegrann. Det har blivit helt klockrent. De har gjort helt rätt. Jag är imponerad. Ett tryggt och stabilt spel. Jag skulle säga att de är helt överlägsna. De har gjort sitt, match efter match. Det är imponerande, säger Pettersson.

38-åringen, som avslutade en otroligt framgångsrik spelarkarriär så sent som i fjol, ser många anledningar till att västgötarna har tagit ytterligare ett stort steg framåt den här säsongen. En av dessa är hennes tidigare lagkompis, tillika den tidigare Skutskärsspelaren, Sanna Gustafsson.

– Hon bidrar med mycket. Hon är en fantastisk passningsspelare till att börja med. Hon har ett bra spelsinne och en bra passningsklubba, så hon har ju matat de där framme med mycket bollar. De är ju ganska hungriga (Matilda) Svenler, (Tilda) Ström och hela gänget som ligger där. Hon är stor, tung och kraftfull också och kan riva tag litegrann när det behövs. Hon skaffade sig en hel del rutin från matcher som gäller något under åren i Skutskär. Så hon bidrar med rutin och hon kan ta tag i spelet litegrann när det behövs och visa vägen på det sättet, säger Johanna om Sanna och fortsätter:

– Sedan har hon ett fantastiskt långt spel också, så hon har nog kommit in och kryddat laget med lite saker som kanske har saknats tidigare. Både när det gäller rutin och hennes sätt att spela. Hon är en riktig glädjespridare också, så jag tror att hon har passat in bra.

Villas första hinder på väg mot det där historiska guldet är alltså Skutskär. Ett modern storlag med tre raka SM-finaler i ryggen, men som till den här säsongen inte bara tappade Johanna Pettersson till pensionen och Sanna Gustafsson till just Villa, utan även flertalet andra nyckelspelare. Något som resulterat i att laget aldrig riktigt haft den där absoluta tätkänningen i vinter.

– Jag tycker att Skutskär gör den säsongen man kunde förvänta sig utifrån den truppen de har. Det försvann många bärande spelare inför säsongen och de har fått inte lite ungt och nytt, så det är klart att det blev skillnad. Samtidigt fick de även behålla många nyttiga spelare som har dragit ett stort lass i år och gjort det bra, säger Pettersson.

Mot bakgrund av hur grundserien ändå såg ut så tycks gemene man vara överens om att Villa är stora favoriter till att knipa en av de två finalplatserna i Uppsala, men vad behöver då Skutskär göra för att sätta käppar i det blåa drömhjulet?

– Jag tror att det handlar mycket om för Skutskär att komma på ett sätt att störa Villas spel helt enkelt. De måste hitta på någonting. Jag tror inte att de kan gå ut och bara säga att “nu försöker vi göra en bra match”, utan jag tror att de behöver en grundlig plan för vad de vill göra och gå stenhårt på den. Chansa lite, konstaterar Johanna Pettersson, men konstaterar samtidigt att Villas absolut största fiende är Villa själva.

– Allt ligger hos Villa själva. De måste vara redo för det här i skallen. De har spelet och alla de delarna. Det behöver de nog inte vara oroliga för, men nu är det vinna eller försvinna och det kanske inte är så många som har spelat såhär viktiga matcher tidigare. Framförallt är det inte många som har spelat en final tidigare. De är granska gröna där. Jag tror att det handlar mycket att de pratar om och skapar en förståelse för vad det är som krävs nu. Det är någonting helt annat att spela en grundserie jämfört med ett slutspel.

– De måste vara mentalt förberedda och prata om det, så att tjejerna är införstådda med vad som kommer att ske. De vann varje match i grundserien, men jag har svårt att se att Skutskär, i det här fallet, kommer att spela likadant som de har gjort tidigare. De har märkt att de inte vinner på det sättet. Motståndarna kommer ha både plan A, B och C på hur de ska störa Villa och då gäller det att Villa har lite de tankarna också. Det kanske inte blir en massa skönlir. Motståndarna kanske kommer förstöra det för dem. Vad gör de då? De får inte bli apatiska och paralyserade, utan de måste vara redo på att det inte kommer se likadant ut som det gjorde i grundserien.

Sedan lagens semifinalmöte i fjol, som Skutskär gick segrande ur, har Villa Lidköping fyra raka segrar mot gröngult och det finns vissa nyckelspelare som verkligen måste leverera om skrällen ska bli ett faktum i år.

– Framförallt är det målvakten, Ebba Fridlund. Hon måste göra sitt livs bästa matcher och spika igen. Det får inte krävas så många mål framåt för dem, utan det måste räcka med några få. Sedan tror jag att Kajsa Ericsson på mittfältet behöver göra ett jättejobb nu och det kommer hon att göra. Dessutom kommer Emma Ahlanders skytte vara viktigt, både straffar och hörnor. De behöver dunka in de chanserna de får, säger Pettersson, som själv utsetts till Årets Spelare i svensk bandy vid tre tillfällen.

– Alina Zinkevich behöver vara på bra på sin ytterhalv också, så du hör ju. Det finns ju en hel del bra spelare även i Skutskär, men det gäller att de yngre och de nya hänger på också. De behöver ta det här på allvar och göra sitt jobb och inte bara förlita sig på de som har varit med förut. De måste gå på 120 procent under de här sista matcherna.

Den första semifinalen spelas i Skutskär under den sena lördagseftermiddagen och direktsänds på Sportbladet Play med sändningsstart 16.50. En match som Johanna Pettersson menar att Skutskär måste vinna om de ska hålla liv i finaldrömmarna ytterligare en vecka.

– Jag tänker nästan att det är ett måste för Skutskär att vinna den. Det är nog viktigast för de lag som är lite underdogs att nypa den första matchen, för då får de en extrem energi och ser lite ljuset framför sig. Det skapar jättemycket samtidigt som de andra börjar bli lite fundersamma och oroliga, så det är superviktigt att knipa den första matchen. Det är chansen de har att skapa oro i det andra laget och energi åt sig själva. Då kan det gå hur som helst. Du måste vara fulladdad och redo till första matchen. Det finns ingenting att tänka på. Det är vinna eller försvinna i varje match, säger hon.

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se

Foto: Team Sören/Fabbe