Inför Villa-Sirius: ”Det är fortfarande en hungrig klubb”

Inför starten av herrarnas kvartsfinaler i SM-slutspelet ger en av svensk bandys största i modern tid, Magnus Muhrén, sin syn på matchserierna. Först ut; Villa Lidköping BK mot IK Sirius.

I sitt första SM-slutspel på tio år lyckades IK Sirius även ta sig förbi det första hindret, Broberg/Söderhamn i åttondelsfinalen. Nu väntar dock tuffast möjligaste motstånd i kvartsfinalen för Uppsalalaget, då seriesegrande Villa Lidköping står på andra sidan. En matchserie där Villa är skyhöga favoriter enligt de allra flesta och den tidigare Villa-ledaren Magnus Muhrén är inte av någon annan åsikt.

– Villa mot Sirius är ju den matchserie som känns absolut klarast på förhand. Jag tror att Villa helt enkelt är för bra. Det är för stor skillnad. Kommer Villa upp på en hyfsad nivå och spelar den bandy de kan göra så ser jag inte hur Sirius ska kunna stå emot, varken i matcherna i Lidköping eller på hemmaplan. Sedan vet man väl aldrig vad som händer om det blir dåligt väder, men under normala omständigheter är det här en matchserie som Villa vinner klart, säger ”Murren”.

Att Sirius, som inte har besegrat Villa Lidköping i en elitseriematch sedan januari 2011, skulle lyckas vinna tre av maximalt fem kvartsfinalmöten ser Muhrén inte som realistiskt, men trots det så pekar han på en stor nyckel till att de blåsvarta åtminstone ska kunna störa Villa.

– De måste få stopp på Villas offensiv. Får de inte ner antalet mål Villa gör så har de inte en chans. De måste verkligen ha en målvakt som står på huvudet och ett försvar som fungerar prickfritt. Tar de sedan chanserna framåt så kanske de kan nypa matchen på sin egen hemmaplan, men då ska allt stämma. Då ska alla stjärnor stå i linje och vara på rätt plats, men jag har svårt att se det, säger Muhrén innan han tillägger att Sirius givetvis inte lär känna sig slagna redan på förhand.

– Jag tror inte att de går in i matchserien och känner sig slagna på förhand. Jag tror att de fokuserar på hur de ska agera för att stänga ner Villas offensiv och sätta sitt eget försvar, även om de självklart förstår att Villa är stora favoriter. Det är klart att de kommer vilja visa att alla har fel.

För Johan Sixtenssons Villa är siktet inställt på klubbens andra SM-guld någonsin på herrsidan och med blicken fokuserad på att få återvända till Uppsala även i slutet av mars så tror Magnus Muhrén inte att Villa tittar allt för mycket på vad deras motståndare i kvartsfinalen gör.

– De är så pass bra så jag tror inte att de tittar speciellt mycket på motståndarna. Det kommer bara handla om vad de själva gör. Det är det som kommer att avgöra den här kvartsfinalen. Villa kommer fokusera mycket på att sätta grunderna i sitt spel. De har varit bra defensivt hela året och i många år och det kommer de fortsätta med och sedan tror jag att de lägger mycket fokus på att verkligen få igång alla spelare i sitt lag. De vill hitta flyt i sitt offensiva spel och vinna på rätt sätt. De vill göra rätt saker från start, säger han.

Men även om fokus inte ligger på Sirius så tror Muhrén inte att det finns någon som helst risk att storfavoriterna åker på en smäll till följd av arrogans eller underskattning.

– Jag tror inte att det finns någon risk alls att Villa tar för lätt på den här uppgiften. Jag har själv spelat i bra lag i många år och när det var slutspel så var det aldrig något snack om det. Även om mina lag nästan alltid var stora favoriter i kvartsfinalerna så städade vi av dem och gjorde verkligen det vi skulle. Jag tror att Villa kommer att göra samma sak. Det är ett ungt, hungrigt lag och det är fortfarande en hungrig klubb. De har bara vunnit ett SM-guld, så det är inte som att de är mätta på något sätt. Snarare tvärtom. Visst finns det en del rutinerade spelare, men många av de drivande spelarna är väldigt unga, säger legendaren.

Se det första kvartsfinalmötet mellan Villa Lidköping och Sirius live på Sportbladet Play ikväll, onsdag, med sändningsstart 17.35.

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se

Foto: Team Sören/Fabbe