Inför Villa-SAIK: ”Seriens absolut bästa försvar”

Herrarnas SM-slutspel har nått fram till semifinalerna och under söndagen tar seriesegrande Villa Lidköping emot Sandvikens AIK. En matchserie som legendaren Magnus Muhrén tror kommer präglas av västgötarnas försvarsspel.

Det blev en tämligen behaglig resa till semifinalerna i SM-slutspelet för både grundserievinnande Villa Lidköping och tabelltrean Sandviken. Sirius respektive Vetlanda besegrades med klara 3-0 i matcher och legendaren Magnus Muhrén kunde konstatera att mycket blev som han trodde inför kvartsfinalserierna.

– För båda de här lagen så kom deras motståndare från en åttondelsfinal som tog energi. Jag var ju tränare i AIK förra året när vi slog ut Hammarby i åttondelsfinalen och sedan skulle vi ta oss an Villa. Det var ju i stort sett en omöjlig uppgift. Det blir för mycket matcher på kort tid och all den energi man lägger under de där två åttondelsfinalerna räcker inte till sedan när man möter lag som på pappret är mycket bättre, säger Muhrén.

IK Sirius första slutspel på tio år slutade visserligen med en tydlig och klar förlust mot Villa Lidköping, men trots det så menar ”Murren” att Uppsalalaget ska vara nöjda med sina prestationer under säsongen.

– Det var väntat att Sirius inte skulle kunna rubba Villa, men samtidigt gör Villa bra prestationer. De känns trygga och stabila i sitt spel. De ser starka ut, men Sirius har gjort en bra säsong och ska vara nöjda med vad de har åstadkommit, säger han innan han konstaterar att matcherna mellan SAIK och Vetlanda blev precis så målmässigt täta som analysen lät på förhand.

– SAIK var lite bättre och de var lite mer drivande, men de är inte ett lag som kör över ett lag som Vetlanda och det gjorde de inte nu heller. Det var tajt målmässigt i alla matcher och framförallt i första matchen var Vetlanda väldigt nära att kunna komma åt dem. De ledde med 3-1 i första halvlek, men SAIK är ju bra. De har ett bra grundspel, de har ganska många bra spelare och de håller sig till sin matchplan. Det var väntat att de skulle slå Vetlanda, men det blev ungefär så tajta matcher som jag trodde på förhand.

Nu väntar alltså semifinaler mellan två lag som, trots alla framgångar, inte har mötts i slutspel på sju år. Då, 2014, vann Sandviken semifinalserien med 3-0 i matcher efter bland annat dubbla förlängningsdraman och totalt nio(!) mål av Christoffer Edlund. Nu står anfallsstjärnan på andra sidan i duellen och är favorittippad tillsammans med sitt Villa, men frågan är om superstjärnan stoppas från spel i någon av semifinalmatcherna på grund av den skada han ådrog sig i den sista kvartsfinalen. Oavsett det så menar Magnus Muhrén att Villa ska ses som favoriter, men inte nödvändigtvis som gigantiska sådana.

– Jag tycker inte att Villa ska vara väldigt stora favoriter i den här semifinalen, det tycker jag inte. De är absolut favoriter och det skulle väl kunna bli typ 3-1 i matcher till Villa. Nu är väl Christoffer Edlund (Elitseriens skyttekung med 72 mål på 26 matcher i grundserien reds. anm.) skadad och troligtvis borta i i alla fall den första matchen. Jag vet inte hur allvarligt det är, men jag tror inte att han spelar den första matchen. Trots det så tror jag att Villa klarar sig bra, säger den femfaldige svenske mästaren, som har ett förflutet i båda klubbarna.

– Jag tycker att de har ett bättre försvar än vad SAIK har och även om “Chrille” är borta så har de en jämnare hög nivå på fler spelare. Jag håller definitivt Villa som favoriter, men det är absolut ingen omöjlig uppgift för SAIK. De är också riktigt bra. Det ska man ha klart för sig.

När lagen möttes i grundserien vann de sina respektive hemmamöten med 5-3, men faktum är att SAIK vann i Sparbanken Lidköping Arena så sent som i Svenska Cupens gruppspel i höstas.

– Spelmässigt tror jag att det kommer att vara jämna matcher. Även om jag håller Villa som favoriter så har jag svårt att de att de ska bolla ut Sandviken fullständigt. Det tror jag inte, säger Muhrén och konstaterar att han inte tror att Villa nödvändigtvis kommer vara det lag som kontrollerar och styr matcherna med bollinnehav.

– Nej, det tror jag inte. Jag tror att bollinnehav och sådär kommer att svänga en hel del mellan lagen. Båda lagen har en liknande matchplan, ett liknande grundspel och båda lagen är väldigt skickliga, så jag tror att det kommer att svänga lite under matcherna. Jag tror att det kommer att avgöras mycket på vilket lag som utnyttjar de perioder de har övertaget bäst och kanske även utnyttja motståndarnas misstag litegrann, säger han.

Under grundserien var Villa Lidköping det lag i serien som släppte in klart minst antal mål, 74 stycken, och faktum är att laget har släppt in färre än tre mål i snitt per match under de fyra senaste säsongerna. En defensiv trygghet som även kommer att utgöra nyckeln till framgång mot Sandviken.

– Tillsammans med Edsbyn tycker jag att de har seriens absolut bästa försvar. De lämnar aldrig varandra på något sätt. Alla lag åker på omställningar och kontringar och det är ofta där det blir riktigt farligt, men oavsett situation så håller den här trean (Martin Andreasson, Martin Johansson och Ludvig Johansson) alltid ihop. De lämnar inte varandra. De ser till att, även om de inte bryter alla gånger, så hamnar motståndarna i sämre avslutslägen i vinklarna och de litar på att Jesper Thimfors tar de bollar han ska ta i målet, analyserar Muhrén och hyllar vidare:

– Sedan är de även otroligt skickliga på att täcka skott. De jobbar lågt, är otroligt följsamma, jobbar tätt tillsammans, tar mycket skott på sig, ligger i skottlinjen och det blir svårt att ta sig in och göra dragningar på dem. Det blir så trångt. Martin Johansson är ju också väldigt rutinerad och bra på att styra sitt försvar. Han och Joakim Svensk är Sveriges två överlägset bästa liberos.

Vad ska då Sandviken plocka fram för motmedel mot den blåa försvarsmuren. ”Stålmännen” gjorde visserligen närmare fem mål per match i grundserien, men lagets bäste målskytt, Hannes Edlund, gjorde trots allt hela 43 mål färre än sin namne i Villa, Christoffer. Svaret? Det krävs absoluta topprestationer.

– Jag tror att de kommer behöva vara noggranna. Villa är täta centralt. Så är det, så de kommer behöva vara noggranna och inte tappa boll på fel ställen. Villa har för många bra spelare som är starka i omställningarna och det är väl det som gör Villa så bra, tycker jag. De är så kompletta. Försvarsmässigt kan de kliva högt och sätta press på motståndarna om de känner för det. De kan göra mål genom att kontrollera matcher själva, men de är också trygga i sitt omställningsspel, säger Magnus Muhrén och avslutar:

– När vi mötte den, när jag var tränare i AIK, så försvarade de sig till den segern och kontrade sönder oss. De kan ta sig an matcherna på så många olika sätt. Det gör att alla SAIK:s toppspelare måste upp på högsta nivå. De behöver maxprestera på alla positioner och som lag om de ska slå ut Villa.

Söndagens match spelas i Sparbanken Lidköping Arena och direktsänds på Sportbladet Play med start 14.35.

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se

Foto: Team Fabbe/Sören