Inför Sandviken-Vetlanda: ”Jag förstår inte snacket om SAIK”

Inför starten av herrarnas kvartsfinaler i SM-slutspelet ger en av svensk bandys största i modern tid, Magnus Muhrén, sin syn på matchserierna. Här en förhandsanalys av mötet mellan Sandvikens AIK och Vetlanda BK.

Efter att ha tappat landslagsspelarna Erik Säfström och Linus Pettersson inför säsongen så tycktes det inte vara speciellt många som trodde att Sandvikens AIK skulle vara ett lag för den absoluta toppen av Elitserien i år, men faktum är att laget hade häng på en andraplats i tabellen hela vägen in i den sista omgången.

En som dock inte tycks vara förvånad alls av SAIK:s framfart är en av klubbens största genom tiderna. Den femfaldige svenske mästaren Magnus Muhrén. Han ställer sig istället helt oförstående till det narrativ som byggts upp kring klubben och styrkan på truppen under den här säsongen.

– Jag trodde nog inte att SAIK skulle vara med och utmana om andraplatsen så länge, så det är klart att de har gjort en väldigt bra säsong. De har ett väldigt bra lag och ett väloljat spel som de har spelat under många år med spelare som inte längre kan räknas som unga och lovande. Spelare som Albin Airisniemi, Hannes Edlund och Jesper Jansson utgör en stomme som inte längre är tonåringar. De är 23, 24 år gamla och har verkligen visat vilken kvalitet de håller. SAIK har gjort en bra säsong, men jag är inte förvånad. De bör vara topp fyra med den trupp de har, konstaterar Muhrén.

– De har ett par toppspelare och framförallt “Bella” (Daniel Berlin) har varit väldigt, väldigt bra och drivande. Jag förstår inte snacket om att Sandviken inte skulle vara ett absolut topplag. Det är en bild som SAIK själva har varit med och skapat om att “Oj, vi har tappat så mycket spelare”, men har de verkligen gjort det? Jämfört med förra året har de tappat två spelare och då pressade de Edsbyn, som vann SM-guld, i alla tre semifinaler.

46-åringen menar att ”Stålmännen” besitter en styrka i det faktum att de har arbetat med en och samma spelfilosofi under en längre tid och att denna sitter i ryggmärgen på de allra flesta spelarna i truppen.

– De tappade Erik Säfström, men Albin Bjerkegren som har kommit in istället har ju gjort det jättebra, så är det någon som är en överraskning så är det väl han. Den andra spelaren de tappade var Linus Pettersson och han ersattes med en spelare som också har landslagsmeriter (Victor Berling). Så i slutändan är det så många bra spelare och de har ett spel som de har jobbat med under många år. De här 97:orna har ju spelat såhär sedan de var fem år gamla. Det finns en kraft i det, säger han.

Nu väntar SM-kvartsfinal mot ett Vetlanda som kommer från en knapp seger i åttondelsfinalen mot IFK Motala. En kvartsfinal som Muhrén tror att Sandviken kommer att kunna ta sig ur, men utan att nödvändigtvis köra över motståndarna. En av flera nycklar ligger i onsdagens inledande match, hemma i Göransson Arena.

– Den första matchen blir lite lurig för SAIK eftersom de saknar en av sina absolut bästa spelare i Albin Airisniemi (avstängd). Det ska bli intressant att se hur de löser det, för Albin håller en väldigt hög nivå. Sedan är det klart att Berlin kommer vara extremt viktig för dem i alla matcher och ännu mer nu när Albin inte är med. I övrigt är det ett lag som inte sticker ut så mycket. De varken gör eller släpper in speciellt mycket mål och de fördelar målskyttet på många spelare, så det är snarare kollektivet som kommer att vinna. Det enda övriga jag verkligen ser är att “Bella” måste vara bra, säger Muhrén.

För Vetlandas del väntar ett helt annat typ av motstånd än i åttondelsfinalen mot Motala. En motståndare som VBK de facto inte har besegrat på drygt fyra år i elitseriesammanhang, men ”Murren” konstaterar att direktiven inte har ändrats det minsta för smålänningarna. Det viktigaste är alltjämt att hålla ihop den tidigare så skakiga defensiven.

– Nu möter de ett lag som spelar på ett helt annat sätt. SAIK är ett lag som flyttar bollen väldigt fort och spelar på fler spelare och med mer finess än vad Motala gör, men det är fortfarande det som måste fungera för dem. Offensivt är Vetlanda bra. De har så många bra offensiva spelare så mål kommer de att göra, men det får inte bli vilda västern. Det verkade som att de hittade någonting i åttondelsfinalen och det kommer vara nyckeln igen, säger han.

Så vad landar analysen i? Ja, det tycks inte vara helt enkelt att bestämma sig. Inte ens för Magnus Muhrén.

– Nu tror jag nog att SAIK vinner det här i tre raka, men det kommer nog ändå vara tajta matcher. SAIK öser ju inte in mål mot något lag och det känns inte som att de åker omkring och krossar lag. De har inte heller den där riktiga snipern. Hannes Edlund gör ju flest mål och är jätteduktig, men det är ingen sniper. Att de inte har någon som öser in mål tror jag borgar för att det kan bli rätt så jämna matcher och skulle Vetlanda vinna den andra matchen, nere i Vetlanda, så blir det intressant att följa.

– Jag tror nog faktiskt att de gör det förresten. Jag ändrar mig. Ska jag tippa så säger jag nog 3-1 i matcher till SAIK.

Se det första kvartsfinalmötet mellan Sandvikens AIK och Vetlanda BK live på Sportbladet Play ikväll, onsdag, med sändningsstart 18.35.

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se

Foto: Mikael Bergström