Inför Frillesås viktiga vecka – ”Det är min största rädsla”

För fjärde säsongen i rad slåss Frillesås BK med näbbar och klor för att hålla sig kvar i Elitserien, men till skillnad från tidigare år lever dock även slutspelsdrömmen alltjämt för "Laget från skogen".

Efter tre säsonger i Elitserien med tre trettondeplatser som facit återfinns nu Frillesås BK, föga förvånande, på just en trettondeplats i tabellen med åtta omgångar kvar att spela. Kontinuitet och stabilitet? Ja, men faktum är att årets säsong alltjämt har chansen att bli en rejäl succé för hallänningarna. Med bara en poäng upp till den sista slutspelsplatsen går laget nu in i en sjudagarsperiod då de ska möta alla de tre lag som ligger efter dem i tabellen, samt Bollnäs som är en poäng framför.

– Ja, man kan säga att det är en spännande vecka, skrattar den spelande assisterande tränaren, Mattias Johansson.

– Vi kommer från en period innan vi fick ett covid-uppehåll där vi gjorde fyra riktigt, riktigt bra matcher rakt igenom. Nu har vi haft två väldigt tuffa bortamatcher mot Villa Lidköping och Sandviken samt att vi gjorde en riktigt bra halvlek mot Sirius. Det har varit lite mer upp och ner. Jag ska inte säga att vi letar form, men det har varit lite hackigt efter omstarten. Samtidigt vet vi att det här är en jäkligt viktig vecka och det gäller att vi vågar tro att vi kommer närmare och närmare formen, men känslan just nu är ändå jäkligt bra.

Inför tisdagskvällens bortamöte med Tellus har Frillesås en poäng upp till Vetlanda på den sista slutspelsplatsen med en match mer spelad. Samtidigt har laget bara fem poäng ner till IFK Rättvik under nedflyttningsstrecket med två matcher fler spelade, så helt enkelt att veta vilket håll man ska blicka åt är det inte för de grönsvarta.

– Ja, vi skrattade litegrann här. Jag tog upp tabellen i telefonen och vi skrattade och konstaterade att det inte är någon idé att titta på den. Man blir bara knäpp. Vi vet att om vi gör en jättebra vecka så har vi stor chans att nå en åttondelsfinal, men om vi gör en dålig vecka så kommer Rättvik kanske vara ikapp. Så just nu känns det bara spännande, roligt och på riktigt, säger Johansson från bussen på väg till Stockholm.

30-åringen menar att bortamötet med Tellus, hemmamötena med Örebro och Rättvik, samt bortamötet med Bollnäs alla till mångt och mycket kommer att avgöras via mod och att våga vinna.

– Det är ju redan en typ av kval- eller slutspelsvecka. Det är samma typ av känsla, anspänning och sug. Det är matcher som gäller någonting och det är det vi spelar för. Är man inte tillräckligt bra och tar tillräckligt många poäng så ska man spela i Bandyallsvenskan. Så är det någonstans och jag tror mycket handlar om att våga tro på sig själv. Blir vi fega under den här veckan så kommer vi inte ta tillräckligt många poäng. Det är min största rädsla, att vi inte vågar vinna, säger han.

Johansson själv har varit hemma i Frillesås sedan säsongen 2016/17 och den optimismens hatt påtagen konstaterar han att ett slutspel med moderklubben helt klart vore en unik upplevelse.

– Jag sa innan vi gick upp i Elitserien att det var dags att sluta om vi lyckades med det (skratt), men sedan blev man ju tvungen att hitta nya målsättningar. Rent sportsligt var jag ju med om samma sak med IFK Kungälv där vi verkligen kämpade oss kvar i tre, fyra säsonger och verkligen krigade för att etablera oss på högsta nivå och tillslut nådde vi en kvartsfinal. Jag vet vad det betydde för självförtroendet för hela föreningen egentligen, säger han och fortsätter:

– Jag tror att det är en liten barriär som alla klubbar önskar bryta. Vi ser på Motala nu som faktiskt har lyckats ta sig till slutspel och då börjar man direkt tro på att det faktiskt går att göra igen. Själva har vi ju nästan varit avhängda vid jul tidigare (skratt), så det här är en jäkla inspirerande situation faktiskt.

Den viktiga veckan inleder Frillesås alltså i Gubbängens Skridsko- och Bandyhall under tisdagskvällen mot tabelljumbon Tellus, men Mattias Johansson vill inte förstora upp vikten av en bra start på veckan.

– Det är klart att det är viktigt, men vi ser ju också på serien att det kan studsa hit och dit med resultaten. Det är ingenting som säger att vi inte reser oss om vi tappar en eller två poäng idag, men å andra sidan om vi tar poängen idag… Självförtroende är ju så otroligt viktigt. Vi kommer få trygghet och självförtroende om vi vinner idag och det hade varit jäkligt gött.

– Sedan vet vi att vi är väldigt bra hemma och det kommer två hemmamatcher här (mot Örebro och Rättvik reds. anm.) senare i veckan. Där har vi en annan trygghet, så om det inte skulle gå vägen idag så har vi vår hemmaplan, vår borg och en känsla där som sänder oss ganska mycket trygghet. Det tror jag ändå.

Ja, ni är i nuläget på slutspelsplats om man bara ser till hemmatabellen. Faktum är att ni har en högre placering i både hemma- och bortatabellen än vad ni har totalt.

– Jaha? Så skumt. Det går säkert ihop sig på något sätt, skrattar Johansson.

Se tabelläget inför den sista månaden av Elitserien Herr HÄR och se spelschemat för alla lag HÄR.

Se kvällens möte mellan IK Tellus och Frillesås BK, alla andra matcher under hallänningarnas viktiga vecka samt alla andra matcher i Elitserien Herr på Sportbladet Play >>

Foto: Gert Holmér

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se