Inför Edsbyn-Vänersborg: ”Han borde ha en egen boll att spela med”

Inför starten av herrarnas kvartsfinaler i SM-slutspelet ger en av svensk bandys största i modern tid, Magnus Muhrén, sin syn på matchserierna. Här en förhandsanalys av mötet mellan Edsbyns IF och IFK Vänersborg.

De regerande svenska mästarna Edsbyns IF har vana att kliva in i SM-slutspel med såväl förväntningar som förhoppningar om ännu ett guldfirande, men årets säsong hittills tycks ha skapat fler frågetecken än vad den har rätat ut. Det menar i alla fall legendaren Magnus Muhrén, som menar att han har upplevt ”Bandybyn” som ovanligt orolig under vintern och att lagets spel har kretsat alldeles för mycket kring en enda spelare.

– Det verkar ha varit oroligt däruppe. De verkar inte vara helt överens i laget och med ledare och så vidare. Det är den bild jag har fått utifrån av det jag läser och hör. De har inte varit lika homogena som de brukar vara och rent taktiskt tycker jag att det har varit alldeles för mycket Simon Jansson, säger han.

– Ibland har jag fått känslan av att han borde haft en egen boll att spela med och blir det för mycket Simon Jansson så ser jag inte att Edsbyn vinner det här i slutändan. Det går visserligen aldrig att räkna bort dem. De har en extrem förmåga att leverera i slutspel, men jag tror att de behöver hitta ett sätt att använda fler spelare än vad de har gjort i de matcher som jag har sett.

Det blev tillslut en fjärdeplats i grundserien för hälsingarna, bara två poäng bakom AIK på andraplatsen, men även om det kanske inte är skäl nog för Red Farmers (Edsbyns supportrar) att oroa sig så kan hörnskyttet vara det. Den här säsongen har nämligen de så erkänt duktiga skyttarna bara mäktat med att skjuta ynka nio procent över närmare 250 hörnor.

– Med tanke på hur det brukar se ut så är ju det en enorm förlust för dem. Det är väldigt dåliga siffror för att vara Edsbyn, men de har ju haft en enorm förmåga att dra dit viktiga mål på hörnor i slutspel och finaler. Det finns en stor förbättringspotential, men det kan även vara ett tecken på att det är någonting som gnager. Har du inte en hundraprocentig energi i gruppen så kommer du inte få alla studsar med dig. Så fungerar idrotten, säger Muhrén innan han tillägger:

– Nu ska vi inte säga att de har gjort en jättedålig säsong, för då hade de inte kommit fyra, men de har fått kämpa och jobba hårt i matcher som de normalt vinner ganska lätt. De har inte haft något riktigt flyt i sitt spel, utan de har snarare kommit undan med blotta förskräckelsen ibland.

För Vänersborgs del är det här första gången sedan åttondelsfinalerna infördes som laget tagit sig direkt till kvartsfinal, men om det ska bli SM-semifinal för blott andra gången i klubbens historia så krävs dock att defensiven sitter ihop med samma typ av superlim som den stundtals gjort under grundserien.

– De har verkligen bevisat under säsongen att det i alla fall inte finns något lag som kör över dem. Det kommer att bli jämna matcher. Det tror jag. Jag tror att det blir viktigt för Edsbyn att få igång sitt skytte, för jag kan inte tänka mig att Vänersborg ändrar någonting. De har spelat väldigt lågt, kompakt och uppoffrande hela året med en otroligt bra målvakt (Kimmo Kyllönen) längst bak. De är inte lätta att göra mål på, säger Magnus Muhrén och konstaterar att matchbilderna med all säkerhet kommer att handla mycket om vad som händer på IFK:s planhalva.

– Känner jag Edsbyn rätt så kommer de acceptera att det är tätt centralt, så de kommer gå runt och försöka skapa situationer framför mål eller hörnor. För Vänersborg handlar det om defensiven och att Kyllönen fortsätter stå på huvudet som han har gjort i många matcher. Jag har svårt att se att de hittar någonting magiskt offensivt, utan där är det nog snarare bara att få kontringarna att stämma. De har fått ihop defensiven bra, men jag ser inga riktiga linjer i deras offensiva spel.

I klyschornas uppslagsverk konstateras det att ”mål förändrar matcher”, men enligt samma logik förändrar segrar matchserier och skulle Vänersborg få med sig en skalp från Svenska Fönster Arena under onsdagskvällen så kan hela kvartsfinalen vändas upp-och-ner enligt Magnus Muhrén.

– Det skulle förändra ganska mycket i alla matchserier tror jag, men framförallt i den här. Jag tror att det här kommer att vara målmässigt jämna matcher, så om IFK skulle ta den första matchen och Edsbyn behöver åka ner dit med den pressen på sig. Då kommer det också betyda att Edsbyn inte har hittat den där slutspelsväxeln och det sätter nog en del grillor i huvudet på dem. Då vet dem att det alltid är tufft för alla lag nere i Vänersborg och då kommer de verkligen att sättas på prov, säger han innan han slutligen trots allt landar i att slutsspelsrävarna från ”Byn” kommer att ta sig vidare till semifinal.

– Jag tror att Edsbyn höjer sig på något sätt. Det har kanske varit lite rörigt däruppe på ett sätt som de inte har varit med om tidigare. Edsbyn har ju varit en stängd klubb i många år. Du har ju aldrig hört någonting därifrån när det gäller rykten om spelare, ledare eller det ena med det tredje. De har verkligen varit tajta däruppe, men fasaden har spruckit lite i år. Jag tror dock att alla spelare som har vunnit så många SM-guld med Edsbyn kommer att lyfta sig ett par steg och bestämma sig. De kommer att få ihop det.

Se det första kvartsfinalmötet mellan Edsbyns IF och IFK Vänersborg live på Sportbladet Play ikväll, onsdag, med sändningsstart 19.35.

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se

Foto: Edsbyns IF.