Inför AIK-VSK: ”Spelare har klivit utanför ramen”

Inför starten av herrarnas kvartsfinaler i SM-slutspelet ger en av svensk bandys största i modern tid, Magnus Muhrén, sin syn på matchserierna. Här en förhandsanalys av AIK:s möte med Västerås SK.

När den här säsongen inleddes var Magnus Muhrén huvudtränare för storsatsande AIK Bandy, men tidigare i vintras fick legendaren lämna över arbetsuppgifterna till finländaren Esa Määttä. Satsningen mot ett första SM-guld på herrsidan på 90 år går dock vidare och när det nu har blivit dags för slutspel så är det inga mindre än de mesta mästarna, Västerås SK, som är Gnagets första hinder. Ett hinder som laget passerade relativt enkelt när de båda möttes i grundserien, men om det ska bli samma sak även i slutspelet så menar Muhrén att AIK behöver få bättre kontroll på sina matchbilder.

– Jag tror inte att man har råd med de här berg-och-dalbanematcherna i ett slutspel och framförallt inte med tanke på att man möter ett bra Västerås. Båda gångerna vi möte VSK när jag tränade AIK så saknades ju Daniel Johansson. Nu är han tillbaka och med honom i laget så blir Västerås starkare. Sedan valde AIK att spela ett lägre försvarsspel under de sista omgångarna i grundserien och försökt kontrollera matchbilden mer, säger den tidigare AIK-tränaren och fortsätter:

– Tidigare under säsongen har de varit väldigt aggressiva i sitt försvarsspel, men nu har man lugnat sig lite. Fortsätter de med det så kommer det att bli lite annorlunda matchbilder än vad det var i de båda mötena med Västerås i grundserien. VSK skulle i så fall få mer tid på sig att bygga sitt spel och spela jämfört med vad de fick i de matcher där AIK tillslut vann ganska enkelt mot dem tidigare.

Legendaren menar att det viktigaste för AIK:s stjärnspäckade lag blir att få alla att följa den bestämda matchplanen, oavsett hur den ser ut.

– De måste få alla i laget att spela utifrån vad de har bestämt att de ska göra. Det har också varit en del i varför det har svajat stundtals. Spelare har klivit utanför ramen och de har bland annat åkt på väldigt mycket kontringar emot sig. Man har inte spelat smart nog stundtals. De behöver bli lite mer cyniska och verkligen följa sin matchplan till punkt och pricka. Samtidigt finns det oerhörda mängder rutin i laget och jag tror verkligen att de kommer att tända till på ett sätt som de kanske inte har gjort hittills under säsongen, säger han.

För VSK:s del menar Muhrén att tradition och historia kan hjälpa de grönvita en liten bit på vägen, men att den stora nyckeln ligger i att på något sätt hitta säsongens klart högsta nivå i allt man gör.

– VSK måste komma upp på en högre nivå som lag än vad de har varit på någon gång under säsongen egentligen. Det gäller både offensivt och defensivt, men sedan tror jag att de måste ha lite hjälp av den historia och tradition som finns i klubben för att lyfta sig till en sådan nivå.

– De möter ett otroligt offensivt starkt lag, så nyckeln blir någonstans att Henrik Kjellsson i målet är i högform. Det är en väldigt duktig målvakt, men han måste verkligen vara på topp. De måste verkligen få ihop sitt försvar, för de slår inte AIK på sin offensiv. Det gör de inte. De måste tvinga AIK att ta dåliga beslut och på sätt få matchbilder där de kan ställa om på dem.

Scenariot att VSK skräller direkt i den första kvartsfinalen på bortaplan skulle dock kunna förändra förutsättningarna en hel del. Nybyggda Gubbängens Skridsko- och Bandyhall har nämligen inte blivit den där riktiga AIK-borgen, rent resultatmässigt, hittills den här säsongen, utan faktum är att laget bara slutade fyra i hemmatabellen samtidigt som de vann bortatabellen överlägset.

– De har förlorat lite överraskande matcher på hemmaplan i år och inte alltid fått till det, så om VSK vinner första matchen så är det klart att det kan bli lite skakigt. Det är inte helt säkert att alla drar åt samma håll i det läget och då kan det bli tufft, oavsett hur bra varje enskild spelare är, säger Muhrén.

Sammanfattningen lyder dock att det ska mycket till om inte AIK tar sig vidare till semifinal för första gången sedan återkomsten till svensk bandys högsta serie.

– Summa summarum så är AIK för bra. De måste underprestera grovt om de ska åka ur mot det lag som VSK har idag. Kommer AIK bara upp på en hyfsat hög nivå så vinner de, säger Magnus Muhrén.

Se det första kvartsfinalmötet mellan AIK och Västerås SK live på Sportbladet Play ikväll, onsdag, med sändningsstart 17.35.

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se

Foto: Joakim Hall – @joakimhall