Inför AIK-Edsbyn: ”De har aldrig varit favoriter”

Herrarnas SM-slutspel har nått fram till semifinalerna och under söndagen tar de regerande mästarna, Edsbyns IF emot AIK. En matchserie som legendaren Magnus Muhrén tror kommer avgöras på den svartgula offensiven.

Det blev spänning och dramatik i kubik i två av fyra kvartsfinalserier på herrsidan, men tillslut så var det de regerande mästarna Edsbyn och storsatsande AIK som krånglade sig vidare till semifinal samtidigt som IFK Vänersborg och Västerås SK fick gå på semester. Båda matchserierna avgjordes först i den femte och avgörande matchen, vilket inte var vad legendaren Magnus Muhrén hade trott på förhand.

– Det blev lite mer spännande än vad jag trodde. Jag pratade väl om att Edsbyn behövde steppa upp och att jag inte visste vart jag hade dem. Det tog väl en, nästan två, matcher innan de gjorde det, men sedan i sista matchen så tyckte jag det kändes nästan direkt att Vänersborg inte hade någonting att hämta, säger den femfaldige svenske mästaren om att ”Bandybyn” vände 0-2 till 3-2 i matcher mot Vänersborg.

Mellan AIK och Västerås blev det tillslut idel hemmasegrar och ”Gnaget” lyckades tillslut knyta ihop säcken trots att prestationerna pendlade kraftigt från match till match.

– De har ju blandat och gett ordentligt i den här matchserien. På hemmaplan har de varit bra i alla tre matcherna tycker jag, men i bortamatcherna har de dippat ordentligt. Den andra matchen i Västerås, match fyra, var de inte alls bra och de har tur att den matchen går till förlängning. Det förtjänade de egentligen inte, sett till matchbilden. Det finns en extremt hög högstanivå, men de har också stora dippar och stundtals stora problem försvarsmässigt. Jag tycker ändå att AIK har högre höjder i sig än vad Edsbyn har, men frågan är om de klarar av att hålla den nivån över fem matcher. Jag tror att det kommer att krävas fem matcher, säger Muhrén och fortsätter:

– Jag tyckte att AIK kontrollerade den avgörande matchen från första stund med ett metodiskt anfallsspel och bollinnehav. De satte mycket tryck på Västerås, höll i bollen och fick trycket på deras planhalva. Nyckeln för dem mot Edsbyn kommer ju att vara att spela med den metodiken och acceptera att de måste gå runt för att inte fastna i Edsbyns säck. Sedan måste de givetvis också få igång sitt hörnskytte. Det är inget snack om det.

Ja, för Edsbyns nyckel till avancemanget mot Vänersborg var till stora delar försvarsspelet, där hälsingarna hittade tillbaka till tryggheten mitt under brinnande kvartsfinalserie.

– Det de har gjort är att de har återgått till ett vinnande koncept. De har sin defensiv i första hand. Det är så de har vunnit de tre senaste SM-gulden. En låg, tät defensiv och de har släppt in två mål på de tre senaste SM-finalerna de har vunnit. Joakim Svensk som libero. De tar hem det och ser till att ingen spelar framför dem centralt. Motståndarna får gå runt och tappa boll så de får ställa om och så har de ju skjutit sönder dem. De litar på sitt skytte. Det är precis vad de har gjort i ett antal år, säger 46-årige Muhrén och menar att försöken att förändra saker i defensiven under säsongen har fallit platt för ”Byn”.

– Jag kan definitivt se att det har varit ett problem för dem. Han man vunnit tre SM-guld på fyra år så kanske man strävar efter lite utveckling och vill göra någonting annorlunda, men det har inte slagit väl ut för dem. Det har inte alls fungerat. Förra säsongen släppte de knappt in mål alls (totalt 51 insläppta på 26 matcher reds. anm.) och i år har de släppt in betydligt fler (86). De har inte alls fått ihop sin defensiv.

Många är lagen som genom åren har fått uppleva hur svåra Edsbyn kan vara att ta sig igenom, men för att AIK nu ska lyckas så tror Muhrén, som var huvudtränare i just AIK fram till i januari i år, att det är tålamodet som blir viktigast.

– Stjärnorna i AIK kommer att behöva spela smart. Börjar de bumla och försöka bryta sig igenom Edsbyns defensiv så tror jag att de får bekymmer. Då kommer de att åka på ett gäng kontringar och deras försvar kommer att hamna under en press som jag inte riktigt tror att de kan hantera. Mycket kommer att handla om vad AIK gör när de själva har bollen. Åker de på för mycket omställningar så tror jag att Edsbyn tar det, så de behöver ha tålamod. Det tror jag är nyckeln, säger han och pekar sedan på ett par nyckelspelare i ”Gnagets” offensiv.

– Daniel Andersson har bara spelat sporadiskt, men jag tyckte det märktes senast att han är viktig för deras spel när han kommer in. Han är bollsäker och spelar lugnt och metodiskt även om man ser att han inte har samma tryck nu som tidigare under säsongen, innan skadeproblemen.

– Spelare för spelare är AIK vassare och om de kan spela på ett sätt som sätter spelare som Erik Pettersson i rätt lägen så är det målchans varje gång. Han har sådana extrema individuella kvaliteter och kan antingen gå på eget genombrott eller använda den kraften för att dra på sig bevakning och hitta andra spelare i bra lägen.

För att vinna matcher behöver dock även Edsbyn göra mål framåt, men för deras del tycks nyckeln till offensiven även den ligga i defensiven.

– De har inte ett spel och inte de spelarna som själva luckrar upp ett lågt stående försvar, utan när de är som bäst så är de djupa och täta bakåt och spelar på omställningar. Det var ju där Tuomas Määttä var så bra de senaste åren, i deras omställningar, och sedan har de sitt skytte. Så om de möter ett lågt stående försvar så lyfter de antingen över eller går runt och skapar hörnor. I år har de inte ens haft något flyt på hörnorna, men nu började målen ramla in även där. De har en förmåga i den där gruppen och i den där föreningen att bestämma sig för saker och att göra det fullt ut, säger ”Murren”.

– Jag vet att det pratades för några år sedan om att Edsbyn spelade så frejdigt, men det är ju inte så de har vunnit sina SM-guld. De har vunnit genom att vara extremt låga och jobbiga försvarsmässigt samtidigt som de har spelat väldigt enkelt över och runt motståndarna. De är sjukt bra på det och de är för jävla svåra att få hål på när de spelar på det här sättet.

När lagen möttes i grundserien vann AIK båda mötena, 3-1 hemma och 5-2 borta, och när tabellen summerades var de svartgula på en andraplats och ”Byn” på en fjärde. Trots det så lutar Magnus Muhrén nu svagt åt att det är Edsbyn som är favoriter in i semifinalserien.

– Som det har sett ut hittills i slutspelet så tycker jag att Edsbyn är knappa favoriter för mig, men det går nästan inte att sätta något favoritskap. Hade du frågat mig tidigare under säsongen, även när jag själv var i AIK, så hade jag sagt att AIK var favoriter, men jag tycker fortfarande att de blandar och ger alldeles för mycket för att man ska veta vart man har dem. Då har jag svårt att ge dem favoritstämpeln.

– Edsbyn har vunnit åtta SM-guld på 2000-talet och de har aldrig varit favoriter. Det är de inte i år heller, men nu är de där igen och hugger. De hade en dålig grundserie där de fick kämpa och kriga. De hade faktiskt en hel del tur i många matcher som man trodde att de skulle vinna enkelt och sedan börjar de dåligt i kvartsfinalen, men sedan är det som att de helt plötsligt har bestämt sig. De gick tillbaka till grunderna och de sitter där direkt. Det ser man, konstaterar den tripple VM-guldmedaljören och avslutar:

– Jag landar nog ändå i att det, till stor del, kommer att handla om AIK:s prestation. De har en högre högstanivå och fler spelare med högre kvalitet. Om de kan hitta ett sätt att göra det tillsammans och ser till att kunna försvara sig samlat så tror jag att de kommer kunna stå emot Edsbyn. Det avgörs utifrån vilken nivå AIK kommer upp i offensivt, tror jag.

Söndagens match spelas i Gubbängens Skridsko- och Bandyhall och direktsänds på Sportbladet Play med start 16.50.

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se

Foto: Edsbyns IF