IFK-stjärnan spelar med barndomsidolen – ”Har numret efter honom”

Redan under 1990-talets senare år var Rinat Shamsutov en hyllad stjärna i Elitserien och på Backavallens läktare blev en liten kille förtrollad av ryssens framfart. Nu är Oskar Lundgren lagkompis med sin idol i IFK Rättvik.

Att den ryske superveteranen Rinat Shamsutov skulle ha ytterligare en elitseriesejour i kroppen var det nog få som trodde i våras, men efter ett par år i den finska ligan blev IFK Rättvik mittfältarens sjätte svenska klubb i högsta serien. När 48-åringen debuterade i dåvarande Allsvenskan, med IFK Kungälv 1993/94, var den nuvarande lagkompisen Oskar Lundgren inte ens född, men en dryg handfull år senare skulle band knytas på andra sätt.

Mellan 1995 och 2002, med undantag för säsongen 1997/98, tillbringade Shamsutov sin tid i Katrineholms SK. Samma KSK är även Lundgrens moderklubb och från läktarna på Backavallen lät sig Oskar hänföras av den magi som Rinat bjöd hemmapubliken på allt som oftast. Att de båda 20 år senare skulle vara lagkompisar i ett IFK Rättvik som kämpar för att hänga kvar i Elitserien var då tämligen omöjligt att tänka sig.

– Det är coolt. När man tänker efter så är det ju faktiskt jäklig skoj. Jag har pratat med honom några gånger om hur jag stod på Backavallen och tittade när han spelade, så det är klart att det är speciellt, säger Lundgren och konstaterar vidare att tröjnumret han burit med sig under merparten av karriären, 10, kommer från det enkla faktum att det var Rinats nummer i KSK.

– Ja, jag har alltid haft 10:an och det är nog mycket på grund av att Rinat hade den i KSK. Jag har sagt det till honom också, men då skrattar han bara.

Tio poäng på 21 matcher har det blivit hittills för Shamsutov och mittfältskollegan Lundgren är imponerad över den nivå som 48-åringen fortfarande håller.

– Han är ju riktigt duktig alltså. Man blir väldigt imponerad och han är verkligen superviktig för oss. Det är superkul att spela med honom. Han ger oss mycket i form av rutin och annat, säger 27-åringen.

Får han dig att tänka att du har 20 år kvar på den här nivån också?

– Ja, det är lite så jag känner. Jag får ju en jäkla självförtroendeboost av det (skratt). Att ha 20 år kvar att spela bandy känns ju fantastiskt!

Skrattet är hjärtligt och stämningen lätt, men vet Oskar Lundgren att stundens allvar väntar. Under intervjun sitter han och laget i bussen på väg ner till Stockholm för att möta tabelljumbon Tellus under fredagskvällen och på söndag väntar bortamöte med Frillesås. Absoluta nyckelmatcher för nykomlingarna Rättvik, som inför kvällen ligger fem poäng under nedflyttningsstrecket med en match mindre spelad än Hammarby precis ovanför detsamma.

– Det känns som att vi har hittat något. Vi fick lite självförtroende redan när vi vann hemma mot Örebro (i slutet av november reds. anm.). Innan det fick vi inte riktigt till det, men efter det har vi spelat bra mot många lag. Det var tajt mot AIK och Sandviken och vi slog Hammarby med flera, så det är många matcher som har varit jämna och bra, säger Lundgren.

– Vi har väl växt in i det mer och mer. Det är få i laget som har gjort många matcher i Elitserien sedan tidigare, så det handlar mycket om att lära sig hela det här spelet. Det är lite annorlunda, men framförallt försvarsmässigt har vi tagit stora kliv. I Allsvenskan var det mer High Chaparall (skratt). Sedan har vi fått till offensiven efterhand också, men det beror mycket på att vi ser till att hålla oss kvar i matcherna defensivt.

Med nio omgångar kvar att spela är det inte svårt att konstatera att de kommande två bataljerna lär bli synnerligen avgörande för Rättviks chanser till överlevnad i Elitserien, eller om den första sejouren i högsta serien på 70 år ska bli ettårig.

– Ja, chansen finns ju fortfarande om vi vinner ikväll (läs; fredag). Vi har väl någon match mindre spelad också än de lagen vi jagar, men vi måste ju bara konstatera att vi behöver ta poäng. Kan vi nypa två poäng mot Tellus så är det bara tre poäng upp till Hammarby och då kan det säkert bli lite nervigt hos dem, säger Oskar.

– Vi känner ju att vi är och nosar på de flesta lagen. Det är väl topp fem kanske som är väl tufft, men mot de andra lagen har vi absolut chans att ta poäng. Vi har ett gott självförtroende i laget och nu har vi Tellus, Frillesås och Sirius hemma. Det är goda chanser att ta poäng och vi går stenhårt för att försöka hålla oss kvar. Vi ska göra allt vi kan.

Se matchen mellan Tellus och Rättvik under fredagskvällen och alla andra matcher från Elitserien Herr på Sportbladet Play >>

Foto: Göran Erlandsson

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se