IFK Motala tar upp kampen mot ALS – “Väldigt viktigt för oss”

Den obotliga sjukdomen ALS drabbar varje år drygt 200 personer i Sverige. En av de drabbade är den tidigare bandyspelaren Johan Riddarström och nu samlar moderklubben IFK Motala in pengar till forskning.

27-årige Johan Riddarström hade gjort resan från bandyskolan till A-laget i IFK Motala Bandy, men idag ser livet annorlunda ut för östgöten. Detta då han drabbats av den neurodegenerativa sjukdomen ALS, som är obotlig och leder till muskelförtvining och förlamning. Sjukdomen drabbar oftast personer mellan 50 och 70 år, men inte uteslutande. Nu vill IFK Motala belysa allvaret med sjukdomen och samla in pengar till forskningen runt densamma.

– Johan fick beskedet om sjukdomen för ungefär ett år sedan och då var det några närstående vänner till honom som under våren, tror jag, bildade Fight ALS. Det ville vi givetvis vara med och stötta, så då har vi väntat in en lämplig match här under säsongen där temat då är Fight ALS och vi ska stötta det här, säger IFK Motalas klubbchef, Pär Beckne.

Matchen i fråga är hemmamötet med Vetlanda BK under trettondagsafton och föreningen har kampanjat i sociala medier för att samla in pengar till Fight ALS och till Hjärnfonden.

– Det är jätteviktigt att man jobbar vidare med forskningen kring det här för att för att få ett slut på det. Känslan vi har fått är att det är många som ställer upp. Vi får summera i efterhand hur mycket det ger, men varje krona är viktig i det här läget, säger Beckne.

Även IFK Motala själva går in med pengar till insamlingen, trots att det är ett utmanande år ekonomiskt för föreningen.

– Vi gjorde ett jättebra resultat med våra fiktiva biljetter till matchen mot Hammarby i helgen som var, så utifrån det beslutade föreningen att skänka 5 000 kronor till den här insamlingen, säger IFK-klubbchefen.

Att det är viktigt för IFK Motala att engagera sig i välgörande projekt tycks det inte råda någon tvekan om. Pär Beckne berättar hjärtligt om en rad olika projekt som föreningen engagerar sig i utanför isen.

– Vi gör ett antal olika saker varje år. Vi stöttar bland annat ett projekt som heter Julänglar, här i Motala, som hjälper personer som inte har råd med julmat och julklappar. Det har blivit jättestort här och vi hjälper till genom att samla in pengar vid matcher samt att våra spelare brukar hjälpa till som jultomtar. I år har det sistnämnda inte gått på grund av pandemin, men spelarna kommer väldigt nära det här och får se hur många har det, säger Beckne.

– Det är jätteviktigt för oss att stötta olika projekt och nu är det ju speciellt i och med att Johan är väldigt nära oss. Det känns väldigt viktigt för oss. Vi är inte så stora, men vi gör det vi kan med den kraften vi har.

Att arbetet även påverkar IFK Motalas varumärke och betydelse för staden positivt betyder också mycket för föreningen.

– Det är jätteviktigt för vårt varumärke att vi gör de här olika sakerna. Det är insamlingar till sådant här och vi har kört skridskofritids där vi har bussat barn från skolor till arenan bland annat. Det är viktigt att vi syns på ett bra sätt i media och inte ger några svarta rubriker om ekonomi till exempel. Allting hänger ihop för att bygga ett bra varumärke och det vi märker är att många är med oss när vi gör insatser. Vi har ett brett stöd i Motala, säger Pär Beckne.

Under tisdagskvällen tar IFK Motala emot Vetlanda BK i Elitserien och ni ser den matchen, och alla andra från Elitserien Herr, på Sportbladet Play.

Text: Martin Gustafsson, martin@elitserien.se.