Herr: Dramatisk avslutning – så spelas slutspelet

Under tisdagskvällen spelades den sista omgången i Elitserien. De tio slutspelslagen är klara och valen är gjorda.

Tisdagens avslutande elitserieomgång bjöd på dramatik i massor och först i den 93:e minuten i Göransson Arena kunde Rasmus Forslund sätta målet som sköt Sandviken till tredjeplatsen, IFK Motala till åttondelsfinal och Hammarby till semester. Det innebär att Bajen missar SM-slutspelet för första gången sedan 1996.

– Det här är för dåligt. Vi gör en väldigt bra andra halvlek och ger oss själva chansen. Det gör det ännu mer frustrerande att de avgör i 93:e. Det är en frustration och besvikelse hos alla. Vi skapar oss chansen att stänga igen, men klarar inte av det, säger Hammarby-kaptenen Robin Sundin till Sportbladet.

Seriesegrande Villa Lidköping och tabelltvåan AIK seedas och placeras på varsin slutspelshalva. I egenskap av seriesegrare valde Villa Lidköping att med sig tredjeplacerade Sandviken på sin halva och därefter föll valet på att möta vinnaren i åttondelsfinalen mellan Broberg/Söderhamn och Sirius i kvartsfinal.

– Vi har fått bra resultat och gjort bra matcher mot båda lagen, motiverade Villatränaren Johan Sixtensson sitt kvartsfinalval direkt i Radiosporten.

Det val som överraskade många var att AIK valde att ta sig an mesta mästarna Västerås SK i kvartsfinalen istället för att exempelvis möta det lag som kommer ur åttondelsfinalen mellan Vetlanda och Motala. Det överraskade dock inte VSK-tränaren Michael Carlsson.

– Jag är inte förvånad, det är jag inte. Jag har varit i samma situation som AIK är i nu och då har vi också valt det lag som är närmast. Sen har ju AIK vunnit mot oss två gånger den här säsongen också. Jag är inte förvånad, det är jag inte. Jag har varit i samma situation som AIK är i nu och då har vi också valt det lag som är närmast. Sen har ju AIK vunnit mot oss två gånger den här säsongen också, säger Carlsson till Bandypuls.

ÅTTONDELSFINALER
Vetlanda-Motala
Broberg/Söderhamn-Sirius

KVARTSFINALER
Villa Lidköping-Broberg/Sirius
AIK-Västerås
Sandviken-Vetlanda/Motala
Edsbyn-Vänersborg

SPELDAGAR I SM-SLUTSPELET 2021:

Fredag 26 februari, åttondelsfinal 1 (Sirius-Broberg/Söderhamn och Motala-Vetlanda)
Söndag 28 februari, åttondelsfinal 2
Onsdag 3 mars, kvartsfinal 1 (Villa Lidköping-vinnaren i Sirius-Broberg/Söderhamn, Sandviken-vinnaren i Motala-Vetlanda, AIK-Västerås, Edsbyn-Vänersborg)
Fredag 5 mars, kvartsfinal 2
Söndag 7 mars, kvartsfinal
Tisdag 9 mars, ev kvartsfinal 4
Torsdag 11 mars, ev kvartsfinal 5
Söndag 14 mars, semifinal 1
Tisdag 16 mars, semifinal 2
Torsdag 18 mars, semifinal 3
Lördag 20 mars, ev semifinal 4
Måndag 22 mars, ev semifinal 5
Lördag 27 mars, SM-final i Uppsala

Åttondelsfinalerna avgörs i två matcher enligt UEFA-modellen och det bäst placerade laget i Elitserien börjar borta (Lag E7-Lag E10, Lag E8-Lag E9).
Kvartsfinalerna avgörs i bäst av fem matcher och det bäst placerade laget i Elitserien börjar hemma.
Semifinalerna spelas i bäst av fem matcher och det bäst placerade laget i Elitserien börjar hemma.

Text: Martin Gustafsson, martin@elitserien.se, & Erik Jonsson, Svenska Bandyförbundet.

Foto: Hanna Wanke.