Har mästarinnorna blivit underdogs? – ”Ingen har trott på oss”

2019 vann Västerås SK, mesta mästare på herrsidan, sitt första SM-guld på damsidan och i fjol lyckades man försvara titeln. Trots det så njuter de grönvita av att mer eller mindre känna sig som en underdog den här säsongen.

Efter två raka SM-guld och en Svenska Cupen-titel tappade Västerås SK flertalet namnkunniga spelare inför den här säsongen och när elitserietränarna fick tippa vilka de trodde skulle få lyfta pokalen på Studenternas i mars så var det bara VSK själva som trodde på nytt grönvitt jubel. En underdog-stämpel som de lärt sig uppskatta allt eftersom säsongen har gått.

Inför lördagens bortamöte med Villa Lidköping går det nämligen att se på Västerås säsong på två sätt. Å ena sidan har de regerande mästarinnorna de facto blivit omsprungna av ett hittills obesegrat Villa i tabellen, men å andra sidan har Olle Wibergs lag visat att de kan vara med och slåss om ett nytt SM-guld trots, på pappret, tunga tapp inför säsongen. VSK-tränaren, tillika den svenske förbundskaptenen, är dock inte sen att hylla lördagens motståndare för deras framfart hittills.

– Resultatmässigt, just nu, så har de ju sprungit om oss. De har ännu inte förlorat i år och de är ett väldigt bra lag. De har byggt för det här i flera år och så har de värvat in spets utifrån för att ta det här steget som de nu är på god väg att ta. Att försöka vinna ett SM-guld helt enkelt, men det ska vi sätta stopp för, skrattar Wiberg och menar att han tror att det ligger mycket fysisk förberedelse bakom västgötarnas framgångar.

– Jag tycker att det ser ut som att de är betydligt bättre tränade. De orkar betydligt mycket mer som lag än vad de gjorde tidigare, vilket också märks i de individuella prestationerna. Det är färre individuella misstag på spelarna och därmed släpper de inte till lika mycket enkla mål som de har gjort tidigare. De har varit lite slarviga tidigare, men nu har de en otroligt hög högstanivå. Orkar man mer så tar man klokare beslut.

Från VSK-håll tycks bilden av lördagens motståndare vara relativt enig. Alla förväntade sig att spetsen i Villa skulle vara väldigt bra, men den här säsongen har även de lite mindre namnkunniga spelarna tagit stora kliv framåt. Det anser Norges bidrag till Elitseriens poängligatopp, Charlotte Selbekk.

– Villa är ju ett väldigt bra lag. Jag personligen tycker att de har höjt sin lägstanivå hos samtliga spelare under de senaste åren. De har ju några spelare som har varit i Villa hela karriären och jag tycker framförallt att det är dem som har höjt lägstanivån. De har väldigt få svaga punkter och är ett väldigt jämnt lag, men så har de självklart sina spetsspelare. Tidigare år kanske det bara har varit en eller två spetsspelare, men nu tycker jag att de har spetsspelare på varje position, säger 23-åringen.

– De har tagit oerhörda kliv som lag. De har alltid velat vara ett spelande lag och nu har de framförallt utvecklat de individuella egenskaperna så att det i sin tur gjort att laget har kunnat utvecklas. Med Sanna (Gustafsson, ny från Skutskär inför den här säsongen reds. anm.) har de fått in ett lyftspel som de har saknat tidigare. Har de då (Matilda) Svenler och (Tilda) Ström där uppe så är det klart att det blir någonting extra.

Tränare Wiberg är inne på ett liknande spår och menar att Villa har hittat ett spel som gör dem väldigt svårlästa.

– De har satt ett spel som involverar hela laget och det gör att det är svårt att läsa av Villa Lidköping. Det är en jättenyckel för att nå framgång. De har flera spelare med extrem spets. Bland annat Tilda (Ström), Matilda (Svenler), Sanna (Gustafsson), Ida (Friman), Moa (Friman), Agnes (Ögren) och Lisa (Östman), säger han och skrattar till åt att han precis nämnt nästan en hel startelva.

– De har fantastiska spetsspelare som är landslagsaktuella, men sedan har de också fått breddspelarna att bli mycket bättre när hela laget har blivit bättre. Det är nog det jag har noterat mest i år. Spetsspelarna ligger på en förväntad nivå, men de har fått med sig spelare nio till 16 i truppen till en högre nivå. Det är det som avgör om du ska vinna eller bli tvåa.

 

”Villa vinner serien även om de förlorar på lördag”

Lördagens möte blir det femte mellan lagen den här säsongen, inklusive Svenska Cupen, och hittills har Villa dragit det längsta strået samtliga fyra gånger. Trots det så har Charlotte Selbekk en positiv känsla med sig till matchen.

– Det blir alltid fruktansvärt roliga matcher. Det tror jag både att vi och Villa tycker. Nivån är väldigt, väldigt hög när vi möts och det är två lag som verkligen vill spela, så det är absolut de roligaste matcherna på hela säsongen. Det är tuffa matcher med mycket bra spel. Både vi och Villa har bjudit på många fina mål i de tidigare matcherna. Jag tror att det är väldigt roliga matcher att titta på utifrån, säger hon.

Norskan pekar även på att hon tycker att det varit synnerligen små marginaler som har avgjort flera av lagens tidigare möten.

– Det är klart att det skulle ge oss självförtroende om vi skulle åka ner till deras hemmaborg och vinna. Jag tycker att vi har stört dem i stora delar av matcherna, men inte fullt ut. Sedan har de haft vissa spelare som har varit direkt avgörande. Pernilla Elardt gör en räddning i slutminuten av finalen i Svenska Cupen och om Linda (Lohiniva) gör mål där istället så är det kört för Villa. Då vinner vi den och det var likadant senast nere i Lidköping. Då står det 2-2 och vi har trycket i början av andra halvlek, men så missar vi två jättelägen och istället går de upp och gör 3-2 och 4-2, säger hon och fortsätter:

– Man ska inte skylla på det, men det är små marginaler och i båda de matcherna så är det Pernilla Elardt som ger dem möjligheten att vinna. Samtidigt så ska det bli kul att få åka ner dit igen nu och se vad vi kan göra med vårt spel. Vi kommer från en härlig vinst borta mot AIK, så nu är det bara att gå ut och göra vårt bästa så får vi se om det räcker till två poäng.

Inför matchen står Villa Lidköping på två fler poäng än Västerås med en match mindre spelad. En seriefinal som kanske ändå inte gäller så mycket som det är lätt att tro, enligt Olle Wiberg.

– Villa Lidköping vinner Elitserien även om de förlorar matchen på lördag. Det är i princip redan klart. Vi kan ta in två poäng på lördag, men sedan krävs det att de förlorar mot Mölndal, KS eller Sandviken och det gör de inte. Matchen på lördag handlar, för mig, mer om att sätta en standard inför slutspelet. Villa har redan vunnit grundserien. De har allting i egna händer. Vi går alltid för att vinna våra matcher, men vi kan inte nå seriesegern på egen hand, säger han.

Är det den framtida SM-finalen vi kommer att få se?

– Jag vill ju svara ja på den frågan. VSK Bandy är väldigt intresserade av att vara ett av lagen på Studenternas i mars, men det är några matcher kvar dit.

En kamp som däremot lever i allra högsta grad är den om poängligasegern. Inför matchen toppar Villas Tilda Ström på 42 poäng (36+6), men jagas av Charlotte Selbekk på 40 poäng (33+7), men även där förläggs favoritskapet tydligt till Villa-stjärnan.

– Tilda är en fantastisk spelare. Jag tycker att hon har visat sig vara i princip komplett den här säsongen. Hon har pratat om själv att hon vill utveckla sitt högerskott och det första hon gjorde i förra matchen var att dunka upp ett högerskott i krysset. Det ska liksom vara hennes svaga punkt, enligt henne själv. Det är en ödmjuk tjej som alltid jobbar hårt. Hon borrar ner huvudet och kör bara, säger Selbekk.

– De flesta tippade väl henne som skytteligavinnare inför säsongen, så det kommer ju inte som någon chock att hon är där uppe. De snittar väl 15 mål mot lagen på nedre halvan av tabellen och då är det ju inte heller konstigt att hon gör så mycket mål som hon gör. Skulle Villas herrar göra 15 mål per match så är det ingen skräll om Christoffer Edlund står där med tio gjorda och jag tycker att det här är lite samma sak. Tilda gör det fantastiskt bra, men hon har även medspelare som sätter henne i bra lägen.

”Det kanske låter lite kaxigt”

Inför den här säsongen hade Selbekk som bäst gjort 20 mål under en elitseriesäsong sedan flytten till VSK 2016 och fått tillbringa mycket tid i skuggan av superstjärnan Matilda Plan. Nu är ett prydligt personligt rekord ett faktum, men målsättningen säger hon snarare har varit att leverera när det gäller som mest.

– Jag tycker att det är jätteroligt, men det var inget specifikt mål jag satte upp inför säsongen. Jag tycker att det är kul att göra mål och ta mig till lägen och den här säsongen har målen hamnat hos mig lite som de hamnade hos Matilda tidigare säsonger. Jag ska inte säga att jag inte bryr mig om poängligan, det är jätteroligt, men mitt mål den här säsongen var att bidra i de stora matcherna.

– Det är klart att jag värdesätter att göra mål, men jag gör hellre ett lite mer avgörande mot Villa eller AIK än fem lite mindre viktiga mot Mölndal. Det kanske låter kaxigt att säga så, men det var det jag ville utveckla till den här säsongen och det tycker jag att jag har gjort. Jag har väl gjort mål i alla matcher hittills förutom borta mot Villa och även då kände jag att jag hade kunnat gjort något mål om jag hade haft skärpan.

Summa summarum har hon dock inte allt för stora förhoppningar om att vinna poängligan den här säsongen.

– Jag är jättenöjd med min säsong och jag kommer självklart gå för att vinna poängligan, men jag tror att Tilda kommer att dra ifrån där tyvärr. De har en match mer än oss kvar att spela och ett, på papper, lättare schema framöver, säger hon.

”Det är bara att tacka och ta emot”

Men hur var det då med den där underdog-stämpeln? Kan en så framgångsrik och meriterad föreningen verkligen omfamna att inte ses som favoriter? Enligt Olle Wiberg är svaret tydligt jakande.

– Alla utifrån verkade tro att vi var en underdog inför säsongen och det är en rätt skön känsla. Vi har mått ganska bra i det här att Villa var stora favoriter från start och att AIK värvade spelare för att gå för guldet. Vi har fått smyga med lite där bakom som tredjelag, men vi har med eftertryck visat att vi kan slåss om det. Detta trots att tre av fyra spelare som lämnade oss spelade VM-finalen i Oslo förra året och in kom en jätteduktig 17-åring (Tova Grönoset) som vi vill utveckla i vår miljö samt en Olivia Engman som inte fick det att fungera i Stockholm, säger han och fortsätter:

– Det är de spelarna vi får in till den här säsongen och det är lite annorlunda spelartyper, men vi hade tidigt bestämt oss för att bygga om litegrann och att spela ett bredare spel. Folk utifrån tittade på namnen på pappret och det var jäkligt duktiga spelare som lämnade oss, men vi har fått en ganska skön resa. Det är ingen som riktigt har trott på oss på hela säsongen. Det är ju bara att tacka och ta emot. Vi har visat att vi är väldigt bra fortfarande.

Se lördagens toppmöte mellan Villa Lidköping och Västerås SK direktsänt på Bandypuls med avslag 13.00.

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se

Foto: Stefan Borg, VSK Bandy.