Han blir Elitseriens nye poängkung?

David Karlsson (Villa), Daniel Andersson (Villa), Erik Pettersson (SAIK) och Christoffer Edlund (SAIK). Där har ni toppfyran i Elitseriens poängliga så här långt. Men tätt efter ligger den här 23-åriga killen från Vetlanda.

David Karlsson (Villa), Daniel Andersson (Villa), Erik Pettersson (SAIK) och Christoffer Edlund (SAIK). Där har ni toppfyran i Elitseriens poängliga så här långt. Men tätt efter ligger den här 23-åriga killen från Vetlanda.

Vi talar alltså om en kvartett från topplagen med stor erfarenhet av att ligga med där uppe på flera plan. Men strax där bakom, endast 5 poäng från ledande Karlsson hittar vi Vetlandas Joakim Andersson, 23 år ung. I ett lag som blandat och gett har “Jockes” poäng varit en lugnande inslag. 45 har det blivit hittills. 36 mål och 9 assist.

Själv är han ödmjuk inför att vara en del av det fina sällskapet i poängligatoppen.
– Det har gått helt okej måste jag säga. Det flyter på och för det mesta håller jag en jämn nivå, säger Joakim Andersson.

Redan nu går det att konstatera att han med fem omgångar kvar slagit sitt eget målrekord på 33 mål som han stod för 2013/2014. Trots sin ringa ålder är han en van målskytt, möjligen snart redo att ta över skytteligatiteln från det äldre gardet. Till sitt förfogande i Vetlanda har han en rutinerad passningsläggare i form av Johan Löfstedt, som stått för 21 assist.
– Det är väldigt bekvämt att spela med honom, det finns en kemi mellan oss och han vet var jag vill ha bollen. Den här säsongen har det dock varit lite tuffare då han blivit punktmarkerad i många matcher.

Vetlanda befinner sig för tillfället utanför slutspel, men det är sannerligen inte på grund av en dålig offensiv.
– Vi är ett målglatt lag och jag tycker vi tagit kliv offensivt jämfört med i fjol. Men problemet är att vi släppt in för många mål.

Kan ni fixa slutspel trots det inte alltför gynnsamma läget?
– Det är klart att kampen för det lever. Vi kan inte ge upp nu, säger Joakim Andersson utan att tveka.

En utpräglad målskytt är han som vi redan konstaterat utan tvekan, och enligt honom själv kan han till stor del tacka den kultur som finns i Vetlanda BK.
– Jag har alltid gillat att göra mål, det är en bra start. Man måste tycka det är roligt att sätta dit bollar. Sen så finns traditionen i Vetlanda med anfallare som går i djupled och får bra bollar. “Chrille” (Edlund, fostrad i VBK, reds anm.) är lite likadan. Så det finns en historik kring det i klubben att fostra duktiga anfallare.

Joakim Andersson är uttagen i bruttotruppen till VM i Sandviken och har förhoppning om att få spela sin andra VM-turnering efter att ha debuterat i Ryssland 2016.
– Det är klart jag hoppas på VM. Vi är sju anfallare som ska bli fyra i den slutgiltiga truppen, så konkurrensen är riktigt tuff, säger han.

Se Joakim Andersson och Vetlanda på Bandyplay:
https://www.bandyplay.se/live/2025