Grachev om tryggheten och gulddrömmen – ”Det är inte omöjligt”

Efter närmare tio års äventyr runtom i Sverige och Ryssland är nu Ilja Grachev hemma i Vänersborg igen och det med en tydlig målsättning. Att leda IFK till klubbens första SM-guld någonsin.

Efter att ha varit en del av en mycket framgångsrik kull ungdomsspelare i IFK Vänersborg har seniorkarriären tagit Ilja Grachev på äventyr runtom i både Sverige och Ryssland under de senaste tio åren. Efter spel i Sirius, Hammarby, Zorkij, Baikal Energy och nu senast Uralski Trubnik bestämde han sig dock efter förra säsongen att det var dags att återvända hem till ”Lilla Paris”. En flytt som inledningsvis blev klart mycket mer komplicerad än vad han hade kunnat ana. Allt på grund av coronapandemin.

– Det var väldigt omständligt. Jag var kvar i Ryssland i två och en halv månad innan jag kunde komma hit och det var väl då som situationen var som värst i Ryssland. Jag kunde inte ta mig till Sverige på något sätt. Det var ganska tuffa omständigheter. Jag skulle presenteras för IFK Vänersborg, men jag kom inte ut ur Ryssland, berättar 29-åringen.

Övergången förgicks av mycket hemlighetsmakeri och IFK lockade sina supportrar med att ”Mr. X” var på väg. Först i mitten av juni offentliggjordes det att det handlade om Grachev.

– Det var lite speciellt, men det var samtidigt en spänning i sig, både för mig och för klubben. Det var ganska tyst om vem de skulle presentera. Det blev tillslut en bra start på det här treårskontraktet. Det var mäktigt att få presenteras på det sättet, säger han.

Den landslagsmeriterade svensk-ryssen menar att beslutet att lämna Ryssland fattades tidigt och att det tillslut var tryggheten på hemmaplan som fällde avgörandet när det kom till val av klubb.

– Efter säsongen bestämde jag mig för att jag inte skulle vara kvar i Ryssland. Mitt kontrakt gick ut och jag hade lite alternativ att välja på, både i Ryssland och Sverige. Jag kände väl att jag ville ha lite trygghet och det kunde Vänersborg erbjuda. Det känns viktigt med den tryggheten för mitt välmående överlag, men det var inte ett helt enkelt beslut att ta, berättar Ilja och fortsätter:

– Jag har varit i Ryssland och jag har varit i Stockholm. Att då flytta hem till en mindre stad är inte så lätt, men jag kände att tryggheten och mitt välmående var viktigast.

Lite drygt halvvägs in på sin första hela elitseriesäsong med IFK så står han också fast vid att det var rätt beslut att vända hem.

– Jag tycker att det har känts bra. Det är väldigt skönt att vara hemma och det är en kraft i sig att vara hemma faktiskt. Jag har varit runt på äventyr i hela världen kan man väl säga, så det är klart att det känns bra att vara hemma. Det är en trygghet både på och utanför isen. Jag är väl kanske inte nöjd med mitt spel hittills. Jag vill alltid lite mer och är en person som aldrig blir nöjd, men det har varit en helt godkänd första halva av säsongen.

”Jag har inga problem med pressen”

Förra säsongen lyckades IFK Vänersborg med nöd och näppe undvika negativt kval för att hålla sig kvar i Elitserien och inför säsongen var det nog många som pekade på att nyförvärv så som Ilja Grachev och Markus Kumpuoja skulle behöva vara bärande för att laget skulle lyfta i tabellen. En press och ett ansvar som den förstnämnde inte har skrämts eller oroats av.

– Jag har jobbat väldigt mycket på det mentala samtidigt som jag har levt med press på mig i ganska många år. Framförallt i Ryssland så får du ganska mycket press på dig. Det krävs resultat och du måste prestera varje dag, så jag tycker inte att jag har några problem med det. För mig handlar det mest om att hitta det som är bäst för laget. Hur ska jag kunna göra vårt lag bättre?

– Hittills tycker jag inte att det har varit några problem. Jag vet att jag måste vara ödmjuk i allt jag gör och för att komma såhär långt så tror jag mycket på att fortsätta vara den man är. Det finns säkert kvaliteter jag har nu som jag inte hade för tio år sedan, men det viktigaste är att vi har en harmoni i laget och en bra arbetsmiljö. Det är klart att jag känner av och vet att jag förväntas vara en ledande spelare, men jag försöker bara fokusera på uppgiften.

I samtalet med Ilja blev en sak oerhört tydlig. Mittfältsstjärnans fokus ligger helt och fullt på lagets prestationer och inte alls mycket på att få briljera själv. Ett tankesätt som dock tycks ge goda resultat även för hans egen del. Faktum är att hans poängsnitt hittills (1,375 poäng per match eller 22 poäng på 16 matcher) är på väg att leda honom till ett personligt poängrekord i Elitserien. Något som han medger känns bra, innan samtalet återgår till lagets gemensamma prestationer.

– Ja, men det tycker jag väl ändå att det gör. Det är viktigt att jag tillför någonting till laget och det är klart att det alltid är roligt att göra poäng. Samtidigt så är det viktigare för mig att det fungerar för hela laget än att det fungerar bara för mig. Det är kul att göra mål och assist, men det är en lagsport och det är viktigare att vi gör bra saker tillsammans än att jag jagar poäng, säger han.

”Då blir vi otroligt farliga”

Hur har det då varit med lagets prestationer hittills under den här säsongen? Ja, många skulle säkert beskriva de som över förväntan. I skrivande stund är Vänersborg det lag som närmast skuggar den relativt klara topp-fyran i tabellen och laget har framförallt imponerat stort på bortais med bara en förlust på sju matcher. Det som sticker ut mest är dock att inget lag i hela serien har släppt in färre mål än IFK:s 42 stycken.

– Vi har en bra plan där vi jobbar för varandra defensivt. Vi försöker jobba mycket med vår truppdynamik, med att vi tar rätt åkningar och att vi tar åkningar för varandra. Sedan gör våra försvarare det grymt bra. Det är spelskickliga försvarare som är ganska lugna i sig själva. De sprider en trygghet till oss andra ute på isen och vi vet hela tiden att det finns back-up. Det är en fin balans mellan alla lagdelar, men vi är inte nöjda ännu. Det finns mer att ta av, konstaterar Grachev.

Offensivt har det dock inte sprakat lika mycket om de blåvita. 59 mål framåt är femte sämst i serien, men den optimistiskt sinnade kan välja att se det som ett fint sparkapital för laget. Ilja Grachev är en av dessa.

– Det är svårt att få det bästa av båda världar (skratt). Nej, men det är självklart ingen hemlighet att vi jobbar på vår offensiv varje dag och försöker utveckla den. Vi vill hitta nya vägar att gå samtidigt som vi ändå följer den grundplan som vi har haft hela tiden. Det är många nya spelare i det här laget och det tar tid att bygga ett lag. Allting sitter inte i början, så om vi får offensiven att lossna så blir vi nog otroligt farliga, säger han.

Någonting som däremot har stämt väldigt fint för IFK Vänersborg under klubbens 34:e raka säsong i den högsta serien är hörnskyttet. Med en effektivitet på 15 procent är man bäst i Elitserien och av de 20 hörnmålen laget har gjort har Ilja Grachev faktiskt gjort sju själv.

– Vi har varit väldigt svårlästa när det gäller hörnor i och med att det finns så många bra skyttar i laget. Det blir svårt för motståndarna att rusa för vi har varierat oss bra och byggt upp en rädsla hos motståndarna i och med att de aldrig vet vem som ska skjuta. Det är klart att det är en otroligt viktig detalj i bandyn att få utdelning på fasta situationer. Det är ofta väldigt viktiga mål, säger han och menar vidare att laget har gynnats av det nya regelverket där byten tillåts på offensiva hörnor.

– Det är klart att det är skillnad. Att alltid få ha sin bästa uppställning på offensiva hörnor är klart att det är ett plus. Då blir vi ännu mer svårlästa och träffar man mål så går den ofta in.

Det ska dessutom poängteras att IFK lyckats fortsätta leverera på hörnor trots att Joakim Hedqvist, som gjort flest hörnmål i hela Elitserien under två av de tre senaste säsongerna, lämnade klubben i januari i fjol. De stora skorna är dock inga som Gratchev har blickat åt att försöka fylla.

– Nej, jag vill inte titta så mycket bakåt på det som har varit. Det går inte att prata om det som har hänt, utan jag blickar bara framåt. Det är skönt att få utdelning på fasta situationer.

SM-guld? – ”Det är inte omöjligt”

34 år efter att klubben tog klivet upp i den högsta svenska serien för att stanna så är det dock fortfarande någonting som saknas. Ett SM-guld. Faktum är att föreningen endast lyckats ta sig till en ynka semifinal på alla dessa år, 2003, men väl där föll man mot Hammarby i tre raka matcher. Grachev menar dock att den ”förbannelsen” ska brytas under hans tid i klubben.

– Jag vill väldigt mycket med IFK. Det är här jag är uppväxt och jag vill verkligen ge tillbaka till klubben. Det är klart att jag kommer hit med en annan ambition nu än när jag lämnade. Ambitionen nu är ju att, på sikt, vinna SM-guld. Det vore en häftig nöt att knäcka. Det är en lång väg dit, men det är inte omöjligt. Vi vill uppåt och vi ska jobba stenhårt för det, hela truppen och hela organisationen, säger 29-åringen.

– Det är ganska viktigt för mig att ha ambitioner med en klubb som det finns så mycket historia i. Det är fantastiskt att få uppleva det här med en klubb som fostrat en. Jag har många bra erfarenheter både från Ryssland och Sverige, men nu känns det som att jag är på rätt plats vid rätt tillfälle.

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se
Foto: Jorge Moreno, IFK Vänersborg.