Frillesås stärktes av tuffa säsongen – ”Kommer väldigt starka ur det”

Många var de lag som drabbades hårt av flyttade matcher och komprimerade spelscheman under den gångna säsongen, men trots de många tuffa utmaningarna så ser nu Frillesås BK att de har fått med sig många nyttiga läropengar.

Starten av bandysäsongerna brukar kunna vara en utmaning i sig för Elitseriens sydligast belägna klubb, Frillesås BK, med tanke på väder och vind på Sjöaremossen och visst tog det tid att få upp isen även inför den gångna säsongen. Nu var det dock inte det enda problemet som ”Laget från skogen” sprang på som påverkade det planerade spelschemat. Hallänningarna var ett av de lag som drabbades allra hårdast av uppskjutna matcher kopplade till Coronapandemin och under stora delar av december månad tvingades laget spela match närapå varannan dag.

– Vi ligger ju lite efter från början och när det nu blev som det blev så hann vi aldrig träna. Det blev för mycket matcher. Vi kom inte igång med ordinarie träningar förrän efter nyår, så det var kämpigt. Det var svårt att hinna med, så där och då låg fokus nästan uteslutande på att vila och äta mat mellan matcherna. Vi spelade varannan dag och hann inte träna. Det var givetvis kämpigt för killarna, men jag tycker att de hanterade det väldigt bra, säger Tobias J Dahl, koordinator för Frillesås A-lag, till elitserien.se, men menar att han imponerades mycket av hur laget hanterade den utmanande uppgiften.

– Vi har sagt flera gånger nu i efterhand att den sista matchen vi hade under den tuffa perioden, som jag tror var vår sjunde match på 15 dagar, var vår bästa match. Det var hemma mot Edsbyn och vi förlorade “bara” med 3-4. Vi växte med det på något sätt och vi orkade plocka fram de här sista procenten inför varje match ändå. Det måste jag säga är väldigt imponerande.

– Det är klart att det blir jobbigt att gå elva raka matcher utan seger så klart, men det är rätt fantastiskt ändå att se hur man klarar av att hantera det.

Totalt fick ”Flammorna” fem matcher uppskjutna under säsongen, men av dessa kom fyra under perioden 25 november till 5 december. Något som gjorde att Tobias J Dahl och hans kollegor fick planerna om och hantera nya förutsättningar i parti och minut.

– Det blev väldigt mycket dialog med, och hänsyn till, alla lag egentligen. Tidigare år så har man väl mer kunnat koncentrera sig på sitt eget lag. Man har kunnat planera och allting sådant, men nu var man orolig varje gång telefonen ringde. Att det skulle ha hänt något i någon annan klubb och att vi skulle behöva dra i alla trådar igen för att flytta matcher. Det blev väldigt jobbigt att ha den rollen som jag har, berättar han.

Tobias J Dahl, koordinator i Frillesås BK.

– Sedan kan man ju självklart ta mer hjälp än vad jag gjorde, men ju mer personer du involverar desto stökigare riskerar det att bli, tycker jag. Framförallt så tycker jag att jag fick en väldigt bra kontakt med de flesta lagen. Vi hade en bra dialog hela tiden.

Att flytta en bandymatch kan låta enkelt, men Frillesås-koordinatorn konstaterar att det är många saker som måste lösas varje gång någonting ändras. Saker som dessutom ofta behöver göras med kort varsel samtidigt som den civila karriären kräver sin dagliga närvaro och uppmärksamhet.

– Jag tycker att det blev svårt gentemot våra egna spelare och ledare. Man var tvungen att hinna med att informera alla hela tiden så att de kan sköta sitt. Allting måste planeras och det är väldigt många trådar som trasslar ihop sig när det väl börjar strula. Du har ju planerat allt från käk och bussar till träningstider redan från början och när det då blir ändringar så är det väldigt många personer och parter som man ska komma ihåg att ringa. Det är många bitar som ska falla på plats när en match ska flyttas.

– Det blir väldigt jobbigt. Jag är snickare till vardags och det här tog väldigt mycket tid på jobbet. Jag har fel tjänst för den här rollen kanske (skratt). Det är inte bara att stå på den där byggnadsställningen och prata i telefonen och liksom “Jaha, nu ska vi boka om det här och det här”. Så det var faktiskt ganska kämpigt där i ett antal dagar och veckor. Det får jag erkänna.

Vad som däremot imponerade på honom var spelarnas och ledarnas förmåga att anpassa sig till situationen och behålla fokus på rätt saker.

  Med facit i hand så tycker jag att vi klarade av det jättebra. Vi var införstådda med att allt kunde hända och vi ville ju givetvis inte möta något lag som bar på någon smitta. Överlag tycker jag att vi klarade av att hålla ett väldigt bra fokus på rätt saker. Det är bra killar jag har att jobba med, säger han.

När arbetet nu har börjat inför nästa säsong så konstaterar Tobias J Dahl att Frillesås, trots en 13:e plats i tabellen och en utmanande säsong på många vis, står väl rustade inför vad som förhoppningsvis blir en pandemifri säsong och att morgonluft har börjat svepa in över Sjöaremossen.

– Just nu står vi med en jättebra känsla. Vi börjar sätta truppen, spelare hör av sig själva för att komma till oss och vi står starka. Vi tog oss igenom vår kanske viktigaste intäktskälla, publiken, och då ringde sponsorerna själva till oss och sköt till pengar. De ville verkligen stötta oss. Vi gör någonting bra utåt sett och inte bara på isen. Vi jobbar bra och det är bra killar vi har att göra med. De ställer alltid upp, tar sig tid att prata med supportrar och sådan sprider sig häromkring. Det är en positiv känsla runtomkring här och den har vi nu även i föreningen, konstaterar han.

– Det såg illa ut ekonomiskt i början av säsongen, men vi hämtar hem det jättebra tillslut tack vare våra sponsorer. Det känns jättebra inför nästa säsong, men återigen så är det mycket som hänger på publiken. Klarar vi en likadan säsong till? Vi tar ju stryk och det var tufft att inte få visa livepubliken den fina bandy vi spelade under slutet av säsongen.

Utmaningarna under säsongen 2020/21 tycks även ha utvecklats till vissa värdefulla erfarenheter för Frillesås BK.

– Det är klart att de här sakerna kan fungera som bra lärdomar för framtiden och vi pratade mycket med killarna i vintras om att vi inte vet vad som händer nästa dag. Vi tvingade oss själva att äta och sova bra hela tiden för att saker och ting kan ändra sig från dag till dag. Vi blev starka i det tillslut. Vi växte med det.

– Vi tar med oss att det inte går att ta saker och ting för givet. Kan vi fortsätta vrida på de här nycklarna hela tiden så blir vi starkare mentalt, både som personer och som grupp. Jag tror att vi kommer väldigt starka ur det och kan ta med oss det även in i “normala” säsonger, avslutar Tobias J Dahl.

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se

Foto: Gert Holmér & Frillesås Bandy