14 apr Försiktigt optimistiska tongångar efter tuff Coronasäsong
Den gångna bandysäsongen har varit en tuff utmaning för samtliga inblandade, men trots utmaningarna konstateras det nu att genomförandet har gått tämligen bra utifrån omständigheterna.
Bandysäsongen 2020/21 har inte varit någon annan lik med ekande tomma läktare, åtgärder för att minimera smittspridning och ekonomiska utmaningar för samtliga inblandade parter, men hur gick det egentligen att genomföra Elitserien Herr och Dam rent praktiskt och sportsligt? Ja, svaret tycks onekligen vara ”relativt bra” med tanke på förutsättningarna.
Totalt tvingades 24 matcher skjutas upp i Elitserien Herr på grund av covidskäl, varav två i slutspelet, och för damerna blev det tillslut blott tre matcher som fick flyttas, varav två i slutspelet. Samtliga matcher kunde spelas tillslut och ingen match tvingades avgöras på walkover. Detta till mångt och mycket tack vare en god dialog mellan klubbar, liga och förbund.
– Klubbarna har överlag hanterat alla direktiv, restriktioner och rekommendationer på ett utmärkt vis och det har dessutom gjorts ett jättejobb av Svenska Bandyförbundets covid-grupp. Jag har egentligen bara behövt vara inblandad i de här bitarna när dialogen inte har fungerat, så på det sättet har jag haft en väldigt lugn vinter, säger Per Selin, ligachef för Föreningen Svensk Elitbandy, med glimten i ögat.
– Det är beundransvärt hur föreningarna har klarat av säsongen rent sportsligt. Nu återstår att se hur året landar ekonomiskt.
Ja, för även om säsongen bjudit en stor sportslig utmaning så har den ekonomiska utmaningen hela tiden stått i centrum. Den 30 april stänger bandyklubbarna sina respektive verksamhetsår först efter det kommer någon form av facit på exakt hur hårt pandemin har slagit mot föreningarnas välmående.
Under säsongen 2019/20, som var ”normal” sånär som på tre slutspelsmatcher i mars 2020, omsatte Svensk Elitbandys då 14 föreningar totalt 175 miljoner kronor. Av dessa var cirka 40 miljoner kronor, eller 22 procent, publikrelaterade direkta bruttointäkter.
Under den här säsongen har ligaorganisationens nu 18 föreningar totalt tilldelats stöd från Regeringen och Riksidrottsförbundet för förlorade publikintäkter värt drygt sju miljoner kronor. Detta är dock bara stöd för kvartal fyra 2020 och när liknande ansökan görs för kvartal ett 2021 senare i vår så kan förhoppningar finnas om ett jämförbart stöd för den perioden.
Utöver dessa stöd så har merparten av klubbarna fått beundransvärd hjälp av sina många supportrar och medlemmar med diverse kampanjer och insamlingar. Storleken på de insamlade beloppen varierar kraftigt här, men klart står att engagemanget från landets bandyvänner har visat sig grundmurat starkt. Dessutom har flera klubbar i perioder haft stor hjälp av permitteringsstöd, främst under försäsongen då verksamheten generellt drogs ner på grund av rådande restriktioner.
– Vi har en evenemangsstrategi inom ligan som vi, av förklarliga skäl, inte har kunnat arbeta med den gångna säsongen. Däremot har vi, inom ramen för det arbetet, under säsongen haft ett utbyte både klubbarna emellan och med oss kring olika idéer, kampanjer och andra lösningar på de utmaningar vi alla har brottats med. Jag tror att vi kommer ha stor nytta av det arbetet även i framtiden, när vi har publik på våra arenor igen. Vi har hittat många nya vägar framåt, framförallt digitalt, och kreativiteten har imponerat, säger Per Selin.
Den kanske hårdast drabbade delen av föreningarnas verksamheter under säsongen är dock, otvetydigt, bredd- och ungdomssidan. Nationella och regionala restriktioner har under perioder helt stoppat barn och ungdomar från att träna och matchspel har det nästan inte varit tal om någonstans under säsongen. I det korta perspektivet har det bland annat inneburit minskade kostnader för föreningarna, men oron över hur barn- och ungdomsbandyn ska påverkas och må på sikt tycks överskugga det med råge.
– Vi har givetvis haft mycket samtal kring det här, men det är svårt att peka på tillförlitlig statistik när vi fortfarande är mitt inne i problemet. Varken föreningarna, vi eller Svenska Bandyförbundet kan riktigt sia om vilka konsekvenser det här får i längden, men det är nog tämligen uppenbart för alla inom idrotten att vi ser alarmerande tendenser att barn tappar motivationen och slutar idrotta, säger ligachef Selin och fortsätter:
– Det som dock har gått att se under säsongen är att föreningarna har gjort ett fantastiskt fint arbete med att göra allt de kan för att hålla igång ungdomarna på ett så bra sätt som möjligt. Svensk bandy generellt ser även en väldigt lovande fortsatt tillväxt när det kommer till tjejer och flickor som börjar spela vår sport. Det kommer ta lång tid att få alla svar på de här frågorna och att kunna se alla konsekvenser, men här och nu får vi försöka fokusera på att lyfta den fina verksamhet som finns runtom i våra klubbar idag.
Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se
Foto: Romus Ramström