Filip Mörkdal: ”Man var lite starstruck i början”

I en intervjuserie möter vi några av seriens lovande talanger såväl som en del av alla betydelsefulla personer utanför planen utan vilka sporten inte skulle vara vad den är.

Denna vecka pratar vi med Hammarbys 21-årige målvakt Filip Mörkdal.

Berätta något om hur det började för dig. Du kommer från Gustavsberg?

– Ja. Jag började bandyskolan där och spelade också innebandy och fotboll under uppväxten, men det var bandyn som var roligast och som jag tyckte att jag var bäst på. När det blev dags att börja gymnasiet sökte jag lite olika bandygymnasier och valde Västerås delvis på grund av närheten till Stockholm, men också för att jag fick en bra känsla för skolan och att några fler från Stockholm också skulle börja där.

Sedan kom du med i VSK och gjorde din första A-lagsmatch i december 2016 mot Tellus, men oftast var du utpräglad andremålvakt bakom först Bergwall och sedan Kjellsson till och med förra säsongen?

– Ja, det är duktiga målvakter. Det var egentligen en grym kombo att kunna träna med a-laget och samtidigt spela juniorbandy.

Har du haft nån särskild nytta av att träna med just Bergwall och Kjellsson?

– Man har ju stått och tittat på dem en hel del. Bergwall var en idol när man var yngre, så man var lite starstruck i början och jag tog väl kanske inte riktigt den platsen jag kunde ha gjort, men det var häftigt att få diskutera med honom.

Inför den här säsongen gick du till Hammarby. Vad låg bakom beslutet?

– Jag kände ganska tidigt efter förra säsongen att jag ville ha en ny utmaning då jag inte längre kom vidare i VSK och inte längre kunde spela juniorbandy heller. Hammarby är en stor och häftig förening, så det var lockande när den chansen kom.

Du och Max Bergström har stått varannan match i serien. Det är ett ganska ovanligt upplägg?

– Ja. Det började med att Stefan (Karlsson, tränare) ville att vi skulle stå varannan match de första sex omgångarna eftersom han tyckte att båda hade gjort starka försäsonger. Efter det var han nöjd med oss båda och såg ingen anledning att välja någon förstemålvakt. Vi har fortsatt stå varannan match och jag tycker att det har fungerat bra. Det stora målet är förstås att få spela varje match, men jag behövde ta steget att få mer speltid och det här är en stor skillnad jämfört med VSK där det kändes som att jag mest var med för att lära.

Vad har du för känsla inför avslutningen av grundserien?

– Vi siktar på slutspel och det har vi bra chans att klara. Vi har haft väldigt mycket skador, sjukdomar och avstängningar, men jag tycker att vi har visat att när vi har fullt lag och får till det som vi vill är vi att räkna med. Det är en jämn serie i år och det är inte många år det har varit så här. Det är roligare att spela när det är jämna matcher.