Fansen: Därför tar vi SM-guld

Rivalerna Bollnäs och Edsbyn har aldrig mött varann i en SM-final. Förrän nu. Vi lät supporterledarna beskriva derbykänslorna inför den historiska matchen. – Det här är finalen man vill vinna, men absolut inte förlora, säger Andreas Sonefors i Bollnäs Flames.

Rivalerna Bollnäs och Edsbyn har aldrig mött varann i en SM-final. Förrän nu. Vi lät supporterledarna beskriva derbykänslorna inför den historiska matchen.
– Det här är finalen man vill vinna, men absolut inte förlora, säger Andreas Sonefors i Bollnäs Flames.

Varför tar din klubb SM-guld?

Andreas Sonefors, Bollnäs Flames:
– För att vi har ett komplett lag i år. Värvningen av Patrik Nilsson har tillfört en dimension och försvaret gör det rekordbra. Det finns en hunger i hela staden som spelarna känner av.
– Och jag tror att vi är ett bättre lag än Edsbyn nu när vi kommit upp i den här nivån.

David Elofsson, Red Farmers:
– Titta på ledarstaben, det går inte ens att jämföra med Bollnäs. Våra ledare jobbar med mentala biten på ett sätt som inte finns i Bollnäs, och man brukar vinna matcher i huvudet.
– Sen ska vi lyfta fram laget från läktarna. I semifinalen mot Sandviken lyfte hela arenan fram våra spelare.
– Vinner inte Bollnäs den här gången får de nog vänta i 60 år till, är min känsla. Men det är fruktansvärt mycket som står på spel, om Bollnäs vinner kommer vi få höra det i tio år.

Hur tänker ni fans lägga upp taktiken på finalen?

Andreas Sonefors, Bollnäs Flames:
– Det är inte så mycket taktik, bara att ösa på från början till slut. Vi är inte på Tele2 bara på en nöjestripp. Vi fyller en väldigt stor roll i den gemensamma resan. Nu är vi framme på sista matchen. Och jag ska göra allt och lite till med att leda klacken.
– Vi i Flames har gjort en bra säsong och växlat upp vid sidan av laget.

David Elofsson, Red Farmers:
– Vi har en tifogrupp som jobbar med lite överraskningar för att förgylla vår sida av läktarna. Det är svårt att synka fansen på en så stor arena så vi har pratat om att hålla takt och att få med alla på sånger.

Ärligt talat, trodde du det här före säsongen?

Andreas Sonefors, Bollnäs Flames:
– Svår fråga. Jag tyckte absolut att det fanns potential för final. Vi fick behålla laget och bygga vidare på det. Men det har varit en otroligt lång resa. Jag tyckte att vi var bra även i fjol, men då var Hellmyrs och Berlin trötta och vi hade inte så mycket att ge mot Villa.

David Elofsson, Red Farmers:
– Ja, det finns t o m bevis på film före säsongen att jag tippade Edsbyn till final. Jag trodde ju att vi hade nåt stort på gång, men det här var bästa elitserien någonsin med toksatsande klubbar. Så ärligt, jag var ödmjuk inför säsongen.
– Man får smygkämpa, brukar Ola Johansson säga. Men vi har även smygvärvat i skuggan av Vänersborg, Bollnäs och Sandviken.

Nu måste du säga något bra om antagonisten.

Andreas Sonefors, Bollnäs Flames:
– Hur ska jag kunna göra det, ha ha…
– (Lång paus) De har överraskat mig och lyckats ändra sitt sätt att spela. De går rakare och ganska roliga att titta på…måste jag väl erkänna.
– Men även om det är läckert att vi möts i final så unnar jag inte Edsbyn att vara på Tele2 och få uppleva en final, så trångsynt är jag.

David Elofsson, Red Farmers:
– Ja hörru du…  Jag har all respekt för de inblandade i Bollnäs. De är ett jättebra lag. De har sagt hela tiden att de ska gå till final, och det har de lyckats med.
– Bollnäs spelare hyllar sin publik hela tiden, det tycker jag är bra.

Hur mycket beröm får ni av spelarna?

Andreas Sonefors, Bollnäs Flames:
– När vi förtjänar det så får vi beröm. Både genom sociala medier men även personligt. Sen är vissa spelare såklart bättre än andra på att ge beröm.

David Elofsson, Red Farmers:
– Vi har faktiskt fått en uppryckning i år. Vi får beröm när vi träffar spelarna, och det gör vi ju nästan hela tiden eftersom vi lever så nära varann. När Daniel Liw kom till oss tyckte han det var häftigt att alla pratar bandy. Men vi jobbar med spelarna och umgås dagligen med dom. Vi har kanske tagit varann för givet senaste åren.

Din syn på rivaliteten mellan Bollnäs och Edsbyn?

Andreas Sonefors, Bollnäs Flames:
– Otroligt viktig, en rivalitet måste finnas. Man kan inte betona det tillräckligt mycket. Det gör att man kan plocka ut en speciell match ur en serielunk.
– Jag har fått skit genom åren över ”hata Byn”. Jag är så trött på saft- och bulle-mentaliteten. Okej, det får inte gå till överdrift eller handgripligheter, och jag tycker att vi hållit balansen. Men det är trots allt idrott med mycket känslor och engagemang.
– Den riktiga rivaliteten har gått i vågor genom åren. Edsbyn var för bra ett tag och då tappade vi publik på annandagsmatcher. Men nu kan man inte säga på förhand vilka som ska vinna – och det gör att intresset ökar igen.
– SM-finalen är matchen man vill vinna, men absolut inte förlora.  Vi har ju aldrig spelat en final mot Edsbyn och frågan är hur länge det dröjer till nästa gång.

David Elofsson, Red Farmers:
– Jag lever mitt i rivaliteten så det är vardagspotatis. Skulle man komma utifrån tycker man kanske att vi är dumma i huvudet, ”det är ju bara bandy”.
– Men det finns rädsla att att den andra klubben ska bli för bra. Då finns risken att de får talangerna och vi skulle halka efter.
– Vi är små orter, tre mil från varandra, med storebrors- och lillebrorskomplex. Och det är såklart vi som är storebror, titta bara på meriterna och ungdomsverksamheten. Bollnäs behöver stödhjul för att komma ikapp oss.
– Jag jobbar på Svenska Fönster med 700 medarbetare. Där jobbar 200 personer som pendlar från Bollnäs och vi pratar mycket bandy.

Hur slutar finalen?

Andreas Sonefors, Bollnäs Flames:
– Vi vinner med 3–1.

David Elofsson, Red Farmers:
– Bra för oss. Vi vinner med 5–2.

Bollnäs–Edsbyn direktsänds lördag 25 mars kl 15.30 på SvT