Euforin efter hyllade tröjsläppet – “Nästan som att vinna SM-guld igen”

Skutskärs IF svarade för svensk bandys mest uppmärksammade release av matchtröjor på år och dagar i förra veckan och när den initiala euforin nu har lagt sig så vill föreningen fortsätta jobba framåt.

– Det är ett bevis från föreningens sida att det inte bara är snack om att det ska vara jämställdhet, utan ett bevis på att det faktiskt är det, säger damlagets lagkapten Ebba Fridlund.

Det var i torsdags som något så ovanligt som en bandymatchtröja gav eko genom hela idrottssverige. Detta då Skutskärs IF presenterade tröjan “Out Of Line” tillsammans med Grit Sportswear. En tröja som fyllts med viktiga textrader för att lyfta vikten av jämställdhet inom idrotten. Föreningens damlag i Elitserien bär tröjor fyllda med svar på nedsättande kommentarer kopplade till kvinnligt idrottande medan föreningens herrlag i Division 1 bär tröjor med fraser som hyllar damernas idrottande och responsen lät inte vänta på sig.

– Det har varit jättebra respons. Bättre än vad jag hade vågat hoppas på faktiskt. Det har varit positivt från både damlag och herrlag i alla divisioner och det är även kommit in i fotbollen, så det är jättekul. Det blev verkligen ett brett genomslag på det, säger damlagets lagkapten Ebba Fridlund.

– Telefonen har gått varm, om man säger så. Reportrar från tv och radio och även sociala medier, så det har varit häftigt. Det är kul att det uppmärksammas så, men jag tycker också att det är viktigt att det inte bara är jag som hörs. Jag har försökt få till att även de andra tjejerna som vill ska få prata med media och de har gjort lite radiointervjuer och så, fortsätter hon och får tydligt medhåll från herrlagets dito Johannes Siirtola.

– Det känns otroligt. Releasedagen var nästan som att vinna SM-guld igen. Som när damerna vann på Studenternas (2018 reds. anm.). Det var så jäkla stort och det var så jäkla häftigt att se. Sedan var det ju liksom från morgon till kväll. Det satte igång redan vid halv sju på morgonen och sedan var det full fart hela dagen. Jag var precis färdig på kvällen. Det skulle vara intressant att se skärmtiden på telefonen just den dagen. Det kändes som att den närmade sig 20 timmar, skrattar han.

Nästan en vecka har gått sedan den där intensiva releasedagen och krutröken har lagt sig över Skutskärs IP. Tid för analys och eftertanke har kommit, men så även blickarna mot framtiden. Vad kom den här markeringen egentligen ifrån och vad kommer att hända härnäst i det gröngula initiativet #IdrottÄrFörAlla?

– Vi jobbade fram vår nuvarande värdegrund för två år sedan och den håller vi på att implementera så länge vår kostym växer. Vi har ju trots allt fortfarande en ganska liten kostym. Vi har bara herrlaget, damlaget och en ungdomsverksamhet med 50-talet flickor och ett fåtal pojkar, berättar Johannes Siirtola.

– Utgångspunkten i föreningen har hela tiden varit, sedan vi startade damlaget, att det ska vara jämställt. Här ska alla få likadana förutsättningar och om någons förutsättningar ska förbättras så följer de andra med av bara farten. Att den här satsningen blev som den blev är egentligen bara en spinn-off på den värdegrund vi har i föreningen.

28-åringen förklarar att idéerna till arbetet med matchtröjan kom ur föreningens värdegrundsarbete och att den egentligen bara ska ses som ett stort steg på vägen i Skutskärs IF:s arbete vid sidan av isen.

– Det är nog enklare och bättre att förklara det här projektet som en konsekvens av det värdegrundsarbete som föreningen har gjort de senaste åren istället för att peka på det här som startskottet på någonting nytt. Sedan är det självklart inte heller någon slutpunkt. Vi ska inte sluta här. Vi har lagt ribban en nivå högre nu helt enkelt och det är därifrån vi ska utgå nu när vi ska jobba vidare. Däremot exakt hur det arbetet ser ut i detalj har vi inte kommit fram till.

Ebba Fridlund räddar en straff i SM-finalen 2019. Foto: Martin Henriksson.

23-åriga Fridlund, småländskan som gör sin fjärde säsong i klubben, menar att Skutskär har varit en jämställd förening under hela hennes tid i klubben, men att det här är ett viktigt steg för att hjälpa till att sprida budskapet.

– Det här betyder självklart jättemycket. Det är ett bevis från föreningens sida att det inte bara är snack om att det ska vara jämställdhet, utan ett bevis på att det faktiskt är det. Snacket som går i laget är att vi upplever att det är jämställt här i Skutskär. Vi försöker samsas om bra och dåliga istider och försöker göra det bästa för att både dam och herr ska få likvärdiga förutsättningar, berättar hon.

”Vi i herrlaget fick nästan pusha lite för det här”

Det var dock inte självklart från start att den nya tröjsatsningen skulle se ut som det tillslut blev, men när den slutgiltiga idén väl kläcktes så föll pusselbitarna snabbt på plats.

– Det var kanske inte så jätteplanerat att det skulle bli exakt såhär som det blev. Jag vill verkligen lyfta Erik Ström på Grit Sportswear (företaget som tagit fram matchtröjorna) och Eljest Agency (företaget bakom reklammaterialet). Han har gjort ett jättejobb här. Han har följt med i vår utveckling och såg den här möjligheten att göra någonting större än att bara ett vanligt tröjsläpp. Jag, som är ansvarig för material och inköp, var absolut inte sen på den bollen eftersom jag också har drivit mycket av det här med värdegrundsarbetet och de bitarna i föreningen, säger Skutskärssonen Siirtola.

– När vi diskuterade med Grit hur vi skulle få fram våra kärnfrågor så var det först på tapeten att vi skulle lyfta fram värdegrunden som textrader på tröjan, men då kom Erik med förslaget att vi skulle plocka russinen ur kakan och lyfta just jämställdheten mer. Framöver kan det mycket väl vara så att vi jobbar med de andra frågorna i värdegrunden. De är ju lika viktiga för oss som förening, men sedan är det klart att vi skulle kunna sluta spela bandy och jobba med jämställdhet på heltid, för så mycket finns det att göra (skratt).

Han avslöjar även att det inte var några som helst problem med att få med lagkompisarna i herrlaget på klubbens idéer. Snarare tvärtom.

– Det har bara varit positivt. Först och främst var det spelarrådet och jag kan vara ärlig och säga att spelarrådet i herrlaget var mer positiva inledningsvis än vad damerna var. Damerna var lite försiktiga och lite rädda att det skulle bli för mycket fokus på dem, samtidigt som vi tyckte att det var mer fokus på damerna som behövdes. Vi stod bakom det till 100 procent. Vi i herrlaget fick nästan pusha litegrann för att vi ansåg att det här behövdes. Det har inte funnits någonting annat än fullständigt stöd för det här projektet, konstaterar herrkaptenen.

”Det blir en riktig värdemätare”

Men medan herrlaget går i väntans tider på ett besked hur, var och när säsongen i Division 1 kan starta så har damlaget redan hunnit inviga den nya matchtröjan. Lördagens elitseriepremiär mot Villa Lidköping slutade visserligen med förlust med 2-6, men Ebba Fridlund menar att det fanns många positiva delar för laget att ta med sig.

– Vår andra halvlek i den matchen är den bästa vi har gjort hittills den här säsongen. Vi spelar 2-2 mot Villa och det känns som att vi hittar ett spel där vi trivs och där vi kan driva framåt. Det var jättekul, så den tar vi självklart med oss och försöker bygga vidare på den. Självklart försöker vi också lära oss av det vi gör mindre bra i första halvlek och i tidigare matcher, säger hon.

Matchen innebar även debut i Skutskär för lagets två senaste ryska nyförvärv, Ekaterina Besprozvannykh och Anastasia Denisova. Den sistnämnda blev dessutom målskytt i matchen och burväktare Fridlund ger duon med beröm godkänt hittills.

– De har kommit in med energi, fart och pondus, vilket har varit jättebra. Det har verkligen lyft laget flera snäpp. Det är jättekul att de har kommit in med den energin de har. Sedan är det ju två fantastiskt duktiga bandyspelare också.

Skutskärs damlag har i många år fått bra stöd från läktarna. Foto: Martin Henriksson.

Redan under onsdagskvällen så är det dock dags för ännu en, på pappret, rejält tuff utmaning för 2018-års svenska mästarinnor. Detta då det vaknas bortamöte med topptippade AIK i Gubbängens Bandy- och Skridskohall, men motståndet skrämmer inte Ebba Fridlund.

– Med tanke på att vi gjorde en så bra andra halvlek som vi gjorde mot Villa så är jag taggad på att möta AIK för att se vart vi står. Det blir självklart en värdemätare det också. AIK satsar ju hårt, så jag är taggad. Det ska bli kul. Vi mötte dem i Svenska Cupen, men då saknade de några spelare som var på läktaren då som jag räknar med att de spelar imorgon (läs; idag). Det blir en skillnad, men jag tror att det blir mycket fart och fläkt. Jag tror att det blir mycket närkamper och en riktig krigarmatch, säger lagkaptenen och fortsätter:

– Vi måste fortsätta hitta det här spelet där vi jobbar tillsammans. Vi behöver ha ett fokus på att hitta varandra och att jobba på positionsmässigt för att kunna sätta defensiven.

På minuskontot för de gröngula kvarstår dock alltjämt två saker; lagets ordinarie libero, Sofie Josefsson, är alltjämt sjuk och laget kan fortfarande inte träna på stor is hemma på IP. Det förstnämnda problemet åtgärdas, precis som i lördags, av den tidigare AIK-spelaren Kajsa Ericsson.

– Jag tycker att det fungerade jättebra. Självklart så är det ju svårt för Kajsa i början, eftersom hon aldrig har spelat libero innan, men hon kom in i det snabbt. Vi hjälptes åt och jag tyckte att hon gjorde en jättebra match, säger Ebba Fridlund om att få ner Ericsson i eget straffområde.

Det andra problemet är svårare att påverka för spelare och tränare, men det är inte heller någon nyhet för spelarna i klubben. Det handlar bara om att acceptera läget och göra det bästa av situationen.

– Det är klart att det påverkar. Vi märker att vi ligger efter om man jämför med Villa som har varit på is flera gånger i veckan sedan vecka 30. Vi har varit på is på rink och på stor plan ibland i maximalt två månader, så det är klart att det märks skillnad. Nu hoppas vi bara på att vi ska få is så att vi kan komma ifatt lite fortare. Samtidigt vet vi som har spelat här tidigare att det är såhär. Då har det mer handlat om att få de nya att förstå förutsättningarna och att älska dem, säger målvakten Ebba Fridlund.

Ni följer onsdagskvällens match mellan AIK och Skutskär, med start 20.00, på elitrapport.se.

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se.