En världsunik finaltradition fortsätter

Den 17-18 mars spelas den 117:e upplagan av SM-finalerna i bandy. Ett faktum som gör just vår tradition världsunik.

Det började redan år 1907 i Boulognerskogen i Gävle och sedan dess har SM-finalerna i bandy avgjorts varje år – utan avbrott. Det gör våra finaler till något unikt inom hela världsidrotten. Andra stora årliga mästerskap eller turneringar har antingen börjat klart senare eller haft olika typer av uppehåll genom åren, men inte bandyn.

Den 17-18 mars spelas den 117:e upplagan av våra SM-finaler på Studenternas i Uppsala och med historiens och traditionens kraft i ryggen konstaterar vi nu att det inte längre behöver specificeras att vi spelar ”SM-finaler i bandy”. Vi spelar Finalen.

– Det är helt unikt i den stora världsidrotten med en final som avgjorts i en match (undantaget omspel reds. anm.) i 117 år i svit. Parallellt med att vi ständigt jobbar för att föra bandyn in i framtiden så ska vi även värna den enorma historia som är vår och ingenting symboliserar det bättre än Finalen, säger Per Selin, ligachef för Svensk Elitbandy.

Finalmanifest för den 117:e finalen:

Finalen har bjudit på det mesta genom åren. Snöstormar, lömska sjöisar och osannolika vändningar. Det vi kan konstatera är att det tar mer än bara tid att bygga en idrottstradition. Det krävs vilja och passion som korsar och suddar ut generationsgränserna.

Sedan starten 1907 har Finalen spelats, utan uppehåll, och samtidigt har den utvecklats. Den har flyttat från naturis till konstfruset, in på stora arenor och sedan ut igen. Och med damernas banbrytande entré blev det inte bara dubbelt så många matcher – det blev ännu mer nerv. Ännu mer hjärta.

Den sammanlänkande kraften under alla år har varit folkfesten. Tillsammans vallfärdar bandyfolket fortfarande för att uppleva säsongens höjdpunkt. Precis som 1907, när allt började.

Det är en tillställning för alla – oavsett om du brinner för att testa nya vägar eller står stadigt rotad i traditionens mylla. Finalen är för din farmors far, för dig, och för dina framtida barnbarn. Den är här. Den är då. Men framförallt är den nu.

Det här är den 117:e Finalen.

Vill du uppleva världsunik idrottstradition och folkfest tillsammans med oss på Studenternas i mars? Köp dina biljetter redan idag på finalen.se >>

Foto: Romus Ramström

Tags: