Elitserien dominerar i VM!

Ja, elitseriespelarna i alla fall. Om man tittar på toppnationernas VM-trupper så ser man att en majoritet av spelarna kommer från den högsta svenska ligan, även om både ryssar och kazaker spelar i den ryska ligan. 17 av 18 spelare i det svenska laget kommer från klubbar i Elitserien. Tolv av 17 finska VM-spelare har basen i Sverige, och även ett par av de ryska spelarna ser vi snart igen på hemmaplan. Dessutom huserar en dryg handfull av Norges VM-spelare i svenska klubbar. Det är inget snack om att Elitserien innehåller en stor del av världens bästa spelare, även om den ryska ligan naturligtvis konkurrerar både topp- och breddmässigt. Sedan kan man alltid diskutera (och visst är det kul att väga för- och nackdelar?) var den bästa bandyn spelas och var spelarna får den bästa utbildningen. Vi hörde efter med några av spelarna som spelar både VM och Elitserien för att ta reda på hur de ser på statusen och kvaliteten på svensk klubblagsbandy, och vilken typ av bandy vi faktiskt ser till vardags. Mycket är bra, men det finns absolut utrymme för utveckling.

Våga flytta till Sverige när chansen kommer!
– Vill du bli en bra bandyspelare måste du utmana dig själv, och våga flytta till Sverige när chansen kommer. Jag gjorde det som 20-åring och det har många av oss finländare gjort, och en hel del av oss har stannat länge i Sverige och har utvecklats.
Orden kommer från Markus Kumpuoja, som gör sin nionde säsong i Elitserien. Via Kungälv och Hammarby är han sedan ett par år Sirius främste målgörare. Han har ju haft sällskap i Elitserien under det senaste decenniet av andra tongivande finska spelare som Ville Aaltonen, Samuli Helavuori och Mikko Lukkarila. Dessutom har en ny finsk generation, med bröderna Määttä i spetsen, dykt upp. Och Kumpuoja ser gärna att fler tar steget från Finland till Sverige.
– I Finland finns bara ett lag, Veiterä från Lappeenranta (Villmanstrand), som i sina bästa stunder kan mäta sig med några av elitserielagen. Men det finns några skickliga spelare i finska ligan som kan bli riktigt bra om de vill det, och det gäller att de satsar och tar chansen.
Markus Kumpuoja pekar dessutom på några klara skillnader i sättet att utöva sporten i de olika länderna. Han menar att lagen sätter betydligt mer fart på bollen i Sverige än i Finland, där man åker mer med den.
– Skillnaden är ju ganska så stor. Det finns många finländare som är duktiga på att åka skridskor, men i Elitserien behöver du så mycket mer för att kunna lyckas. Spelförståelse, teknik och så vidare. Dessutom spelar man mer bandy över hela banan i Sverige. I Finland är det mycket rakare.

Ryska ligan går mycket fortare än Elitserien
Skillnader finns ju också om man jämför Elitserien med den ryska ligan. Där är dock farten och skickligheten på en helt annan nivå. En svensk som vet hur det är både här och där är Hammarbys landslagsanfallare Christoffer Fagerström, som ju är VM-debutant i år
– Ryska ligan går mycket fortare än Elitserien. Man spelar ett rakare spel mot mål, och ser alltid möjligheten att gå på genombrott. I Sverige spelar man mer på att prioritera sitt eget mål först, för att sedan attackera med en omställning. Man lägger stor vikt på hålla bollen inom laget, och att värdera lägena. Den stora skillnaden är att ryssarna alltid ser en möjlighet att göra mål, medan vi i Sverige väntar tills vi får det där hundraprocentsläget att göra mål, säger Fagerström.

Christoffer Fagerström lämnade ju Vänersborg inför förra säsongen, och gjorde succé i Neftjanik, från VM-staden Chabarovsk. Han och laget vann både ligan och cupen, och Fagerström klev upp ett steg i planen. Där har han fortsatt att producera, efter flytten till Hammarby, och är med i toppen av Elitseriens målliga.
Hur ska man då ranka Elitserien jämfört med den ryska ligan? Jämförelsen är inte helt lätt, men Christoffer Fagerström gör ett försök.
– Om man ser till de åtta bästa lagen tycker jag sammantaget att det är en bättre nivå i Elitserien, men jag håller de ryska topplagen väldigt högt. Jag gillar ryska ligan, men den är lite ojämn. De bästa spelarna finns i två-tre lag, medan de i Sverige är mer utspridda. Personligen utvecklades jag väldigt mycket när jag bodde i Ryssland, vilket jag tror att de flesta som får chansen gör.

Det bästa med Elitserien är att alla matcher nuförtiden är tuffa matcher
Johan Löfstedt, mittfältaren som har varit en av Elitseriens absolut bästa spelare de senaste åren och som utsågs till MVP vid VM ifjol, har inte själv spelat i den ryska ligan. Men hans bild är också att den är ojämnare än Elitserien, samtidigt som han lyfter fram en annan aspekt.
– Det är ju helt andra förutsättningar i Ryssland med alla långa resor, och utomhusspel i stark kyla. Att åka till Archangelsk och vinna mot Vodnik i -30 är inte enkelt, oavsett vilket lag du spelar i, säger Löfstedt. Johan Löfstedt känner inte att han måste prova på ligaspel i Ryssland innan karriären i över, även om han inte stänger dörren. Än så länge har han väldigt roligt hemma i Vetlanda, och han gläds över att nivån i vår högsta serie har höjts och att toppen har breddats.
– Det bästa med Elitserien är att alla matcher nuförtiden är tuffa matcher. Jag upplever att alla lag är bättre på att försvara sig och det är tufft att ta två poäng. Sedan är ju förutsättningarna med många hallar också ett stort plus. Elitserien håller ju jättehög klass, och en jämn nivå, där många lag just nu är riktigt bra.Sedan återstår det väl att se om de svenska lagen kommer att bli lite mer ”ryska”, och att man även utvecklar offensiven. Influenserna finns ju där, eftersom fler än hälften av de svenska VM-spelarna ju faktiskt har spenderat minst en säsong borta i öst. Snart vet vi vilken typ av bandy som är mest framgångsrik i VM, och därefter väntar de tre avslutande elitserieomgångarna och kval- och SM-slutspel. Davai!

Skribent: Robert Tennisberg  Foto: Romus Ramström