Elitserien Awards Herr 2022 – ”Brutal konkurrens”

För 13:e gången blev Edsbyns IF svenska mästare för herrar efter en gastkramande SM-final, men det finns mycket annat att också minnas från säsongen 2021/22. Något som legendaren Stefan "Lillis" Jonsson gör via Elitserien Awards.

Den gångna säsongen i Elitserien Herr innehöll fler lag och mer dramatik än på länge, men när allting skulle summeras så var en sak i princip som den alltid brukar vara – Edsbyn vinner SM-finalen om de väl lyckas ta sig dit. Innan det rafflande avgörande på Studenternas mot Villa Lidköping hade det dock hunnit hända väldigt mycket. Händelser som legendaren Stefan ”Lillis” Jonsson, som själv prisade som Årets Man i svensk bandy 1990, här försöker sammanfatta genom att prisa och hylla de han tycker förtjänar det allra mest i Elitserien Awards.

Håller du med ”Lillis” eller anser du att han missat just din favorit? Diskutera på Elitseriens sociala medier – Facebook, Instagram eller Twitter! Då åker vi!

ÅRETS MATCH:

Kriterier: Den match under säsongen som var den bästa/mest välspelade/mest dramatiska.

Vinnare: Sandvikens AIK 7 – 7 Villa Lidköping BK, 9 november 2021, Göransson Arena, Sandviken.

”Lillis” kommentar: En match som innehöll det mesta av det bästa. Två lag i bra form, hörnmål, straffmål, matchstraff och de följer varandra åt under hela matchen. Kvitteringen kommer först i den 95:e minuten. En Elitseriematch som man vill se varje omgång (Nåja, förutom matchstraff då!).

SE HIGHLIGHTS FRÅN MATCHEN HÄR >>

Sandviken och Villa Lidköping spelade årets match i Göransson Arena enligt Stefan ”Lillis” Jonsson. Foto: Hanna Wanke.

ÅRETS PRESTATION (SPELARE):

Kriterier: Den prestation av en spelare, i enskild match eller över säsong, som imponerat/överraskat mest.

Vinnare: Joel Othén, Sandvikens AIK, Västerås 4 – 5 Sandviken, 6 februari 2022.

”Lillis” kommentar: VSK kommer ut till matchen och sätter ett rejält tryck mot SAIK. Joel gör fem räddningar som är världsklass innan VSK kan sätta 1-0. Joel ”står på huvudet” och räddar verkligen kvar SAIK i matchen. Till slut står SAIK som vinnare med 5-4 och allt tack vare ett makalöst målvaktsspel av Joel. Så vinner man en match åt sitt lag.

ÅRETS PRESTATION (LAG):

Kriterier: Den prestation av ett lag, enskild eller samlad, som imponerat/överraskat mest.

Vinnare: IFK Motala.

”Lillis” kommentar: Vilken start på seriespelet av Motala! Östgötarna började med att slå Broberg och Edsbyn borta. Därefter rullade det på med ytterligare fyra segrar och laget gick upp i serieledning. Det var sannerligen inte många i bandysverige som hade räknat med det. Sviten bröts dock brutalt borta mot VSK. En riktig smäll med 0-11, men en storstilad start på säsongen som lade grunden till en lyckad säsong.

Elias Gillgren har varit en av flera nyckelspelare i IFK Motala under säsongen. Foto: IFK Motala (arkiv).

 

ÅRETS GENOMBROTT/NYKOMLING:

Kriterier: Den spelare som “kommit från ingenstans” eller tagit störst kliv framåt den här säsongen och imponerat mest.

Vinnare: Markus Fremstad, Frillesås BK.

”Lillis” kommentar: Med sina 11 mål i grundserien gjorde den norske anfallaren en riktigt bra debutsäsong för Frillesås. Det är inte enkelt att översätta mål i Norge till att även leverera i Elitserien, men 20-åringen har lyckats på ett imponerande vis. Kul att Norge fortsätter leverera spelare till vår högsta serie.

 

 

ÅRETS DOLDIS:

Kriterier: En spelare som får alldeles för lite uppskattning sett till vad han bidrar med på isen.

Vinnare: Jerker Ortman, IK Sirius.

”Lillis” kommentar: En spelare som inte alltid får dom feta rubrikerna men har gjort en kanonsäsong i Sirius. Gör inte märkvärdigt mycket poäng, men är bollsäker och otroligt duktig på att ta sig fram i plan. Starkt bidragande orsak till Sirius framgångsrika säsong.

Jerker Ortman (här längst fram i tröja #15) rusar inte bara på hörnor, utan gör även mycket annan nytta för Sirius. Foto: IK Sirius Bandy (arkiv)

ÅRETS SPELARE:

Kriterier: Årets bästa spelare. Helt enkelt. Inga krusiduller.

Vinnare: Christoffer Edlund, Villa Lidköping BK.

”Lillis” kommentar: Man kan inte låta bli att imponeras av denna lirare. ”Chrille” öser in mål, säsong efter säsong och är nu meste målskytt genom tiderna i Elitserien. Det säger oerhört mycket om hans storhet när det knappt känns som att någon höjer på ögonbrynen över att han, 35 år gammal, gör 79 mål på 29 matcher i grundserien. Helt makalöst imponerande.

ÅRETS LAG:

”Lillis” kommentar: Jag har tagit ut ett lag som givetvis innehåller några av världens bästa spelare, men även några spelare som varit utropstecken för mig under säsongen likväl som några unga spelare som tagit stora kliv framåt under säsongen. Det är verkligen en brutal konkurrens på alla positioner, men jag har landat i att det här är laget jag vill lyfta efter den gångna säsongen.

Text: Martin Gustafsson, martin@elitserien.se, och Stefan ”Lillis” Jonsson.

Foto: Romus Ramström, Hanna Wanke, IK Sirius, IFK Motala, Frillesås BK.

Grafik: Per Zetterqvist.