Elitserien Awards Dam 2022: ”Otroligt smarta spelare”

Säsongen 2021/22 är avslutad och för att kröna ett händelserikt år lät vi elitserie- och landslagslegendaren Frida Rutqvist plocka ut sina russin ur säsongskakan och dela ut lite fina utmärkelser.

För andra året i rad har det blivit dags att runda av en händelserik säsong med Elitserien Awards. I fjol var det Johanna Pettersson som fick hylla de som hyllas skulle efter säsongen och i år har turen kommit till hennes före detta landslagskollega, Frida Rutqvist.

Villa Lidköping försvarade sitt SM-guld på damsidan i stor stil på en synnerligen svårspelad is på Studenternas häromveckan och med det som lök på laxen sammanfattar Frida nedan den gångna säsongen genom att dela ut ett antal hedersamma utmärkelser, samt genom att ta ut det hon anser vara Årets Lag i Elitserien Dam 2021/22.

ÅRETS MATCH:

Kriterier: Den match som under säsongen varit bäst, mest välspelad, dramatisk och/eller underhållande.

Vinnare: Villa Lidköping BK 4 – 3 Västerås SK, final Svenska Cupen 17 oktober 2021 i ABB Arena, Västerås.

Fridas kommentar: Redan här tar jag mig lite friheter och tar ett halvt steg utanför Elitserien. Årets Match är nämligen finalen i Svenska Cupen mellan Villa Lidköping och Västerås. Den matchen hade allt! Fart, teknik, spänning och vilket jäkla tempo det var från första minut. Precis så bra som bandy kan vara.

SE HIGHLIIGHTS FRÅN CUPFINALEN >>

Villa Lidköping efter segern i cupfinalen mot Västerås SK. Foto: Gert Holmér

ÅRETS PRESTATION (SPELARE):

Kriterier: Den prestation av en spelare, i enskild match eller över säsong, som imponerat/överraskat mest.

Vinnare: Tilda Ström, Villa Lidköping BK.

Fridas kommentar: Behöver jag säga mer än 73 mål? Att som 19-åring gå in och slå ett 26 år gammalt målrekord (Miska Suves notering på 68 mål från 1996 reds. anm.) är ingenting annat än makalöst imponerande. Den mest solklara vinnaren i alla dessa kategorier.

 

 

ÅRETS PRESTATION (LAG):

Kriterier: Den prestation av ett lag, enskild eller samlad, som imponerat/överraskat mest.

Vinnare: Skirö AIK

Fridas kommentar: Med ett ungt lag visar Skirö flera gånger under säsongen att de är med och kan hota lagen som är topp fyra. Hade de fått ett annan lottning i kvarten så hade vi kunnat fått se detta lag i semifinal redan i år. Otroligt skridskostarka, hög lagmoral och spelar ett bra spel där man får ut maximalt av sina styrkor. Jag hoppas de får behålla sina grymma tjejer och bygga vidare på det här.

Skirö AIK har svarat för en mycket imponerande säsong i Elitserien Dam. Foto: Skirö AIK.

ÅRETS NYKOMLING/GENOMBROTT:

Kriterier: Den spelare som “kommit från ingenstans” eller tagit störst kliv framåt den här säsongen och imponerat mest.

Vinnare: Emma Drott, Skirö AIK.

Fridas kommentar: Emma har varit en stor anledning att det hart gått så bra för Skirö. Med sin fart, inställning och vinkelskott har hon tagit stora kliv den här säsongen och är numera en spelare som verkligen står och knackar på dörren till A-landslaget.

 

 

 

ÅRETS DOLDIS:

Kriterier: En spelare som får alldeles för lite uppskattning sett till vad hon bidrar med på isen.

Vinnare: Ellen Ahrnberg, AIK Bandy.

Fridas kommentar: Ellen har varit bra i flera år, men får inte den credd jag tycker hon förtjänar. Starkt bidragande till att AIK gick hela vägen till SM-final. Placeringssäker, läser spelet bra och ibland helt omutbar. Borde hon inte rentav ha varit med i VM- truppen?

Ellen Ahrnberg var starkt bidragande till att AIK tog sig till SM-final på Studenternas IP. Foto: Romus Ramström.

ÅRETS SPELARE:

Kriterier: Årets bästa spelare. Helt enkelt. Inga krusiduller.

Vinnare: Matilda Svenler, Villa Lidköping BK.

Fridas kommentar: En komplett spelare. En klinisk avslutare som ofta är minst lika felfri som framspelare. Där finns bra teknik, ett bra skott, men inte minst stora ledaregenskaper både på och utanför isen. En verklig härförare både i Villa och i A-landslaget.

 

ÅRETS LAG:

Fridas kommentar: Det är svårt att ta ut en trupp när det finns många otroligt duktiga tjejer på alla positioner, men dessa utgör min drömelva. En blandning med massa rutin och ungdomlig entusiasm, men också en bra blandning av tekniska spelare och otroligt smarta spelare.

Text: Martin Gustafsson, martin@elitserien.se, och Frida Rutqvist.

Foto: Team Fabbe/Sören, Romus Ramström, Gert Holmér, Skirö AIK.

Grafik: Per Zetterqvist.