Elitserien Awards 2021: “Ser verkligen inte någon som är bättre”

Endast en match återstår av säsongen för Elitserien Herr och det har blivit dags att hylla de som hyllas bör. Därför delar nu den tidigare storspelaren Magnus Muhrén ut priser i ett antal kategorier för säsongen som har gått.

Själv utsågs han till Årets Spelare på herrsidan i svensk bandy fyra år i rad mellan 2002 och 2005, men nu är det Magnus Muhréns tur att själv prisa de spelare han tycker varit bäst under säsongen. Villa Lidköping och AIK kommer att göra upp i SM-finalen i Recoverhallen i Uppsala på lördag, men frågan är om lagen även dominerar när det kommer till “Murrens” analys av säsongen som har gått.

Den femfaldige svenske mästaren och poängkungen har botaniserat i matcher, spelare och händelser från de senaste sex månaderna och kommit fram till att följande bör hyllas lite extra för vad de har uträttat. Let’s go!

Årets Match

Kriterier: Den match som under säsongen varit bäst, mest välspelad, dramatisk och/eller underhållande.

Vinnare: AIK Bandy 12 – 13 Vetlanda BK, 15 januari 2021 i Gubbängens Skridsko- och Bandyhall

Magnus kommentar: Jag var ju själv en del av den matchen, som tränare för AIK, och det var en helt galen match på alla sätt och vis. Jag har aldrig upplevt någonting liknande. Det blev ju mål på allt. Jag var i chocktillstånd efter matchen. Vi är helt overkligt bra offensivt i andra halvlek och gör nio mål mot ett lag som står med sin första spelare 15 meter utanför eget straffområde, men lika bra som det var offensivt var det dåligt defensivt. Jag kan inte föreställa mig att det finns en mer underhållande match att titta på om man är objektiv.

Årets prestation (spelare):

Kriterier: Den prestation av en spelare i en enskild match eller över säsong som imponerat/överraskat mest.

Vinnare: Erik Pettersson, AIK Bandy.

Magnus kommentar: Den som har imponerat mest under hela säsongen är helt klart “EP”. Christoffer Edlund har ju, i vanlig ordning, vräkt in mål och det imponerar givetvis, men Eriks individuella skicklig är genomgående så oerhört imponerande att jag inte kan blunda för det. Att han dessutom har bredden i sitt kunnande att han klarar av att snitta över två mål per match samtidigt som han gör över en assist per match säger väl det mesta.

Erik Pettersson hyllas av Magnus Muhrén för sina prestationer i vinter. Foto: Joakim Hall.

Årets nykomling:

Kriterier: Den spelare som under säsongen har slagit sig in på den största scenen på bästa vis.

Vinnare: Albin Bjerkegren, Sandvikens AIK

Magnus kommentar: Jag har sett Albin sedan han gick på bandygymnasiet och han har alltid varit väldigt spelskicklig, men samtidigt väldigt liten och tunn. Folk har pratat om att han inte räcker till fysiskt, men jag tycker att han har utvecklats enormt och nu går han från att ha en anonym roll i IFK Motala till att göra över en poäng per match i SAIK. Han har bra fart under skridskorna och är jäkligt skicklig på att hitta smarta och enkla lösningar. En klok, smart och bra spelare som bara kommer att bli bättre och bättre.

Albin Bjerkegren har tagit stora kliv framåt under säsongen enligt Magnus Muhrén. Foto: Hanna Wanke.

Årets prestation (lag):

Kriterier: Den prestation av ett lag, enskild eller över säsong, som har imponerat/överraskat mest.

Vinnare: IFK Vänersborg.

Magnus kommentar: Jag tycker att Vänersborg verkligen har svarat för en imponerande lagprestation som har gjort att de nått nivåer i sitt spel som de egentligen inte har varit nära på många år. Jag upplever dem som en väldigt homogen grupp som är väldigt enade kring vad som är viktigt. De har inte gjort speciellt mycket mål framåt, men ändå tagit sig långt. Det gör ju att det finns mycket att utveckla fortfarande, men om man ska bygga ett hus så börjar man med grunden och den har man lagt i IFK nu.

Lagmaskinen IFK Vänersborg tog stora steg framåt under den gångna säsongen. Foto: Jorge Moreno.

Årets genombrott:

Kriterier: Den spelare som under säsongen bäst har lyft sitt spel till en ny nivå.

Vinnare: William Arvidsson, AIK Bandy.

Magnus kommentar: En ung spelare som, i en ny och stjärnspäckad miljö, har stuckit ut och nu svarat för nästan 30 mål den här säsongen. Det var det nog ingen som trodde inför säsongen. Han har spetskvaliteter i ett väldigt bra skott, både från höger och vänster, och är en attitydspelare som jobbar väldigt hårt samtidigt som han spelar enkelt. En väldigt nyttig spelare för laget.

William Arvidsson har gjort succé under sin första säsong i AIK. Foto: Joakim Hall.

Årets doldis:

Kriterier: Den spelare som får alldeles för lite uppskattning och uppmärksamhet sett till vad han bidrar med ute på isen.

Vinnare: Dennis Henriksen, Sandvikens AIK.

Magnus kommentar: En spelare som inte alls får de rubriker han förtjänar och som jag tycker har vuxit rejält under den här säsongen. Han gjorde det bra när han var i 20-årsåldern och tog sig in i landslaget, men hade det tungt i ett par år därefter. Nu tycker jag dock att han har varit väldigt bra i många matcher med sin fina speluppfattning och sina fina handleder. Det är en hal och skicklig genombrottsspelare med en fin passningsklubba. En väldigt offensivt skicklig mittfältare.

Dennis Henriksen får inte tillräckligt mycket ros för sina insatser, menar Magnus Muhrén. Foto: Hanna Wanke.

Årets spelare:

Kriterier: Årets bästa spelare. Helt enkelt. Inga krusiduller.

Vinnare: Erik Pettersson, AIK Bandy.

Magnus kommentar: Det är inget snack om det i min värld. Jag anser att han, individuellt, är på en nivå som ingen annan är i närheten av idag. Jag har själv en lång karriär bakom mig där jag har varit på högsta nivå och både mött och spelat med väldigt bra spelare, men Erik är komplett. Han är extremt genombrottsfarlig, han skjuter som en häst från båda håll och jag kan verkligen inte se någon som är bättre.

Magnus Muhrén ser Erik Pettersson som en komplett bandyspelare. Foto: Joakim Hall.

Årets lag:

Magnus kommentar: Det är både lätt och svårt att ta ut ett sådant här lag, men jag tycker att det bästa är att gå på de spelare som, enligt mig, har varit bäst på sina respektive positioner helt enkelt. Oavsett ålder, omgivning, förväntningar eller annat. Vissa spelare är fullständigt självskrivna och vissa kanske överraskar aningen mer, men summa summarum så är det här ett oerhört vasst lag med spelare som är guld värda för sina respektive klubbar. Den jag kan känna faller precis på målsnöret på grund av konkurrensen är kanske främst Joel Broberg i Villa Lidköping. Han har gjort det väldigt, väldigt bra i år.

Kommande lördag spelas herrarnas SM-final mellan Villa Lidköping BK och AIK Bandy. Matchen startar kl. 16.15 och sänds på SVT 1 och SVT Play med start 16.05.

Text: Martin Gustafsson, martin@elitserien.se, och Magnus Muhrén

Foto toppbild: Joakim Hall & Sandvikens AIK

Grafisk design Årets Lag: Per Zetterqvist.