Elitserien Awards 2021 – ”De som inte uppskattar henne borde tänka om”

Endast en match återstår av säsongen för Elitserien Dam och det har blivit dags att hylla de som hyllas bör. Därför delar nu den tidigare storspelaren Johanna Pettersson ut priser i ett antal kategorier för säsongen som har gått.

Villa Lidköping tog Elitserien Dam med storm under säsongen och tappade tillslut inte en enda poäng i grundserien. 17 raka segrar blev 19 i semifinalserien mot Skutskär och när laget gör upp om SM-guldet med Västerås SK på lördag så har de även chansen på en ”perfekt säsong”. Frågan är dock hur stor Villa-dominansen är när det kommer till vårt nyinstiftade Elitserien Awards?

Den tidigare landslagsstjärnan och skyttedrottningen i Elitserien, Johanna Pettersson, har tagit på sig den enväldiga jurymössan och hittat ett antal pristagare i en rad olika kategorier. Hon har även tagit ut ett ”Årets Lag” baserat på säsongen hittills. Håller ni med henne? Vem/vilka spelare saknas? Let’s go!

ÅRETS MATCH:

Kriterier: Den match som under säsongen varit bäst, mest välspelad, dramatisk och/eller underhållande.

Vinnare: Villa Lidköping BK 7 – 5 AIK Bandy, 5 december 2020 i Sparbanken Lidköping Arena.

Johannas kommentar: En fartfylld match mellan två topplag som verkligen följdes åt resultatmässigt hela matchen. Den var inte tillknäppt utan helt öppen med hög fart, bra energi och fina prestationer. Det var en match tidigt på säsongen som borde fått tittarna att direkt längta efter nästa match. Den bästa sortens reklam för ligan och sporten!

ÅRETS PRESTATION (SPELARE):

Kriterier: Den prestation av en spelare i en enskild match eller över säsong som har imponerat/överraskat mest.

Vinnare: Tilda Ström, Villa Lidköping BK.

Johannas kommentar: Gör man 62 poäng på 17 matcher i grundserien som 18-åring så har man svarat för årets prestation. Så enkelt är det. Här har vi en typ av spelare som dyker upp var tionde år om vi har tur. Hon har det där lilla extra samtidigt som hon jobbar oerhört hårt för att nå sina resultat och har förmodligen jobbat hårt för att ge sig själv det extra som behövs för att sticka ut. Hon är redan nu en spelare som de yngre spelarna kan börja se upp till. Jag gillar denna typ av spelare något oerhört. Den som gör sitt och lagets jobb varje minut av varje match.

ÅRETS NYKOMLING:

 

Kriterier: Den spelare som under säsongen har slagit sig in på den största scenen på bästa vis.

Vinnare: Edit Ljung, Skutskärs IF.

Johannas kommentar: Nykomling är ett relativt begrepp och Ljung har visserligen avverkat sex säsonger på seniornivå, men det är skillnad på att vara en stabil ”ett mål per match”-spelare i ett lag som dansar på gränsen till slutspel och att göra det i ett lag med guldambitioner. Den här 19-åringen har dock bevisat att hon klarar av både och. Flytten från Skirö till Skutskär var säkerligen inte helt enkel och det fanns en del förväntningar på henne, men att då gå in och vara lagets bästa målskytt och poängspelare imponerar stort. Edit är fortsätt väldigt ung och jag är övertygad om att vi kommer att få se mycket mer av henne framöver.

 

ÅRETS PRESTATION (LAG):

Kriterier: Den prestation av ett lag, enskild eller över säsong, som har imponerat/överraskat mest.

Vinnare: Villa Lidköping BK.

Johannas kommentar: Det går inte att ducka för den totala bristen på poängtapp. Villa har imponerat över hela(!) säsongen. Spelarna har levererat i spelet som de kommit överens om samtidigt som det har varit många fina individuella prestationer på många spelare. De har även haft tålamodet och tron på sig själva över 90 minuter vilket har lett till stabila segrar i de flesta matcherna.

ÅRETS GENOMBROTT:

Kriterier: Den spelare som under säsongen bäst har lyft sitt spel till en ny nivå.

Vinnare: Charlotte Selbekk, Västerås SK.

Johannas kommentar: Det stora samtalsämnet inför säsongen runt VSK var hur de skulle klara av att fylla hålet efter skyttedrottningen Matilda Plan. Fram klev en bomber från Bærum och vips så var problemet ur världen. Selbekk fick större utrymme när Plan försvann och hon tog verkligen för sig av ytorna som uppstod. Hon har alltid varit bra men i år har hon verkligen blommat ut, nästan dubblerat sin poängskörd och kunnat ta ännu större ansvar i spelet. Oerhört roligt att se!

 

 

ÅRETS DOLDIS:

Kriterier: Den spelare som får alldeles för lite uppskattning och uppmärksamhet sett till vad hon bidrar med ute på isen.

Vinnare: Agnes Ögren, Villa Lidköping BK.

Johannas kommentar: Lagkaptenen som match efter match gör allt för att hennes lag ska vara så bra som möjligt. En lugn och klok spelare som håller ihop sitt gäng. 21-åriga Ögren är inte den som syns mest, men de omkring henne uppskattar henne rejält och om de inte gör det så borde de tänka om…

 

 

ÅRETS SPELARE:

Kriterier: Årets bästa spelare. Helt enkelt. Inga krusiduller.

Vinnare: Tilda Ström, Villa Lidköping BK.

Johannas kommentar: Hon har levererat oerhört mycket mer än vad man kan begära av en tjej i den åldern. Det här är en 18-årig superstjärna vi pratar om. Får hon bara vara frisk och hel samtidigt som hon fortsätter tycka att bandy är roligt så kommer hon vara dambandyns stora profil i många år framöver.

ÅRETS LAG:

Johannas kommentar: En fräsch blandning av rutin och framtida namn. De mer rutinerade håller fortfarande oerhört hög klass och har varit ovärderliga för sina respektive lag medan de yngre jobbar hårt för att slå sig in bland de allra bästa, om de inte redan är där. Det var många svåra val att göra, men jag är trygg i att det här är ett ruskigt bra lag!

 

Se lördagens SM-final mellan Villa Lidköping och Västerås SK med start 12.50 på SVT 1 och SVT Play.

Text: Martin Gustafsson, martin@elitserien.se, och Johanna Pettersson.

Foto: Team Fabbe/Sören, Mattias Boström och Hans Holm.

Grafik: Per Zetterqvist.