Elitserieåret summerades med givande möte

I samband med förra fredagens årsmöte bjöd Föreningen Svensk Elitbandy in till ordförande- och klubbchefsmöte på Scandic Alvik där viktiga framtidsfrågor diskuterades.

En fredagseftermiddag i huvudstaden bjöd nyligen på storsamling av ordföranden och klubbchefer från så gott som samtliga elitserieklubbar. En träff som inleddes med att Christian Ehn, avgående ordförande i Föreningen Svensk Elitbandy, redogjorde för året som har gått och därtill bland annat hur väl målsättningarna inom Strategi 2025 har nåtts hittills.

Konstatera kundes att verksamheterna överlag har förflutit på ett bra sätt, men att det alltjämt finns viktiga utvecklingsarbeten att göra. Bland annat då föreningarna överlag upplever att de har mer att göra för att skapa välfungerande organisationer och för att kunna nå högt ställda målbilder när det gäller saker som publiksnitt, mediaintäkter och evenemangsstrategier. Varpå intressanta diskussioner följde kring hur den allmänna kommersiella utvecklingen ser ut inom bandyn.

Affärsutvecklingen i full gång

Efter Christian Ehns inledningsanförande tog Thomas Mårtens, nyanställd affärsutvecklare i FSE, vid och berättade om sitt arbete under hans första dryga två månader på jobbet. Fysiska möten har hållits med 13 av 18 medlemsföreningar för att skaffa sig en relevant bild av nulägessstatus och för att diskutera vilken typ av hjälp och assistans som behövs. Möten med övriga klubbar sker i närtid.

Mårtens berättade även att det redan startats upp ett konkret arbete tillsammans med Sandvikens AIK med syfte att på ett bättre sätt paketera deras hållbarhetsarbete ut mot partners. Detta klubbcase delades med församlingen och diskuterades med stort intresse. Ett liknande case är på gång att startas upp tillsammans med Broberg/Söderhamn.

Sammanfattningsvis konstaterade Mårtens att han identifierat fyra prioriterade områden att, tillsammans med klubbarna, arbeta vidare med. Dessa är just hållbarhetspaketering, hantering av publikdatabaser, struktur för partnererbjudanden och kommunikation. Bra inspel kom även om vikten av att väva in de nya direktiven om CSRD och hållbarhetsrapportering för att kunna möta kraven från stora bolag.

Elitserien 2.0 – hur utvecklar vi svensk bandy?

Det går inte nog att understryka vikten av kontinuerligt utvecklingsarbete och framåtblickande när det kommer till svensk bandy i allmänhet och  Svensk Elitbandy och klubbarna i synnerhet. Därav arrangerades en workshop under namnet ”Elitserien 2.0” där deltagarna fick diskutera och ta fram prioriterade områden, vad som enkelt kan göras i närtid och hur vi tror att Elitserien ser ut om tio år.

Förslagen och feedback som kom tillbaka var bred och intressant, men sammanfattningsvis går följande att säga om vad klubbarna själva upplever vara de mest prioriterade områdena att jobba med framöver:

  • Stärka den gemensamma produkten
  • Skapa mer och snabbare marknadsföring för att nå ut bredare – ”Bandyn är inte bara för nördar”
  • Organisationen måste sitta både på central nivå och hos klubbarna
  • Arenakraven måste tydliggöras. Detta bland annat för att underlätta fortsatt utvecklingsarbete med evenemangen på arenorna
  • Samverkan måste stärkas. FSE ska sträva mot bättre och mer samarbete med såväl Svenska Bandyförbundet som Allsvenska Serieföreningen som att fortsätta stärka samarbetet mellan klubbarna

Utöver detta fanns även en hel del tankar kring vilken ”lågt hängande frukt” som föreningar och liga borde kunna ta tag i per omgående för att kunna se fortsatt positiv utveckling:

  • Vår sport behöver tillåta ännu mer känsloyttringar då detta har positiv inverkan på engagemang och intresse från vår publik
  • Arbetet med FanZone ska fortsätta prioriteras högt i rekryteringssyfte
  • Mycket viktigt arbete runt mångfald finns att göra, men vi behöver lyfta och betona den positiva utveckling som sker på flicksidan och inom ramen för Skridskokul-verksamheter
  • Ha en mer aktiv dialog med media och själva arbete för att positivt påverka bilden som sänds ut om våra verksamheter

Den avslutande punkten i workshopen var frågeställningen hur vi tror och vill att Elitserien ska se ut 2034. Även där bjöds det på spännande idéer och diskussioner som bland annat mynnade ut i följande:

  • En tydlig vision krävs och även tydlighet med delmål att nå på vägen
  • Samhällsansvaret och hållbarhetsarbetet kommer bara fortsätta bli viktigare och vi behöver säkerställa att bandyn, på alla plan, är en tydlig del av samhället
  • Nya attraktionskrafter måste hittas
  • Central utvecklingsgrupp ska startas tillsammans med representanter från föreningarna i syfte att lägga grunden för det långsiktiga arbetet

Föreningen Svensk Elitbandy tackar samtliga deltagare på mötet för intressanta inspel och diskussioner och ser fram emot att fortsätta ett framåtlutat arbete med ny energi under verksamhetsåret 2024/25.