Elitenkäten: Här är spelarnas drömklubb – ”En kul egoboost”

Inför säsongen lät vi samtliga spelare i Elitserien Herr & Dam svara på ett antal enkätfrågor om högt som lågt. Svaren presenteras nu i artikelserien Elitenkäten och det här är del 8 i den serien.

Alla har vi olika mål och drömmar i livet. Vissa bandyspelare kanske redan har uppfyllt stora delar av sina om man exempelvis spelar i Elitserien, har vunnit SM-guld eller VM-guld. Andra jagar fortfarande sitt stora slutmål. Vi ställde frågan, inom ramen för Elitenkäten 23/24, till samtliga spelare i Elitserien Dam & Herr vilken klubb, bortsett från deras nuvarande, som de allra helst skulle vilja representera och varför. Svaret blev tydligt. En majoritet av spelarna, både på dam- och herrsidan, svarade att de helst skulle vilja dra på sig den blåa Villa-tröjan om de skulle byta klubb idag.

”För att få spela de stora matcherna, med de allra bästa spelarna och samtidigt få känna på proffsigheten i allmänhet som klubben besitter. Publiken, trycket, intresset och förutsättningarna. Helheten”.

”En klubb som lägger ner extremt mycket tid och pengar på alla sina lag och ger bra förutsättningar”.

Så lyder några av motiveringarna bakom spelarnas svar och Villa Lidköpings klubbdirektör, Jonas ”Sparris” Johansson, blir givetvis både glad och stolt när han får höra enkätens svar.

– Det är givetvis roligt. Det är ett bevis på att vi gör rätt saker och jobbar på rätt sätt. Det är kul att höra att det är många som verkar tycka om vår förening och det vi gör, säger han.

– Att vi skapar en attraktionskraft ute i övriga bandysverige kring vår förening och hur vi jobbar är givetvis jätteroligt att få ett kvitto på. Sedan vet jag inte om det leder till sådär jättemycket i slutändan (skratt), men visst är det en kul egoboost för föreningen att man verkar tycka bra om oss ute i övriga bandysverige. Både kring hur vi jobbar och att man skulle vilja vara här rent sportsligt, så det är ju kul. Sedan, som sagt, tror jag inte att det går att dra några jättestora växlar av det, utan det är mer en kul grej.

Att klubben fått flest omnämnanden både på dam- och herrsidan vittnar inte minst om den enorma utveckling som har skett vid Vänerns södra strand när det gäller dambandyn. Från att inte ens ha ett lag i Elitserien i början av 2017 till att idag stå med tre raka SM-guld.

– Initialt gjorde vi ungefär på samma sätt som vi gjorde på herrsidan när vi skulle etablera oss som topp fyra-lag. Vi tog in krafter utifrån i kombination med att vi försökte stärka vår egen ungdomsverksamhet runtom. Det kortsiktiga var att vi skapade ett större intresse runt vår verksamhet som fick fler att välja att satsa på bandyn och på det sättet har vi fått en väldigt fin verksamhet både på herr- och damsidan. Framförallt kanske på damsidan där vi har etablerat oss på allvar parallellt med en fin ungdomsverksamhet som har fått fram ett antal bra spelare som finns med oss nu och som ser till att det kommer fler i framtiden, säger ”Sparris”.

– Det är väl den största enskilda anledningen egentligen – att vi valde att göra satsningen.

Under Johanssons mångåriga ledning har dock Villa Lidköping inte uppfunnit hjulet på nytt. Även den karismatiske klubbdirektören med kollegor har hämtat gott om inspiration från andra föreningar, både i och utanför bandyn, när det kommer till vad som utgör en attraktiv förening.

– Ja, det har vi verkligen gjort. Framförallt under den uppbyggnadsfas som började 2009. Där tittade vi mycket på bland annat Sandviken och Edsbyn och hur de hade lyckats med sin verksamhet. Det var ju de två föreningarna som stack ut väldigt mycket då, ihop med Västerås som väl har stuckit ut under flera sekel (skratt). SAIK och Edsbyn gjorde det definitivt under 2000-talet, så de tittade vi mycket på när det gäller herrsidan.På damsidan tittade vi kanske inte lika mycket på någon kollega i branschen på det sättet, utan mer på vad vi själva gjorde när vi etablerade vårt herrlag på den nivån. Hur kunde vi göra en ”copy/paste” på det?, säger han.

–  Numera kanske vi inte tittar så mycket på kollegorna i bandysverige, utan mer på andra idrotter och andra elitklubbar. Vi försöker ta inspiration både från idrotten och kulturen egentligen. Det går att ta bitar från båda håll som går att paketera ihop och göra till en intressant produkt för publiken att komma och upptäcka här hos oss.

Andra föreningar som omnämndes ofta som svar på frågan i enkäten var bland annat:

Sandvikens AIK Dam: ”De har en intressant satsning på gång med ett bra lag, det finns en tydlig spelidé och de verkar ha en långsiktig plan. Även förutsättningarna verkar vara bra!”.

Uppsala BoIS Dam: ”Det känns som en vettig förening som har framtiden för sig”.

Västerås SK Dam & Herr: ”De spelar en fantastisk bandy”

Bollnäs GIF Herr: ”De har oerhört bra möjligheter nu med sin nya arena. Jag hade gärna spelat inför deras hemmapublik då de skapar bra stämning, men också velat uppleva det enorma bandyintresset som finns i Bollnäs”.

Foto: