Efter SM-guldet – Granqvist är Årets Komet

För tolfte året i rad delar Svenska Bandyförbundet ut priset Årets Komet. På herrsidan går utmärkelsen till Jesper Granqvist i Edsbyns IF.

Pristagaren utses av en jury och går till den spelare som under säsongen gjort exceptionellt stora framsteg i sitt klubblag och eventuellt landslagsspel. Utmärkande för Årets Komet är att pristagaren, i likhet med bandyprofilen Torbjörn Ek, utvecklats till så kallad ”riktig lirare” och att hen uppträder som en stor idrottare både på och utanför planen.

– Men oj, wow! Det var kul, säger en glatt överraskad Jesper Granqvist när han nås av beskedet att han utsetts till Årets Komet på herrsidan.

– Jag känner mig mest chockad just nu, för det här är inget pris som jag har funderat på att få, säger Granqvist och skrattar till.

20-årige Granqvist har redan hunnit göra fyra säsonger i Elitserien Herr och då även fått vara med och föra “Byn” till två SM-guld, varav det senaste kom så sent som nu i mars. Utmärkelsen innebär även att han nu inom loppet av fyra säsonger prisats med “Årets Pojkspelare”, “Årets Junior” och “Årets Komet”. En trippel som endast AIK-stjärnan Erik Pettersson lyckats med sedan tidigare på herrsidan. På damsidan har även Villa Lidköpings Ida Friman lyckats med samma bedrift.

Sätter ljuset på utveckling

– Min säsong har varit lite som en berg- och dalbana. Som spelare pendlar man mellan toppar och dalar, men över lag har det gått framåt. Jag tycker ju att jag är samma spelare nu som när jag började som ordinarie i truppen, men med tiden har jag fått en ny roll där jag får vara med och bidra på fler sätt än att bara försvara. Och de andra i laget är stöttande i att låta mig vara den spelaren, säger Jesper Granqvist.

Syftet med utmärkelsen är bland annat att hylla och rikta strålkastarljuset på den spelare som har tagit ytterligare steg på utvecklingskurvan under den gångna säsongen. Och det kanske är bra att utomstående ögon ser hur spelarna utvecklas då det ibland kan vara svårt för spelarna själva att skapa sig en tydlig bild förloppet, åtminstone om man ska tro Jesper Granqvist.

– Utmärkelsen får ju mig att fundera på hur jag har utvecklats. Det är ju som allt annat i livet – man tycker inte att man förändras så mycket, men jag antar att det är insatta personer i juryn som har ett öga för bandy och som ser att man har gjort nåt rätt, säger Granqvist.

Juryns motivering:

”Förutom att Jesper Granqvist är en riktigt bra bandyspelare och lagkapten för P21-landslaget är han dessutom uttagen i A-landslaget. Han har under säsongen som gått visat att han har kapacitet att gå ännu längre än de stora kliv på utvecklingsstegen som han tagit så här långt. Jesper Granqvist är ett föredöme båda on och off ice.”

Tidigare vinnare – Årets Komet Herr:

2010-11 Erik Säfström, Sandvikens AIK
2011-12 Erik Pettersson, Sandvikens AIK
2012-13 Erik Persson, Edsbyns IF
2013-14 Adam Gilljam, Hammarby IF
2014-15 Joakim Svensk, Edsbyns IF
2015-16 Joakim Andersson, Vetlanda BK
2016-17 Tuomas Määttä, Edsbyns IF
2017-18 Martin Karlsson, Villa Lidköping BK
2018-19 Robin Öhrlund, IFK Vänersborg
2019-20 Oscar Wikblad, Edsbyns IF
2020-21 Anton Andersson, IK Sirius