Efter 60 år – nu drömmer Bollnäs om nytt SM-guld

Här är laget som tog Bollnäs senaste guld. Efter 60 års väntan – kan fansen börja hoppas igen? – Det har jag sagt hela tiden, att vi ska vinna SM-guld, säger klubbchefen Robert Lindgren.

Här är laget som tog Bollnäs senaste guld. Efter 60 års väntan – kan fansen börja hoppas igen?
– Det har jag sagt hela tiden, att vi ska vinna SM-guld, säger klubbchefen Robert Lindgren.

1956 tog Bollnäs sitt senaste SM-guld, inför 21 000 åskådare på Stockholms Stadion. Örebro SK hade ledningen med 2–1 tills det bara var fyra minuter kvar av finalen. Då vände Bollnäs till 3–2.
En triumf som för alltid står i historieböckerna, men som få fortfarande minns eller har upplevt.
Så det är stolta miner i Bollnäs de senaste veckorna när det pratas Elitserien. Bollnäs är serieledare. Sveriges bästa lag just nu!
  Det är en uppmuntran att se på tabellen, så är det ju, säger Robert Lindgren. Ett bevis på att vi måste ha gjort något rätt.
Och visst finns tankarna på final – och ett nytt SM-guld – i mars.
– Vi har ju investerat senaste tre åren för att kunna utmana om ett guld. I fjol var vi med och nosade, men nu har vi verkligen kapacitet.
– En eller två spelare har bytts ut per år och vi har fått kontinuitet och ett sammansvetsat LAG där spelarna har förtroende för varann. Det gör att vi vinner matcher.
  När man går man in i omklädningsrummet och tittar på alla så konstaterar man att det är ett jäkligt bra gäng.

• För bara några månader sen fick ni ganska mycket kritik. Hur kändes det?
– Ja, men vi kan inte stressa upp oss när vi får kritik. Och jag är ingen som tar åt mig, även om jag hört hur folk pratat.
– Om vi bara skulle agera efter journalisters rubriker, då skulle vi inte kunna bygga en klubb.
– I fjol skreks det att tränaren skulle sluta och spelare skulle bytas. Men om vi i klubben inte litar på truppen, vem ska då göra det?

• Hur har du känt när det pratats om ”tråkiga Bollnäs”?
– Vi har tydligen upplevts som tråkiga trots att vi gör lika mycket mål som Villa, har få utvisningar och en massa artister i laget.
– Lag som sägs spela mycket roligare bandy än vi har kommit till Sävstaås och lirat med tolv man i försvaret, men inte gnäller vi på det.

• Så här långt känns Bollnäs och Villa känns starkast, eller hur?
– Ja, men Sandviken och Västerås ska vi inte räkna bort. Ett av dom lagen står troligen på Tele2 i Stockholm innan det här är klart.  De har inte fått ihop ihop det riktigt än.
– SAIK är ett bra lag med nya idéer, och det tar tid att sätta saker. Det är inte så enkelt att få ihop allt.

• Har Bollnäs nått sin maxkapacitet?
– Nej, ett snitt över säsongen är snarare 80-85 procent. Det finns mer att ta av.
– Vissa perioder har varit bra, vissa inte riktigt lika. För att nå till en final måste de etablerade spelarna vara riktigt bra, och de icke etablerade spelarna måste vara grymt bra.

• Nu har du varit klubbchef i tre år. Hur orkar du?
– Det här är det bästa som finns, en livsstil och inte ett jobb. Visst, jag lägger ner många timmar, men det roligaste man kan hålla på med.
– Vi har en smal organisation med en massa ideell kraft som hjälper till. Utan dom skulle vi inte klara det.
– Och snart kör jag på med mitt andra heltidsjobb, att få till vår inomhusarena. Det blir en fantastisk resa för klubben med stora möjligheter.


Bollnäs GIF har två SM-guld, 1951 och 1956.
SM-finaler 2010 och 2011: förlust mot Hammarby (1-3) och Sandviken (5-6)