”Det här liknar en saga”

IFK Motala är tillbaka i Elitserien. Något som varken spelare och ledare vågade tro på för några månader sen. – Det är många som säger att det här liknar en saga, säger klubbchefen Pär Beckne.

IFK Motala är tillbaka i Elitserien.  Något som varken spelare och ledare vågade tro på för några månader sen.
– Det är många som säger att det här liknar en saga, säger klubbchefen Pär Beckne.

Firandet och jublet har knappt lagt sig i Motala. Stadens bandypojkar gjorde det som ansågs vara omöjligt, att gå upp i Elitserien i ett kval där både Tellus och Gripen var motståndare. Och det råkar infalla 30 år efter klubbens magiska SM-guld.

Hur gick det till egentligen?
– Det kan fråga sig, skrattar klubbchefen Pär Beckne. Före säsongen var min känsla att vi skulle kunna gå till kval. Men varken jag eller någon anna tänkte ens tanken att vi skulle gå upp.
– Men under säsongen har vi blivit allt bättre, ja vi har spelat oerhört bra.
– I alla våra kvalmatcher har vi varit det bästa laget. Det har inte handlat om tur eller slump.

Det skulle vara lätt att peka på stjärnor som burit laget till Elitserien, men så har det inte funkat i Motala i år.
– Nej, vi har verkligen varit ett LAG där alla accepterat en tydlig roll och underkastat sig det man ska göra. Alla kan inte glänsa, säger Pär Beckne.
Dock. Två eldsjälar som gett rutin och tyngd i laget är de spelande tränarna Daniel Lehnbom och 45-årige Patrik Spångberg (som har två söner som lagkamrater).
– Lehnbom har varit fruktansvärt bra och när Patrik Spångberg kom tillbaka från Flen fick vi extra tyngd. Erik Ivarsson har dessutom varit en fantastisk lagkapten och höjt många spelare.
– Men när vi slår Falun hemma med 7–1 har vi sju målskyttar. Det visar att vi verkligen varit ett lag.

Är ni redo för Elitserien?
– Det måste vi vara, även om vi vet att det är ett oerhört steg både sportsligt och organisatoriskt. Fördelen är att vi har en bra organisation och en bra ekonomi.
– Vi har inte en krona i skuld, så alla intäkter fr o m nu går till nästa säsong.

Motala var ett fantastiskt publiklag på 80-talet. Kan ni få liknande publiklyft i Elitserien?
– Publiken har varit fantastisk under kvalspelet, och i senaste hemmamatchen fullkomligt bar de oss framåt. Nu är vi i Elitserien inte för vår egen skull, utan för vår stad. Och då hoppas vi att folk kommer.

Är det för tidigt att fråga om vilka förstärkningar ni ska göra i laget?
– Ja, vi måste tro på de spelare som gjort den här resan åt oss. Många har kontrakt även över nästa säsong. Men visst, några värvningar ska vi göra.
– Att klara sig kvar i Elitserien är en sak, men att ta sig till nivå mellan placering fem och tio är ganska stort. Det får bli vår nästa målsättning.

Fakta Pär Beckne:
Målvakt i Motala under 80-talet och pojklagspelare redan 1976.
Kom tillbaka till klubbeni börj nav 2000-talet när Magnus Brodén bad om hjälp.
Anställd i IFK Motala som klubbchef (och lagledare) sedan 2012.

Fakta IFK Motala
Bildades 1932 som Holms IF och ombildades till IFK 1938. Bandysektionen startade 1965 där Pär Höckert var eldsjälen som drevs av idén att Östergötland skulle ha en klubb i översta serien.
1979/80 började satsningen att värva klasspelare som Popen Pettersson, Ulf Spångberg och Robert Jonsson. Motala blev ett stabilt slutspelslag och hade seriens högsta publiksnitt.
När Motala och Boltic möttes i en avgörande semifinal 1984 sattes publikrekordet på 8 200 åskådare. 1985 nådde Motala SM-final, men förlorade.
1987 kom tillslut det efterlängtade SM-guldet – seger mot Boltic på Söderstadion med Mikael Arvidsson som toppspelare.