Fotograf: Romus Ramström

Dam: Mästarinnorna redo att försvara guldet

Efter två raka SM-guld står nu Västerås SK inför en lite ovan utmaning när laget ska kliva in i elitseriesäsongen. Det är nämligen inget av motståndarlagen som tror att Grönvitt försvarar guldet.

– Vi går självklart för ett tredje guld, säger fjolårets guldhjälte Charlotte Selbekk till Bandypuls.

När Elitserien Dam drog igång förra helgen fick de regerande mästarna Västerås SK följa matcherna hemma i soffan på grund av coronaskäl, men den här helgen är laget redo att kasta sig in i seriespelet med dubbla matcher. Under lördagen gästar laget Sandvikens AIK för att sedan under söndagen ta emot KS Bandy på hemmaplan.

Med två raka SM-guld i ryggen är det enkelt att tro att västmanlänningarna borde vara stora favoriter till guldet även den här säsongen, men när tränarna fick säga sitt under upptaktsträffen var det bara VSK själva som trodde på grönvitt guldjubel på Studenternas. Istället var det de nyblivna cupmästarinnorna Villa Lidköping, som besegrade just VSK i finalen i oktober, som målades upp som favoriter inför säsongen.

Det spelar inte någon stor roll, vi tror på oss själva och har ett starkt team runt oss. Villa ska väl vara favoriterna nu, så det är väl ingen skräll. Samtidigt vet vi vad vi kan prestera och då får väl vi vara lite underdogs om det är dit de vill komma, säger Västerås norska stjärna Charlotte Selbekk till Bandypuls.

Något som tycks ha fått vissa att tvivla på VSK ännu mer den här säsongen är det faktum att laget i år tvingas klara sig utan skyttedrottningen Matilda Plan, som lagt skridskorna på hyllan till förmån för fotbollskarriären, och målvaktsstjärnan Sara Carlström som är gravid. Tunga tapp till trots så är det ingenting som Charlotte Selbekk tror försvagat laget.

– Vi har fått in en ny målvakt i Olivia (Gransing). Så vi har ett väldigt starkt team med Isabell (Larsson) som tidigare fått stå mycket på sidan, men när hon fått chansen så har hon verkligen tagit den, säger norskan.

– Matilda är en av världens bästa bandyspelare och hon är en härlig person att ha i laget också. Men det kan vara bra för oss också, fler spelare som kanske inte behövt ta ansvaret förut kanske måste kliva fram. Och det tycker jag syns väldigt tydligt på träningarna. Alla har lyft sig ett snäpp tycker jag.

Bandypuls: Du menar att ni inte blivit något svagare alls?

– Nej det tycker jag inte.

Även VSK-tränaren Olle Wiberg ser fram emot att få återgå till tävling och match och det råder ingen tvekan om att han hyser stor respekt för lördagens motståndare, Sandvikens AIK. En motståndare som, precis som tre andra lag i serien, tippat sig själva som blivande SM-guldvinnare.

Det ska bli spännande att se deras lagbygge, de är kanske favoriter i den här matchen nu med tanke på hur de rankar sig själva. De tror mycket på sig själva och vi tror mycket på vårat. Vi kommer gå för fullt och sen får vi se hur pass bra de står sig, säger Wiberg till vskbandy.se.

Söndagens motståndare, KS Bandy, höll länge jämna steg med just SAIK i deras premiärmatch förra helgen och Olle Wiberg menar att hans lag kommer behöva vara väldigt noggranna för att få med sig två poäng från den matchen.

– Ett ungt lag som sagt och en fantastiskt stor utveckling i laget. De hade en bra premiär mot Sandviken och kommer till oss med mycket energi och entusiasm. De har många unga spelare som är framtidens damelitspelare och vi måste vara noggranna i vårat för att ta två poäng, konstaterar han.

Se Elitserien Dam live på Sportbladet Play

I en av helgens, lördagens, tre övriga matcher ska nykomlingarna Mölndal försöka följa upp premiärsegern mot Skirö med att knäppa fjolårsfinalisterna Skutskär på näsan i Slättbergshallen i Trollhättan. Ett Skutskär som har fått en tuff start på säsongen med förluster mot toppkonkurrenterna Villa Lidköping och AIK.

Senare samma lördag är det dags för tv-match från Sparbanken Lidköping Arena då cupmästarinnorna Villa tar emot Skirö. Västgötskorna vann samtliga fem möten med småländskorna under förra säsongen, inklusive SM-slutspel och World Cup, och får nu gälla som stora favoriter inför lagens första möte det här spelåret.

Matchen startar 15.30 och direktsänds på Sportbladet Play >>

Lördagen avslutas med att tidigare nämnda KS Bandy ska gästa serieledande AIK i Gubbängens Bandyhall. Det svartgula, förväntade, topplaget vann lagens båda möten förra säsongen, men i den senare av de båda matcherna avgjordes först i den 87:e matchminuten då Karina Lipanova satte 2-1 till “Gnaget”. AIK , som så sent som i onsdags tvålade till Skutskär med hela 10-2, knep tidigare i höstas en tredjeplats i Svenska Cupen och med nya och nygamla spelare i laget som Linnéa Larsson, Anna Widing, Kristina Mashinskaya, Anna Fosselius och Almira Khoroshevskaya så är det inte helt svårt att se varför laget inför säsongen valde att tippa sig själva som blivande svenska mästarinnor.

De lär dock få tuff konkurrens av bland annat Västerås SK. I alla fall om Charlotte Selbekk får som hon vill.

Vi går självklart för ett tredje guld. Det är inget att hymla om, det är vårt mål, säger VSK-stjärnan till Bandypuls.

Bilden: Charlotte Selbekk firar förra säsongens SM-guld med sina lagkompisar. Fotograf: Romus Ramström.