Covid-19: Så fungerar säsongen hittills

Säsongerna för Elitserien Herr och Dam har länge omgärdats av en stor osäkerhet kopplad till Covid-19, men nu applåderas klubbarna för deras sätt att hantera situationen.

När elitserierna i bandy startade i mitten av november fanns en befogad oro för att säsongen skulle bli helt sönderryckt av Covid-19, men när nu en knapp tredjedel av säsongerna har spelats så råder istället försiktig optimism. Hittills har nio herrmatcher och en dammatch behövt hitta nya speldagar på grund av risken för smittspridning, men inblandade parter menar att många problem har löst smärtfritt via ett gott samarbete mellan klubbar, ligaorganisation och förbund.

– Först och främst ska vi säga att det fortfarande är ett mycket tufft läge vi befinner oss i. Det är klyschan om ”en dag i taget” som gäller fullt ut. Det vi ser hittills är dock att våra arbetsmodeller tillsammans med klubbarna och med Svenska Bandyförbundet har fungerat väldigt bra. Jag upplever att klubbarna har hanterat situationen på ett så bra sätt som möjligt hittills och SBF:s Covid-grupp drar verkligen ett hästlass, säger Per Selin, ligachef för Svensk Elitbandy, och fortsätter:

– Jag vill också verkligen passa på att betona vilket oerhört starkt jobb som görs från tävlingskommittén, med Christer Persson och Micael Eriksson i spetsen. Det är inte sällan väldigt komplicerade beslut de måste fatta, men de har verkligen klivit fram och styrt upp det här på ett imponerande sätt.

Även från Svenska Bandyförbundet menar man, även om utmaningarna är många och svåra, att dialogen med klubbarna och ligan har fungerat med beröm godkänt. Förhoppningen nu är att kunna kratta manegen så gott som möjligt inför återstoden av säsongen, så att ett antal reservplaner alltid finns tillgängliga.

– Jag tycker att det har fungerat riktigt bra. Sedan är det så att vi har ett möte med klubbarna i morgon kväll (läs; tisdag) på grund av att vi har varit tvungna att justera lite ytterligare i matchschemat framöver för att få loss ett antal reservdatum till. Allt sådant här springer ur förståelse mellan klubbarna, Svensk Elitbandy och Svenska Bandyförbundet, säger Micael Eriksson på SBF.

– Vi behöver planera in fler reservdagar, så vi gör lite smärre justeringar. Exempelvis kan det vara att några lördagsmatcher blir till fredagsmatcher för att frigöra ett par söndagar. Jag har förhoppningar om att föreningarna litar på de flyttar som vi gör och känslan är att det finns en större förståelse i dessa tider.

Eriksson konstaterar även med glädje att kommunikationen med klubbarna har blivit mycket tydligare under se senaste månaderna och att allting rapporteras in till SBF:s Covid-grupp och tävlingskommitté precis som överenskommet.

– Det fungerar bra eftersom vi är lite övertydliga i vår kommunikation. Vi använder inte bara mail, utan vi ringer varandra om så behövs för att skapa en förståelse. Sedan har klubbarna skött det ypperligt när det kommer till att höra av sig till oss om de har fått något bekräftat fall eller om någon har fått minst symptom. Det fungerar verkligen bra, säger han.