Beskedet: Skutskär drar sig ur Elitserien

Det blir inget spel i Elitserien Dam 2022/23 för Skutskärs IF. Under tisdagen meddelade klubben att de lämnar sin plats i ligan med omedelbar verkan.

Säsongen 2017/18 var Skutskärs IF nykomlingar i Elitserien Dam och de gröngula inledde sejouren med att sensationellt vinna SM-guld direkt. Sedan dess har klubben nått ytterligare två SM-finaler och två semifinaler, men under tisdagen kom beskedet att det inte blir något spel i Elitserien Dam 2022/23 för klubben.

Vi har under hela våren och sommaren jobbat intensivt för att förnya kontrakten med fjolårets trupp samt värva nya spelare för att skapa ett slagkraftigt lag inför kommande säsong. Men antalet intresserade damspelare räcker inte till och tjejerna väljer hellre andra klubbar, och då är det bara att inse att det inte kommer att fungera med de förutsättningar vi har att erbjuda. Att delta i Elitserien innebär också att man har ett ansvar gentemot de egna spelarna, övriga lag och tävlingsorganisationen, och med endast sju kontrakterade spelare tvingas vi alltså att backa från vår plats i Elitserien, säger Skutskärs ordförande, Sören Sandström, i ett pressmeddelande.

Beskedet gör även att det just nu bara finns nio lag i Elitserien Dam inför kommande säsong.

– Det är oerhört tråkigt och beklagligt att Skutskär har landat i det här beslutet, men samtidigt har vi respekt för att alla engagerade krafter runt klubben har gjort precis allt de kan för att lösa problemet. Skutskär är en förening som är stark i sitt arbete med unga tjejer och killar, så även om de inte spelar elitseriebandy i vinter kommer föreningen fortsätta framåt, säger Per Selin, ligachef för Svensk Elitbandy.

– Rent praktiskt innebär Skutskärs besked att vi nu har en vakans i Elitserien Dam. Det är nu upp till Svenska Bandyförbundets tävlingsenhet att utreda hur serien ska spelas. Det ligger i alla parters intresse att detta görs både skyndsamt och noggrant, men först efter att den processen är klar kan vi återkomma med mer information.

Foto: Skutskärs IF.