”Bara att åka ut och njuta”

Årets överraskningslag har nått semifinal. Med årets överraskningsspelare. Men Edsbyns Oscar Wikblad, 19 år, är lugn: – Det är såna här matcher man tränar för. Det är bara att åka ut på isen och njuta av semifinalen, säger han.

Årets överraskningslag har nått semifinal. Med årets överraskningsspelare. Men Edsbyns Oscar Wikblad, 19 år, är lugn:
– Det är såna här matcher man tränar för. Det är bara att åka ut på isen och njuta av semifinalen, säger han.

Oscar Wikblad är en av Elitseriens mest hyllade ynglingar under säsongen, och han har tagit kliv efter kliv framåt ju längre serien har gått.
Tränare Thomas Liw har öst lovord över sin talang:
– Oscar är ett fysiskt praktexemplar, han har tekniken, han har skottet, han har snabbheten…han är redan bra och kan bli hur bra som helst.

Vi når Oscar under en vardag (några dagar före första semifinalen mot Sandviken) när han jobbar i EIA:s fabrik på Bruggevägen i Edsbyn och han är tacksam för allt beröm.
– Ja, beröm är ju förstås roligt att få. Det är många som sagt positiva saker och det tar man åt sig. Jag tror att det har gjort att jag vågat ta för mig alltmer på matcherna.
– Jag känner att jag har 100 procents stöttning från alla i klubben.

Hade du räknat med den här utvecklingen före säsongen?
– Jag visste ju att jag skulle få en del speltid, men kanske har jag producerat mer än jag kunde gissa. 

Har du koll på din statistik?
– Nej, faktiskt inte. Jag har ingen koll, men det har blivit några mål i alla fall…

(Svaret: Oscar kom på 16:e plats i Elitseriens poängliga med 26 poäng – 21 mål och tre assist).

Han utstrålar ett nästan märkligt lugn för att vara en 19-åring som står inför sitt livs största utmaning, semifinal mot Sandvikens AIK.
– Jo, men det är rätt skönt att jobba här på fabriken mellan matcherna. Då kan man stå och lyssna på en ljudbok och jobbet känns avkopplande. Man får tid att lägga undan bandyn och ladda batterierna.

Hur känner du inför motståndet SAIK?
– Äh, det är bara att ta en match i taget och om det blir fem matcher så blir det så. En femte match betyder hemmaplan och det är skönt att spela i bandykyrkan. Många som stöttar och vi har en bra känsla på hemmaplan med många bra matcher under säsongen.

Har du spelat på Tele 2 arena någon gång?
– Ja, i fjol spelade jag med Edsbyns P20-lag och vi vann. Det är en mäktig arena och man kan bara ana hur det skulle kännas att spela inför fullsatta läktare där. En seniorfinal där vore en dröm.
– Men som sagt, nu fokuserar vi bara på semifinalen.

Torsdag 9 mars kl 19:
Edsbyns IF–Sandvikens AIK
99 kr på Bandyplay.se: https://www.bandyplay.se/live/2196

Foto: Hannah Gustavsson