Bandyfinalen blir digital hemmafinal

Svenska Bandyförbundet och Svensk Elitbandy, tillsammans med Uppsala kommun, lanserar Hemmafinalen - en digital publikarena där bandyälskare från hela landet kommer att kunna följa finaldagen från den plats där man befinner sig.

SM-finalerna i bandy spelas i Uppsala den 27 mars, i år utan publik i linje med rådande restriktioner för offentliga sammankomster. På finaldagen kommer publiken att kunna ta del av bland annat intervjuer, kommentarer från experter och tillbakablickar, men också interagera live i klackkamper och tävlingar.

˗ Annorlunda tider kräver nya lösningar. I och med Hemmafinalen testar svensk bandy något man inte gjort tidigare och skapar ett bra alternativ för alla bandyälskare som inte kan uppleva finalerna på plats. Tanken är att skapa ett studioformat för finalerna som vi kan använda även i framtiden, även om det är extra viktigt just i år, säger Pär Gustafsson generalsekreterare på Svenska Bandyförbundet.

Hemmafinalen kommer att sändas digitalt på www.bandyplay.se, med start kl.12.00 och avslutas ca kl. 21.00. Det innebär närmare 9 timmar av innehåll kopplat till de två finalsändningarna som går på SVT med matchstart kl. 13.00 (damfinalen) respektive kl. 18.00 (herrfinalen). Parallellt kommer arrangörerna att bjuda på inslag som ger en känsla av den folkfest som Bandyfinalen i Uppsala är så starkt förknippad med.

˗ Det känns jättekul att få välkomna nya och gamla besökare till Uppsala för att uppleva SM-finalerna i bandy på hemmaplan, i ett digitalt format. Nu kan den som vill ta del av en av Sveriges mest uppskattade idrottsupplevelser och dess traditioner göra det även i år. Som tittare får man möjligheten att komma så nära finalerna som det går, då man inte får besöka arenan fysiskt i år, säger Ola Rosén projektledare för Bandyfinalerna i Uppsala.

˗ Det här är ett initiativ som naturligtvis är präglat av den säsong vi har bakom oss, men det är också ett steg in i framtiden. Vi vill naturligtvis ha folk på arenorna, men samtidigt nå ut brett till bandyfans i hela landet. Hemmafinalen är ett intressant steg i den riktningen, säger Svensk Elitbandyns ligachef Per Selin.

Biljetter till Hemmafinalen finns att köpa på: www.hemmafinalen.se. Vid biljettköpet kan man välja att stötta sin favoritförening och skänka 25 kronor av biljettintäkten till dem.