Bandyfinalen 2018

SM-finalen på Studenternas i Uppsala, mellan Sandviken och Edsbyn, kommer förhoppningsvis att bli en tät och jämn historia. Inget av lagen lär vilja bjuda på något inledningsvis, men det kommer nog att öppna upp sig efter hand. Det tror den förre landslagsmittfältaren Stefan ”X:et” Erixon inför säsongens avslutande drabbning.

Det här blir den tredje SM-finalen mellan dessa lag. 2005 och 2008 vann Edsbyn, och för tio år sedan blev det ett ordentligt målkalas då ”Byn” vann med hela 11-6 efter att ha gått ifrån tidigt, då det kändes avgjort redan efter en kvart. Något sådant scenario lär vi inte få uppleva den här gången, då SM-finalerna är tillbaka på ”Studan”.

Sandviken ser ut att ha hittat tillbaka till sitt spel, sett till de två avslutande semifinalerna mot Hammarby. Där visade man upp ett tålamod, hade stort bollinnehav och skärpa i passningsspelet. Även om skyttekungen Christoffer Edlund bara hittade rätt en gång på fyra matcher, och att Daniel Mossberg har en växel till, så fann man en väg att vända ett jobbigt läge. Framförallt klev härförarna och speluppbyggarna fram, i kaptenen Daniel Berlin och Erik Säfström. Dessa två måste vara bra för att Saik ska nå framgång. Och det var de i match fyra och fem mot Bajen.

Dessutom var de åter starka försvarsmässigt. Där Linus Pettersson dirigerade väl, och där Joel Othén plockade det mesta. Magnus Muhrén fick till det taktiskt efter att det sett ganska svajigt ut i semimatch två och tre. Sandviken lär kliva in i finalen med en bra känsla att de har koll på det defensiva. Framåt sett vet alla vad de kan, och nu är man där alla på förhand förväntade sig att Saik skulle vara. De har ett bra läge att vinna rubbet den här säsongen.

Edsbyn kändes närmast uträknat, och stod ju för en strong vändning i sin semifinalserie mot Villa Lidköping. Rutinen de har av att spela den här sortens matcher fällde avgörandet till slut, samtidigt som man självklart gynnades av Martin Johanssons olyckliga handskada. De spelade lite mer återhållsamt från match tre och framåt, och hittade ju en rejäl offensiv kraft i sitt erkänt starka skytte. Inte minst på hörnor. Den utdelningen kunde inte Villa stå emot.

Det regerande mästarlaget har ju ett enormt starkt kollektiv, där de har en enorm tro och trygghet i att de kan nå resultat trots jobbiga lägen. Det går aldrig att räkna ut Edsbyn. Det har de bevisat än en gång. Det var kul att se en rutinerad herre som Daniel Liw kliva fram. Mattias Hammarström har ju ett otroligt skott, och var en avgörande faktor. Stefan Larsson gör en hel del nytta, och Hans Andersson är alltid bra. Men framför allt är ju Edsbyn ett kollektiv som jobbar stenhårt för varandra.

SM-finalen kommer nog att bli jämn. Till en början, som sagt, troligen lite avvaktande spel och en kamp om taktpinnen. Båda lagen vill ha mycket boll och styra spelet med sin rytm. Den kampen känns väldigt avgörande om hur det sedan ska utveckla sig. Edsbyn vill nog försöka att driva upp tempot och få till ett öppnare spel, medan Sandviken gärna vill hålla sig till ett strikt och metodiskt spel i strävan efter att nå Edlund och Mossberg i rätt lägen.

Det kommer att vara två lag som har många spelare på rätt sida bollen, och man kommer nog att nyttja flippspelet. Dels för att försöka få ner respektive försvar, men också för att inte riska så mycket i det byggande spelet. Båda lagen är dessutom bra i djupledsspelet, och har det med allt som oftast i sin gameplan. Det gäller att blanda det strikta och metodiska spelet med instick, och med rätt metoder bryta mönstret. Ingredienser som båda lagen besitter, och då gäller det för det försvarande laget att har rätt positioner. Annars kan det vara lätt att dra på sig ”onödiga” utvisningar vilket kan bli kostsamt.

Hörnskyttet kommer naturligtvis att bli en nyckelfaktor. Även djupledsspelet för att ställa respektive försvar på prov. Målvaktskampen blir intressant. Anders Svensson har hållit en hög och stabil nivå under hela säsongen, medan Joel Othén tog VM-petningen på rätt sätt och var en av plusfaktorerna när Saik slog ut Hammarby. Den som har bästa dagen av Svensson och Othén kan mycket väl bli tungan på vågen.

Förhoppningsvis blir det fint väder, så att inte de yttre förutsättningarna ställer till det. Publiken kommer då att få se två mycket kompetenta lag mäta sina krafter över 90 minuter eller mer, där utgången känns oviss. Men om Sandviken får loss sina bärande spelare så tycker jag nog att de har en högre högstanivå än Edsbyn. Jag tror att Christoffer Edlund har vaknat på rätt sida, och får avsluta en magnifik säsong på bästa sätt genom att bli matchvinnare.

Stefan Erixons tips: Sandviken-Edsbyn 4-3

Skribent: Robert Tennisberg