Årets man: ”Vi spelar ett spel där vi gör varandra bra”

Bollkonstnären Johan Esplund är årets man i svensk bandy. Tillsammans med sina lagkamrater i Villa var han med och förde klubben till ett historiskt första SM-guld efter seger mot Västerås i finalen.

– Jag kände nästan i halvtid att Västerås skulle behöva göra sex mål för att slå oss, för jag visste att vi skulle göra 3-4 mål i andra halvlek. Så där kände man sig väldigt lugn redan då. Det blev en skön andra halvlek där vi kunde njuta på planen under en lång tid.

 

Hur har tiden efter finalen varit?

– Man har fått så mycket beröm och hyllningar. När man går på stan så kommer det fram folk som inte ens är intresserade av bandy och tycker att det är jättekul och hyllar oss till skogarna.

– Fast man har varit väldigt trött har det varit mycket intryck och mycket glädje, mycket tårar när man kollar på klipp… det har varit mycket glädje, givetvis.

 

Finns det något moment du minns särskilt från säsongen, utöver finalen?

– Det är ju givetvis i sista semifinalen mot Edsbyn, att få göra ett sånt mål när det är en minut kvar av förlängningen… det är något jag kommer minnas resten av mitt liv. Just att få göra det inför hemmapubliken och ta oss till final, det är nog bland det större jag kommer göra som bandyspelare.

 

Hur ser du själv på din egen säsong?

– Vi vann World Cup och SM-guld. Jag var i bra slag under nästan hela säsongen, det var egentligen bara under VM och efter VM jag kände att jag gick ner i en svacka, och självförtroendet inte var på topp. Annars tycker jag att hela säsongen har varit bra. Vi spelar ett spel där vi gör varandra bra, och jag hyllar de runt mig otroligt mycket. De gör mig bra också.

 

Är det här din bästa säsong?

– Det är svårt att säga, men jag känner att jag varit väldigt stabil. Jag tänker inte så mycket som jag gjort tidigare år runt saker. Det kan ha att göra med att jag fått familj och två fantastiska barn jag lägger energi på, man kopplar bort bandyn. Det tror jag också är ganska viktigt, förut har det bara varit bandy, bandy, bandy.

 

 

Juryns motivering:

Ett offensivt geni som har förmågan att överraska vem som helst, när som helst. Han hotar motståndarna med allt från sensationella dribblingar till briljanta passningar och var en starkt bidragande anledning till att Villa Lidköping BK i år blev svenska mästare för första gången.

 

Se när Martin Krigh delar ut priset till Årets Spelare på Bandyplay!