”Alla i laget drar åt samma håll”

Bollnäs är på väg att hålla tätt ända till SM-final. Unge försvarsklippan Jens Wiik förklarar framgångarna: – Vi bygger vårt spel via försvaret, det har vi varit starka på ganska många säsonger.

Bollnäs är på väg att hålla tätt ända till SM-final. Unge försvarsklippan Jens Wiik förklarar framgångarna:
– Vi bygger vårt spel via försvaret, det har vi varit starka på ganska många säsonger.

Jens Wiik är Bollnäs-pojken som fostrats i Gif från första stunden han snörade på sig på ett par skridskor. Nu står han och hans Bollnäs med åtminstone en skridsko i SM-final. 2-0 i matcher mot Villa Lidköping.
– Åh, nej, vi är absolut inte i final än. Sparbanken arena i Lidköping ett grymt ställe, och vi är två superbra lag som möts. Inget säger att vi kommer gå vidare. Det är en ny match och nya möjligheter.

Är det så snacket går i laget inför tredje matchen?
– Ja, vi har total respekt för utmaningen. Visst njöt vi över spelet och segern senast, men alla vet att det krävs ännu mer av oss i Lidköping.

Hur gör man egentligen för att hålla nollan mot Villa Lidköping?
– Många tror kanske att det är individuella saker, men det är laget i sig som bygger upp försvaret – ända från anfallare till libero och målvakt. Försvar har liksom varit Bollnäs, det har vi varit starka på.

Men inte sjutton kan Bollnäs hålla nollan två matcher i rad?
– Kanske inte, men vi eftersträvar att släppa in så lite mål som möjligt. Vi kanske inte gör lika många mål som andra, men vi bygger vårt spel genom försvaret och vi har byggt upp det här spelet i flera år.

Och bara 70 insläppta mål i grundserien.
– Ja, någon sa att det kanske var nytt rekord i seriesystemet.

Beskriv hur ett bra försvarsspel fungerar.
– Man kan bygga ett försvarsspel på olika vis. Antingen ställer man upp ”bussen” vid straffområdet eller så jobbar några hemåt otroligt hårt. Ta Västerås som exempel, de pumpar på och är otroligt starka i sin typ av defensiv.
– Någonstans bland de olika stilarna har vi hittat en kemi som fungerat bra för oss i matcherna mot Villa. Men nu är det ju ny match, de har inte levt upp till sina egna förväntningar och vill säkert prova nåt nytt.

Är det viktigt att alla i ett lag spelat ihop länge?
– Det betyder förstås en del. Vi är ganska många i Bollnäs som spelat ihop i många år. Men viktigast är att alla drar åt samma håll. För om det är två eller tre spelare som ska göra annat fungerar det inte. Det gäller att hitta en idé som passar för de tio utespelarna och det är viktigt att man håller sig till sin roll.
– Jag kan egentligen inte beskriva vårt försvarsspel med hjälp av papper och penna, för vi ändrar också från match till match.

Hur ser du på din egen utveckling senaste säsongerna?
– Jag har haft lite otur med korsbands- och meniskskada under flera år. Och jag missade tre av semifinalerna mot Villa i fjol när jag åkte på en smäll. Men nu har jag fått vara skadefri och jag njuter av min tillvaro. Om man mår bra brukar idrotten fungera också.

2011 spelade Bollnäs sin senaste SM-final. Minns du vad du gjorde då?
– Jag var med i truppen (18 år), men inte tillräckligt bra för att slåss om platserna. Jag var en av dom som tog lärdom av våra erfarna spelare, och de har bidragit till att forma den jag är idag. Andreas Westh har ju varit kungen, som har gett tips och hjälp.

Fakta Bollnäs SM-finaler:
SM-guld: 1951 och 1956
SM-silver: 1943, 2010 och 2011

Tisdag 14 mars: Villa Lidköping-Bollnäs på Bandyplay för 99 kr:
https://www.bandyplay.se/live/2179