Albin Bjerkegren: ”Vi bodde nästan på isen”

I en intervjuserie möter vi några av seriens lovande talanger såväl som en del av alla betydelsefulla personer utanför planen utan vilka sporten inte skulle vara vad den är.

Denna vecka pratar vi med IFK Motalas 19-årige mittfältare Albin Bjerkegren

Hur började det för dig?
– Jag och Albin Rohlén, som också spelar i IFK Motala, bodde grannar sedan vi var jättesmå. Våra föräldrar spolade upp en grusplan på vintrarna och vi bodde nästan på isen. Sedan har jag också spelat i i IFK Motala sedan jag var fem-sex år kanske.

Och sedan flyttade du hemifrån som 16-åring?
– Ja, jag gick bandygymnasium i Sandviken. Det var lite speciellt att flytta när man var så ung, men jag fick med mig mycket därifrån. Det var väldigt utvecklande att kunna träna inomhus i tre år både i skolan och med ett lag, och det var ju därför man flyttade också.

Förra säsongen debuterade du i Elitserien med SAIK, men inför 2019/20 flyttade du hem till Motala?
– Ja. Jag hade slutat skolan och att jag valde Motala beror mycket på att jag är i början av karriären och vill spela så mycket som möjligt för att utvecklas och komma framåt. Jag har fått spela mycket i år och kommit in i det mer och mer. I SAIK spelade jag bara ytterhalv i a-laget, men här har jag spelat på mitten. Jag kan spela på båda positionerna, men spelar helst på mittfältet.

Er säsong tog slut i åttondelsfinalen mot Vetlanda, men det känns som att det kunde slutat hur som helst?
– Ja, det är små marginaler. Vi var ju bara ett mål från att gå vidare, och med tanke på de förutsättningar vi har haft får man ändå säga att det är en klart godkänd säsong. Jag tror inte vi har kunnat genomföra det vi ska på träning mer än fyra-fem gånger.

Hur påverkas man av att träna och spela utomhus när vintern varit som den varit?
– Mer än vad många tror, tror jag. Man kan nästan inte kalla det man har gjort för bandy. Det är klart att man påverkas av dåliga förutsättningar träning efter träning och match efter match. Man kan inte genomföra det som är tänkt och kvalitén på träningarna blir lidande.

Ni är många spelare i laget med utgående kontrakt, och du är en av dem. Har du funderat nåt på framtiden?
– Nej. Just nu försöker jag bara landa lite, och så får man ta det därifrån.